Israelin periaatteet huonossa käytössä (HS 13.20.2010)

Kommentti :: Demokratia jää uskollisuusvalan mukana taka-alalle. “Hanke ei syrji arabeja suinkaan vahingossa. Alkuperäisen ehdotuksen mukaan vala olisi vaadittu Israelin koko 1,5 miljoonaiselta arabiväestöltä kansalaisuuden menettämisen uhalla. Hankkeen taustalla on Israelin ulkoministerin Avigdor Liebermanin johtama puolue Yisrael Beitenu, joka suhtautuu kielteisesti sekä arabeihin että Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluihin.”

13.10.2010 3:00 |

Helsingin Sanomat

Mikäli Israelin hallituksen sunnuntainen päätös uudesta kansalaisuusvalasta etenee laiksi asti, joutuu osa Israelin kansalaisuuden hakijoista vastaisuudessa valaehtoisesti vakuuttamaan, että Israel on “juutalainen ja demokraattinen valtio”.

Vakuutuksen antajien määrä jäisi vähäiseksi. Valaa ei vaadita juutalaisilta, vaikka jotkut ultraortodoksit kiistävät Israelin valtion laillisuuden vedoten vanhan testamentin kirjaimelliseen tulkintaan. Heillä on kuitenkin perustuslain mukaan oikeus Israelin kansalaisuuteen.

Käytännössä vala koskisi ennen kaikkea arabeja, jotka hakevat kansalaisuutta avioiduttuaan Israelin arabien kanssa. Heitä on jokunen tuhat vuodessa. Heistä harva on valmis antamaan tällaista valaa.

Hanke ei syrji arabeja suinkaan vahingossa. Alkuperäisen ehdotuksen mukaan vala olisi vaadittu Israelin koko 1,5 miljoonaiselta arabiväestöltä kansalaisuuden menettämisen uhalla.

Hankkeen taustalla on Israelin ulkoministerin Avigdor Liebermanin johtama puolue Yisrael Beitenu, joka suhtautuu kielteisesti sekä arabeihin että Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluihin.

Antamalla periksi Yisrael Beitenulle ja muille hallituksen kansallismielisille ja uskonnollisille ryhmille kansalaisuusasiassa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu yrittää ostaa liikkumatilaa rauhanneuvotteluille. Vaihtokauppana valalle puolueet voivat hyväksyä jonkinlaisen jatkoajan juutalaissiirtokuntien rakentamissululle. Ilman sulkua viime kuussa uudelleen käynnistyneet Israelin ja palestiinalaishallinnon suorat rauhanneuvottelut ovat pysähdyksissä.

Israelin perustajille oli selvää, että uusi valtio tarjoaisi kotimaan ja turvan maailman juutalaisille, mutta heidän ihanteenaan oli myös kansalaisiaan tasavertaisesti kohteleva demokratia ja oikeusvaltio. Usein unohtuu, että Israelin kansalaisista noin joka viides on arabi.

Esitetty muutos kansalaisuuslakiin loukkaisi Israelin omia ihanteita. Jopa osa Netanjahun oman oikeistolaisen Likud-puolueen ministereistä äänesti hallituksen istunnossa hanketta vastaan.

Israelin ja palestiinalaisten rauhanhankkeen tiellä on monta ylivoimaiselta näyttävää estettä. Tällä viikolla arabimaat osoittivat kokouksessaan taas oman kyvyttömyytensä ottaa siihen yhtenäistä kantaa. Israelin hallituksen linjan joutuminen kansallismielisen uskonnollisen oikeiston ohjaukseen on kuitenkin niin suuri este Israelin ja palestiinalaisten sovulle, ettei muita oikeastaan tarvittaisi.

Vastaa

Siirry sivun alkuun