ICAHD Finlandin puheenjohtaja ja Sumudin varapuheenjohtaja Syksy Räsänen piti maanantaina 26.2.2024 puheen järjestön Students for Palestine mielenosoituksessa opetus- ja kulttuuriministeriön edessä.
Kaikki Israelin yliopistot -avointa yliopistoa mahdollisesti lukuun ottamatta- tukevat Israelin apartheidia, miehitystä ja meneillään olevaa kansanmurhaa avoimesti, laajasti ja järjestelmällisesti.
Tähän tukeen kuuluu apurahoja ja muuta taloudellista apua opiskelijoille jotka osallistuvat kansanmurhaan Gazassa. Opiskelijat, jotka ovat taisteluyksiköissä, joilla on siis suorempi henkilökohtainen osallisuus Gazan palestiinalaisten elämän tarkoitukselliseen tuhoamiseen, saavat erityisiä apurahoja. Kansanmurhaan osallistumisesta saa myös opintopisteitä.
Israelilaisten yliopistojen tuki apartheidille ja miehitykselle on jatkunut jo pitkään. Siihen kuuluu tiivis yhteistyö aseyritysten ja armeijan kanssa. Osana opintoja voi osallistua esimerkiksi aseiden kehittämiseen aseyrityksissä. Jotkut yliopistot sijaitsevat osittain tai kokonaan Israelin laittomasti miehittämillä alueilla. Yliopistot myös syrjivät palestiinalaisia ja sortavat opiskelijoita, jotka osoittavat mieltään apartheidia vastaan, ja ottavat avoimesti kantaa olevan Gazan tuhoamisen puolesta nyt, kuten ovat tehneet aiemminkin.
Me Sumudissa pyysimme Helsingin yliopistoa lopettamaan yhteistyön apartheidiin osallisten israelilaisten yliopistojen kanssa, kuten se lopetti yhteistyön venäläisten ja valkovenäläisten< yliopistojen kanssa Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Yliopiston johto vetosi siihen että opetus- ja kulttuuriministeriö ei ollut määrännyt sitä tekemään niin.
Ottaen huomioon yliopiston autonomian, vastaus on epärehellinen ja pelkurimainen, varsinkin kun sitä vertaa neljään norjalaiseen yliopistoon, jotka ovat lopettaneet yhteistyön israelilaisten instituutioiden kanssa.
Mutta se herättää kysymyksen: miksi ministeriö ei ole ohjeistanut yliopistoja katkaisemaan suhteita instituutioihin, jotka tukevat vakavia kansainvälisen oikeuden rikkomuksia? Vuonna 2022 ministeriö määräsi lopettamaan korkeakoulu- ja tiedepolitiikkayhteistyön Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa.
Palestiinalaisten kansalaisyhteiskunta on vaatinut akateemista boikottia jo kohta 20 vuotta. Akateeminen boikotti auttoi kaatamaan apartheidin Etelä-Afrikassa. Se on väkivallaton, moraalinen ja tehokas keino. Sillä on merkitystä, kuten ministeriökin tunnustaa määrätessään katkaisemaan suhteet venäläisiin instituutioihin.
YK:n Kansainvälisen tuomioistuimen päätöksessä muistutetaan, että kaikilla valtioilla on velvollisuus estää kansanmurha. Opetusministeri Anna-Maja Henriksson, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala, toimikaa sen mukaisesti, toimikaa johdonmukaisella tavalla: ohjeistakaa yliopistoja lopettamaan yhteistyö israelilaisten apartheidiin osallisten instituutioiden kanssa.