Katso lehdistötiedote Halosen ja Stubbin vastauksista Helsingin Sanomien asekauppa-artikkeliin.
Presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Alexander Stubb vastasivat Jordanian pääkaupungista Ammanista käsin Helsingin Sanomien tämänpäiväiseen artikkeliin Suomen ja Israelin asekaupoista. Iltalehden mukaan Halonen torjui syytökset siitä, että asekaupoilla vaikeutettaisiin Lähi-idän rauhanprosessia. Halonen myös korostaa kaupan olevan täysin EU:n ja Pohjoismaiden tiukan linjan mukaista, ja että kauppaa ei ole paljoakaan käyty.
Ulkoministeri Alexander Stubb taas oudoksui entisen ulkoministeri Erkki Tuomiojan osallistumista asekaupan vastaiseen vetoomukseen. Stubb mainitsi, että Tuomiojan ollessa ulkoministerinä kauppoja Israeliin tehtiin 107 miljoonalla eurolla. Stubb korosti, että hänen ministeriaikanaan kauppaa on käyty kerran 17 miljoonan euron arvosta kenttäradioita varten.
Presidentti Halonen kommentoi, että “kauppaa ei ole paljonkaan käyty”. Suomalaisten verorahoilla on kuitenkin tehty israelilaisia asehankintoja vuodesta 1994 asti yli 170 miljoonalla eurolla. Halonen tuskin edustaa suomalaisten enemmistön näkemystä väittämällä, että yli 170 miljoonaa (pelkkien hankintojen arvo vuodesta 1994 laskettuna) euroa “ei ole paljonkaan” rahaa.
Stubbin kommentti, jossa hän ihmettelee entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan päätöstä asettua vetoomuksemme taakse, on eriskummallinen kahdesta syystä. Ensinnäkin, ICAHD Finlandin laatimassa vetoomuksessa oli HS:n artikkelin ilmestyessä 153 nimeä – nyt jo n. 160 – joista huomattava osa on kansainvälisesti ja kansallisesti Suomen arvostetuimpia henkilöitä. Ohittaakseen tämän arvovaltaisen ja näyttävän joukon Suomen johtavia tieteen, kulttuurin ja politiikan hahmoja Stubb kääntää keskustelun toisaalle, eli hänen edeltäjäänsä Tuomiojaan. Toiseksi, Stubb liioittelee ulkoministeri Tuomiojan osuutta hänen aikanaan tehdyissä hankinnoissa. Ulkoministeri ei päätä henkilökohtaisesti maansa asekaupasta, vaikka hänellä onkin kysymyksessä sananvaltaa. Myös puolustusministerillä ja puolustusministeriöllä on huomattava vaikutusvalta asekauppakysymyksissä. Vuodesta 1994 Suomella ei ole ollut yhtäkään puolustusministeriä SDP:stä, vaan puolustusministeri on hallituksesta riippuen kuulunut joko kokoomukseen, keskustaan tai RKP:hen. Stubbin päätös nostaa vain Tuomiojan nimi esiin on aiheen vierestä, sillä vastuu Suomen käymästä asekaupasta Israelin kanssa jaetaan monen hallituspuolueen kesken.
Suomi on ollut myös mukana kehittämässä YK:n uutta asekauppasopimusta, joka kieltäisi kaiken asekaupan sellaisten maiden kanssa, jotka YK:n mukaan syyllistyvät ihmisoikeusrikkomuksiin. Suomi on yksi sopimuksen seitsemästä alullepanijamaasta. Suomen kaikessa hiljaisuudessa käymä asekauppa Israelin kanssa on kuitenkin räikeässä ristiriidassa tämän ulkopoliittisen kannan kanssa.
On myös huomionarvoista, etteivät presidentti Halonen tai ulkoministeri Stubb osanneet sanoa aiheesta mitään muuta, ja että kumpikin heistä asettui vähintäänkin epäsuorasti vetoomuksen allekirjoittaneita Suomen johtavia vaikuttajia vastaan.
Presidentti Halonen ja ulkoministeri Stubb vierailevat ensi viikolla Israelissa, vaikka Israelin hallitukset ovat viime vuosina syyllistyneet lukuisiin sotarikoksiin ja mahdollisiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Asekaupan kohdalla Suomen kauppapoliittiset valinnat ovat ristiriidassa monien merkittävien eurooppalaisten toimijoiden (mm. Norjan eläkerahasto, joka on maailman neljänneksi suurin; Deutsche Bank, Danske Bank, Ruotsin suurin eläkekassa) kanssa. Näyttää siltä, että sama ristiriita ilmenee myös valtiollisissa suhteissa. Suomi oli ensimmäisiä valtioita, jotka lähettivät korkea-arvoisia poliitikkojaan vierailulle Israeliin sen jälkeen, kun se oli tuhonnut Gazan kaistan ja syyllistynyt sotarikoksiin sekä mahdollisiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan 27.12.2008 – 18.1.2009. Vuonna 2010 Suomi näyttää olevan Israelin nykyisen hallituksen kanssa yhtä hyvissä väleissä kuin aiemminkin. Israelin äärioikeistolainen ulkoministeri Avigdor Lieberman vieraili 6.7.2010 Suomessa, jolloin Stubb linjasi Liebermanin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa, että “Suomella ja Israelilla ei ole poliittisia ongelmia.”
Ensi viikolla presidentti Halonen ja ulkoministeri Stubb käyvät jälleen vahvistamassa Suomen nykyisen hallituksen läheisiä suhteita Israeliin.
———————————————
Halonen ja Stubb: Suomella Israelin-asekauppaan tiukka linja
Sunnuntai 10.10.2010 klo 17.58
Presidentti Tarja Halonen torjuu syytökset siitä, että Suomen asekauppa Israelin kanssa vaikeuttaisi Lähi-idän rauhanprosessia.
Halonen korosti Jordanian Ammanissa toimittajille, että Suomen linja Israelin-asekaupassa on ollut Pohjoismaiden ja EU:n linjan mukainen eli tiukka. Hänen mukaansa kauppaa ei ole paljonkaan käyty.
Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) ihmetteli entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan osallistumista Israelin-asekaupan vastaiseen vetoomukseen. Stubb huomautti, että Tuomiojan ministeriaikana asekauppaa Israeliin käytiin 107 miljoonan euron arvosta. Stubbin aikana on tehty vain yksi 17 miljoonan euron arvoinen kauppa kenttäradioista.
STT