Puhe: Euroopan ulkopolitiikka muuttuu

ICAHD Finlandin pj Syksy Räsänen piti lauantaina 24.2.2024 seuraavanlaisen puheen Palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksen mielenosoituksessa Gazan kansanmurhaa vastaan.

Kansanmurha jatkuu ja tilanne Gazassa pahenee Israelin tarkoituksella näännyttäessä ihmisiä nälkään. Mutta haluan puhua jostain toiveikkaasta.

Vuosikymmenien ajan Euroopassa ja Yhdysvalloissa Israelin sotarikosten tukeminen on ollut rutiinipolitiikkaa, jolla ei ole ollut poliittisia eikä oikeudellisia seuraamuksia. Se aika on ohi.

Israelia tutkitaan YK:n Kansainvälisessä tuomioistuimessa kansanmurhasta, ja Israelin miehitys on myös sen puntarissa. Kansainvälisellä rikostuomioistuimella on käynnissä tutkimus sotarikoksista Miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Eilen Saksassa jätettiin valtakunnansyyttäjälle kanne, jossa syytetään Saksan valtion johtoa osallisuudesta kansanmurhaan. Israelin aloitettua kansanmurhan Gazassa Saksa kymmenkertaisti asevientinsä Israeliin. Aiemmin helmikuussa Alankomaiden hallitus joutui lopettamaan aseviennin Israeliin kansalaisjärjestöjen nostettua oikeusjutun. Italia, Espanja ja Belgian liittovaltion alue Vallonia ovat keskeyttäneet aseviennin.

Me kaikki tiedämme, että Yhdysvallat on Israelin apartheidin ja kansanmurhan suurin tukija. Presidentti Joe Biden voisi lopettaa tämän kansanmurhan yhdellä puhelulla Pentagoniin, käskemällä pysäyttämään sotilaallisen avun Israelille.

Mutta ei unohdeta sitä, että myös EU ja jokainen EU:n jäsenmaa tukee Israelin apartheidia. Israelin apartheid tarvitsee Euroopan tukea.

Jatkuvan, äänekkään ja tehokkaan kansalaisyhteiskunnan vastustuksen takia Euroopan tuki horjuu.

Kuukausi sitten Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio lopetti Suomen tuen palestiinalaisia auttavalle YK:n järjestölle UNRWA. UNRWA on ainoa järjestö, joka voi toimittaa riittävää apua Gazaan, ja ilman sitä sadat tuhannet ihmiset kuolevat. Suomen moraalisesta ilmapiiristä kertoo se, että tämä päätös osallistua kansanmurhaan ei ollut skandaali.

Viime tiistaina Ville Tavio myönsi YK:n World Food Programmelle ja Punaiselle ristille saman verran rahaa Gazaan kuin mitä oli leikannut UNRWA:lta. Tämä ei ratkaise UNRWA:n ongelmaa, mutta se kertoo kansalaisyhteiskunnan vaikutuksesta.

Ville Tavio ei muuttunut kolmessa viikossa kansanmurhan kannattajasta sen vastustajaksi. Päätöksen taustalla on vastustus Suomessa ja muualla Euroopassa. Sumud teki Tavion päätöksestä kantelun oikeuskanslerille, ja kehitysjärjestöt ja kansanedustajat vaativat päätöksen perumista.

Kansalaisten vastustus vaikuttaa jäsenmaissa, ja sen vaikutus näkyy selvästi EU:n ulkoministeri Josep Borrellin kannoissa.

Irlanti ja Espanja pyysivät EU:ta arvioimaan Israelin kanssa tehdyn assosiaatiosopimuksen lopettamista. Suomen ulkoministeriö muutti joulukuussa kantansa tulitauosta ja kannattaa sitä, ja nyt vastustaa Israelin uhkaamaa isoa hyökkäystä Rafahiin.

Kansalaisyhteiskunta kääntää -me käännämme- Euroopan ulkopolitikan suuntaa. Mielenosoitukset, vetoomukset, kirjeet, suora toiminta, kantelut, oikeusjutut toimivat.

Ensi alkuun Suomen pitää lopettaa asekaupat Israelin kanssa, lopettaa siirtokuntatuotteiden tuonti, ja palauttaa UNRWA:n rahoitus. Se tapahtuu vain kansalaisyhteiskunnan paineen kautta. Jatketaan vastarintaa!

Siirry sivun alkuun