Suora tie miehitykseen

ICAHD Finland on julkaissut raportin liikenne- ja jätehuoltoyritys Veolian osallisuudesta Israelin laittomiin siirtokuntiin. Raportin tavoitteena on se, että Veolian kansainvälisen oikeuden rikkomukset otettaisiin huomioon kilpailutuksessa, ja että Veolian sopimuksia ei uusittaisi ja voimassa olevia mahdollisuuksien mukaan purettaisiin. HSL kilpailuttaa tällä hetkellä 13 miljoonan euron arvosta bussilinjoja Kirkkonummessa ja Sipoossa.

Raportti on täällä ICAHD Finlandin www-sivuilla, ja se on lähetetty pääkaupunkiseudun kunnan- ja kaupunginvaltuutetuille sekä HSL:n hallituksen jäsenille.

Raportin ohessa oli alla oleva saatekirje:

Arvon kunnanvaltuutettu/kaupunginvaltuutettu/HSL:n hallituksen jäsen,

HSL kilpailuttaa tällä hetkellä 13 miljoonan euron arvosta bussilinjoja Kirkkonummella ja Sipoossa. Liikenneyritys Veolian odotetaan olevan kilpailussa mukana. Toivomme, että kilpailutuksessa otettaisiin huomioon Veolian osallisuus kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.

Veolia on osallinen Israelin miehittämillä alueilla sijaitsevien laittomien siirtokuntien infrastruktuurin rakentamiseen ja toimintaan. Ohessa on liitteenä järjestömme Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finland aiheesta laatima raportti “Suora tie miehitykseen”.

Lyhyesti sanottuna, Israelin siirtokunnat ovat YK:n, EU:n ja Suomen hallituksen mielestä laittomia, ja niissä toimiminen on kansainvälisen oikeuden kannalta ongelmallista. Veolia osallistuu siirtokunnat Israeliin yhdistävään Jerusalem Light Rail Train –projektiin sekä siirtokuntien jätteiden viemiseen laittomasti miehitetyille palestinalaisalueille. Veolian toiminta voidaan katsoa EU:n direktiivissä 2004/18/EY tarkoitetuksi ‘vakavaksi virheeksi’. Tämä voi toimia perusteena palveluntarjoajan sulkemiselle pois tarjouskilpailuista, ja se tulisi vähintäänkin ottaa huomioon tarjouksia arvioidessa.

Veolia on menettänyt sopimuksia ympäri maailmaa siirtokuntatoimintansa takia. Viimeksi marraskuussa Yhdysvalloissa Veolia menetti St Louisissa kansalaisyhteisön pitkän kampanjan jälkeen, ja sijoitusjättiläinen TIAA-CREF poisti Veolian osakkeet vastuullisten sijoitusten rahastostaan. Suomessa Tampereella on jätetty uusimatta Veolian sopimuksia vuonna 2009 Vasemmistoliiton valtuustoryhmän aloitteen jälkeen. Uusimpana käänteenä The Guardian raportoi toissapäivänä, että EU-maista Iso-Britannian hallitus on varoittanut yrityksiä siirtokunnissa toimimisen laillisista seuraamuksista.

http://www.globalexchange.org/economicactivism/veolia/victories

http://mondoweiss.net/2013/11/louis-dumps-veolia.html

http://electronicintifada.net/blogs/abraham-greenhouse/pension-giant-tiaa-cref-drops-veolia-social-choice-fund

http://annakontula.fi/2009/03/valtuustoaloite-25-03-2009/

http://www.theguardian.com/world/2013/dec/09/uk-government-warns-over-business-israeli-settlements

Taloussanomissa oli ICAHD Finlandin raportista eilen artikkeli:

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/12/10/jarjesto-syyttaa-veoliaa-osallisuudesta-laittomiin-siirtokuntiin/201317043/12

Palestiinalainen järjestö Civic Coalition for Palestinian Rights in Jerusalem sekä israelilaisen järjestön Coalition of Women for Peace siirtokuntien taloutta seuraava projekti WhoProfits ovat teihin lähiaikoina yhteydessä asian tiimoilta.

Vetoamme teihin, jotta pääkaupunkiseudun alue seuraisi kansainvälistä esimerkkiä eikä uusisi Veolian kanssa tehtyjä sopimuksia, ja mahdollisuuksien mukaan purkaisi voimassa olevia sopimuksia.

Raportistamme löytyy yksityiskohtia ja lähteitä, ja annamme myös mielellämme lisätietoja asiasta.

Vilpittömästi,

Syksy Räsänen

syksy.rasanen@iki.fi

ICAHD Finland

+358 45 635 7214

ICAHD on israelilainen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on Israelin miehityksen ja apartheidin lopettaminen. ICAHD Finland on ICAHDin itsenäisesti toimiva suomalainen haara.

Etusivu

Vastaa

Siirry sivun alkuun