TIEDOTE 03.09.2015
Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finland toivottaa tervetulleeksi Veolian päätöksen lopettaa toiminta miehitetyillä palestiinalaisalueilla
Suomessakin toimiva liikennealan yritys Veolia on lopettanut toimintansa miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Asiasta raportoi israelilainen tutkimuskeskus WhoProfits. Päätöstä edelsi mittava ja Veolialle kalliiksi tullut kansainvälinen boikottikampanja. Tämä on ensimmäinen kerta, kuin näin iso eurooppalainen yritys vetäytyy miehitetyiltä palestiinalaisalueilta boikottien painostuksesta.
Boikottikampanjaan on osallistuttu Suomessakin. Ihmisoikeusjärjestö ICAHD Finland julkaisi joulukuussa 2013 Anna Rawlingsin ja Syksy Räsäsen kirjoittaman raportin “Suora tie miehitykseen” Veolian osallisuudesta Israelin laittomien siirtokuntien toimintaan miehitetyllä Länsirannalla.
ICAHD Finlandin pj Bruno Jäntti kommentoi Veolian vetäytymistä: “Tämä osoittaa, että toimiessaan yhdessä yli kansallisten rajojen kansalaisjärjestöt pystyvät vaikuttamaan suuryritysten toimintaan ja puolustamaan ihmisoikeuksia tehokkaasti.”
ICAHD Finlandin raportin pohjalta Helsingin kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen (SKP) teki 29.1.2014 aloitteen siitä, että Helsingin kaupunki ei solmisi Veolian kanssa sopimuksia, ja olemassa olevia sopimuksia lopetettaisiin. Aloitteen oli allekirjoittanut Hakasen lisäksi valtuutettuja SDP:stä, Vasemmistoliitosta ja Vihreistä. Aloitteen palatessa valtuustoon 7.5.2014 myös kaksi Perussuomalaisten valtuutettua äänesti jatkokäsittelyn puolesta.
Veolialla oli osuus siirtokunnat Israeliin yhdistävästä raitiovaunuprojektista sekä Tovlanin kaatopaikasta miehitetyillä palestiinalaisalueilla, jonne viedään jätteitä Israelista ja laittomista siirtokunnista. YK:n ihmisoikeusneuvosto on tuominnut raitiovaunuprojektin “selkeänä kansainvälisen oikeuden ja asiaa koskevien YK:n päätöslauselmien rikkomuksena” ja vaatinut viimeksi 27.3.2015 sen lopettamista. YK:n yleiskokous on vaatinut Israelia lopettamaan jätteiden sijoittamisen miehitetyille palestiinalaisalueille.
Osuutensa Tovlanin kaatopaikkaan Veolia myi huhtikuussa 2015, ja nyt se on myynyt myös osuutensa raitiovaunulinjaan.
Veoliaan oli kohdistunut seitsemän vuotta kestänyt kansainvälinen boikottikampanja, jossa kansalaisjärjestöt vaativat viranomaisia olemaan myöntämättä sopimuksia Veolialle. Kampanja tehtiin palestiinalaista kansalaisyhteiskuntaa edustavan BDS National Committeen (BNC) johdolla ja israelilaisten ihmisoikeusjärjestöjen tuella. BNC:n yleiskoordinaattori Mahmoud Nawajaan kuvaili Veolian vetäytymistä voitoksi kaikille ihmisoikeusaktivisteille, jotka ovat osallistuneet kampanjaan: “Boikottiliikkeen strateginen ja omistautunut kampanjointi on pakottanut erään Euroopan suurimmista yrityksistä jättämään Israelin markkinat”.
Ennen vetäytymistään miehitetyiltä alueilta Veolia menetti yli 18 miljardin euron edestä sopimuksia Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kuwaitissa. Suomessa Tampereen kaupunki oli ihmisoikeusaloitteen pohjalta jättänyt antamatta sopimuksia Veolialle. Veolian edustaja onkin myöntänyt, että kampanja “maksoi heille tärkeitä sopimuksia”.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on tänä kesänä sanonut, että hänen mielestään boikottikampanjat ovat yhtä suuri uhka kuin Iran.
Suomessa on ollut myös muita Israelin miehityspolitiikkaan liittyvien yritysten ja järjestöjen vastaisia boikottikampanjoita. Kepa päätti alkuvuodesta 2015 olla ottamatta Israelin miehitykseen osallista Juutalaista kansallisrahastoa Maailma kylässä –festivaaleille. Helsingin yliopisto ei keväällä 2015 uusinut sopimustaan G4S-turvallisuusyrityksen kanssa henkilökunnan aloitettua vetoomuksen sitä vastaan. ICAHD Finlandilla on raportti ja kampanja yritysten Ahava ja SodaStream osallisuudesta kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.
ICAHD Finlandin Veolia-kampanja on ohi, koska yritys ei ole enää osallinen kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin miehitetyillä palestiinalaisalueilla eikä Israelissa.
Kampanja kuitenkin nosti käsittelyyn kysymyksen siitä, miten suuryritysten tytäryhtiöiden toimintaa voidaan ottaa huomioon tarjouskilpailussa. Veolian Suomen haara pyrki sanoutumaan irti palestiinalaisalueiden haaran toiminnasta. Helsingissä on vielä käsiteltävänä aiheesta 11.3.2015 hyväksytty Yrjö Hakasen ponsi. Asialla on suuri merkitys yritysvastuun toteutumiselle yleisemminkin kuin vain Israelin/Palestiinan tapauksessa, ja ICAHD Finland odottaa selvityksen tulosta mielenkiinnolla.
Lisätietoja:
Syksy Räsänen
ICAHD Finlandin varapuheenjohtaja
syksy.rasanen@iki.fi
ICAHD Finlandin raportti “Suora tie miehitykseen”
ICAHD Finlandin tiedote Veolia-tapauksen jatkokäsittelyn tiimoilta
ICAHD on vuonna 1997 perustettu israelilainen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on Israelin miehityksen ja apartheidin lopettaminen. ICAHDilla on YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC:issa erikoiskonsultaatiostatus (special consultative status) ja sen puheenjohtaja Jeff Halper on ollut ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Järjestöllä on haarat Israelin lisäksi Australiassa, Iso-Britanniassa, Norjassa, Saksassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa.
ICAHD Finland on vuonna 2009 perustettu ICAHDin suomalainen haara, joka toimii itsenäisesti.