Meistä

ICAHD Finland on ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on Israelin miehityksen ja apartheidin korvaaminen kansainvälistä oikeutta kunnioittavalla demokraattisella järjestelmällä, joka takaa kaikkien oikeudet. ICAHD Finland on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

ICAHD on lyhenne sanoista Israeli Committee Against House Demolitions, israelilainen komitea talojen tuhoamista vastaan. ICAHD Finland on perustettu vuonna 2009 israelilaisen ICAHDin suomalaiseksi haaraksi. ICAHD Finland on itsenäinen järjestö, ja se osallistuu muiden ICAHDin haarojen kanssa ICAHDin yhteisten linjausten tekemiseen.

Israelin ICAHD on perustettu vuonna 1997. Tammikuussa 2005 ICAHD oli ensimmäinen israelilainen järjestö, joka kannatti palestiinalaisten kutsua akateemisesta ja kulttuuriboikotista. Heinäkuussa kutsu laajeni kattavaksi kutsuksi boikoteista, divestoinneista ja pakotteista. Vuonna 2012 ICAHD oli ensimmäinen israelilainen järjestö, joka otti kantaa demokraattisen yhden valtion ratkaisun puolesta.

ICAHDin perustajajäsen Jeff Halper oli vuonna 2006 ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi yhdessä International Solidarity Movementin perustajajäsenen Ghassan Andonin kanssa. ICAHDilla on ulkomaiset haarat Iso-Britanniassa, Saksassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa.

ICAHD Finland tiedottaa Israel-Palestiina -konfliktin nykytilasta ja historiasta, julkaisee raportteja, artikkeleita ja videoita, on yhteydessä tiedotusvälineisiin ja poliitikkoihin. Järjestö tuo israelilaisia, palestiinalaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita Suomeen. ICAHD Finland osallistuu miehitysjoukkojen tuhoamien kotien jälleenrakennusleireille miehitetyllä Länsirannalla.

ICAHD Finland on kattojärjestön European Coordination of Committees and Associations for Palestine (ECCP) jäsen.

ICAHD Finland laati ensimmäisen strategiansa vuonna 2016.

ICAHD Finland luovutti vuonna 2012 ulko- ja puolustusministeriölle vetoomuksen, jossa 255 vaikuttajaa vaatii asekaupan ja sotilaallisen yhteistyön lopettamista Israelin kanssa.

ICAHD Finland julkaisi vuonna 2013 raportin Suora tie miehitykseen, joka käsitteli Veolia-yrityksen osallisuutta Länsirannan miehitykseen liittyviin kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin. Kampanjoimme sen puolesta, että pääkaupunkiseudun liikennelaitos HSL lopettaisi sopimusten solmimisen Veolian kanssa. Helsingin kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen teki raportin pohjalta aloitteen, että Veolialle ei anneta uusia sopimuksia. Maailmanlaajuinen kampanja Veolian osallisuutta vastaan päättyi voittoon vuonna 2015, kun Veolia lopetti toiminnan Israelin miehittämillä alueilla.

Vuonna 2014 ICAHD Finland julkaisi raportin Siirtokuntayhtiöt SodaStream ja Ahava – Rikosvastuu ja Euroopan unionin velvoitteet, joka käsitteli Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivien yritysten osallisuutta kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin ja niiden tuotteiden tuonnin lopettamista.

Vuonna 2017 ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsäseltä ilmestyi kirja Israelin apartheid, joka käy läpi Israelin-Palestiinan apartheid-järjestelmän historiaa kansainvälisen oikeuden ja Etelä-Afrikan historian valossa.

Olemme järjestäneet lukuisia tilaisuuksia Israelin-Palestiinan tilanteesta. Erityisesti olemme järjestäneet  Rauhanfoorumi-nimisiä tilaisuuksia yhteistyössä Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen ja Suomen Rauhanpuolustajien kanssa. Aloitimme Israeli Apartheid Weekin järjestämisen Suomessa vuonna 2014.

Vierainamme ovat olleet mm. ICAHDin johtaja Jeff Halper, tutkija Norman Finkelstein, journalisti ja aktivisti Ali Abunimah, historioitsija Ilan Pappe, Ni’linin kylän aseettoman vastarinnan eräs johtohahmo Said Amireh, Institute for Jewish Policy Researchin entinen johtaja Antony Lerman, tutkija Mouin Rabbani, journalisti Gideon Levy, Balad-puolueen johtaja Jamal Zahalka, journalisti Amira Hass, näytelmäkirjailija ja runoilija Samah Sabawi, journalisti Max Blumenthal, Israeli Committee for the Palestinian Prisonersin johtaja Anat Matar, Coalition of Women for Peacen ja WhoProfits-projektin jäsen Inna Michaeli, PACBIn edustaja Samia Botmeh, pakolaisjärjestö BADILin edustaja Rania Madi, journalisti ja elokuvantekijä Lia Tarachansky, journalisti David Sheen, Gazan paluumarssimielenosoitusten alullepanija Ahmed Abu Artema, aseistakieltäytyjä ja American Friends Service Committeen Israelin ohjelman johtaja Sahar Vardi ja Institute for Policy Studiesin New Internationalism Projectin johtaja Phyllis Bennis.

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Syksy Räsänen
icahd@icahd.fi

Facebook

Twitter

Siirry sivun alkuun