ICAHD Finlandin kirje ulkoministeri Erkki Tuomiojalle koskien Gazan hyökkäystä

ICAHD Finland on 21.7. lähettänyt seuraavan kirjeen ulkoasiainministeri Erkki Tuomiojalle koskien Gazan hyökkäystä.

Päivitys (22/07/14): Ulkoministeri Tuomioja kiitti viestistä ja totesi olevansa sen tavoitteiden kanssa pitkälti samaa mieltä, mutta totesi samalla että EU:n ulkoministerit eivät vielä ole valmiita näihin näkemyksiin yhtymään.

Gazan hyökkäyksestä 22.7. pidettävää

EU:n ulkoasianneuvoston kokousta silmälläpitäen

 

Helsinki, 21.7.2014

Arvon ulkoasianministeri Erkki Tuomioja,

Kirjoitamme Teille koskien Suomen velvollisuutta painostaa Israelia lopettamaan hyökkäyksensä Gazaan. Tässä ‘Operaatio Suojateräksi’ nimetyssä offensiivissa on kuollut varovaisten arvioiden mukaan yli 400 palestiinalaista, haavoittunut yli 3000 ja yli 100 000 on paennut kodeistaan. Veden ja saniteettimahdollisuuksien puute koskee yli 1.2 miljoonaa Gazan asukasta.

Valtaosa kuolleista on siviilejä. Israel on syyllistynyt umpimähkäisiin iskuihin ja iskuihin siviilikohteisiin, kuten kotitaloihin ja al-Wafan vanhustensairaalaan, jonka Israel tuhosi torstai-iltana 17.7. maahyökkäyksen alkaessa, kansainvälisten aktivistien läsnäollessa [1]. Ash Shuja’iyehin alueelle eilen tehty raskas hyökkäys tappoi kymmeniä ihmisiä [2].

Sairaalat eivät pysty hoitamaan kaikkia haavoittuneita, ja Gazan saarrosta johtuva lääkkeiden puute pahentaa tilannetta. YK:n Humanitaaristen asiain koordinointitoimisto OCHA:n mukaan Israelin armeijan evakuointiohjeet tai liikkumisvaroitukset koskevat 43%:a Gazan alueesta [3]. OCHA:n viimeisimmän arvion mukaan ainakin 72% palestiinalaisista kuolonuhreista on siviilejä. Israelilaisia on kuollut 20, joista 2 on siviilejä.

Maahyökkäyksen alkamisen jälkeen kuolonuhrien määrä on noussut päivä päivältä, eikä Gazan siviiliväestöllä ole mahdollisuutta paeta mihinkään turvapaikkaan tai välttyä joutumasta sotatoimien kohteeksi. Toisin kuin Israelin puolella, missä Gazasta ammutut raketit myös uhkaavat siviilejä, Gazassa ei ole varoitusjärjestelmiä eikä pommisuojia.

Gazan hyökkäystä edelsi Israelin kesäkuun 12. päivänä miehitetyllä Länsirannalla käynnistämä kollektiivinen rangaistusoperaatio, ‘Veljensä vartija’. Operaation syyksi väitettiin kolmen Länsirannalla Gush Etzionin laittoman siirtokunnan läheisyydessä liftaamassa olleen teini-ikäisen siirtokuntalaisen kaappaajien etsintä[4]. Operaatiossa Israelin joukot surmasivat 15 ja kaappasivat 560 palestiinalaista. Heistä 200 on edelleen vangittuina, ilman että heitä vastaan olisi nostettu syytteitä. Israelin ilmoittaessa 30. kesäkuuta siirtokuntalaisnuorten ruumiiden löytämisestä Netanjahu lietsoi kostoa ja sanoi, että Hamas on vastuussa, ja että Israel tulee vastaamaan voimalla.

Satojen tuhansien ihmisten osoittaessa mieltään Euroopassa ja muualla maailmassa vaatiakseen välitöntä loppua Israelin hyökkäyksille Gazaan, asetumme niiden kansalaisjärjestöjen joukkoon, jotka tuomitsevat Israelin lähes täydellisen immuniteetin kansainvälisen yhteisön taholta sekä EU:n ja sen jäsenvaltioiden osallisuuden Israelin rikoksiin. Pyydämme Suomen hallitusta osoittamaan sitoutumisensa kansainväliseen oikeuteen, ihmisoikeuksiin ja oikeudenmukaiseen rauhaan, ja niin 22.7. pidettävässä EU:n ulkoasiainneuvoston kokouksessa kuin muutenkin:

1) Voimakkaasti tuomitsemaan palestiinalaisen siviiliväestön tappamisen Israelin armeijan toimesta, sekä umpimähkäisissä hyökkäyksissä että tarkoituksella;

2) Vaatimaan Gazan laittoman saarron välitöntä lopettamista;

3) Vaatimaan talouspakotteita Israelille, erityisesti laittomia siirtokuntia koskien;

4) Vaatimaan EU:n ja Israelin assosiaatiosopimuksen jäädyttämistä johtuen Israelin vakavista kansainvälisen oikeuden rikkomuksista ja sotarikoksista, viitaten artikloihin 2 ja 79, EU:n julkilausuttujen kansainvälisen oikeuden noudattamista koskevien linjausten mukaisesti; ja

4) Toimimaan EU:n jäsenvaltioiden ja Israelin välisen asekaupan lopettamiseksi, niin viennin, tuonnin kuin yhteiskehittelyn osalta. Tämän tulisi alkaa Suomen omien asekauppojen lopettamisesta. Se olisi merkittävin yksittäinen askel, jonka Suomi voisi tehdä oikeudenmukaisen rauhan puolesta.

Kunnioittaen,

Syksy Räsänen

Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finland

Hämeentie 26 C 39

00530 Helsinki

Email: icahd@icahd.fi

www: http://www.icahd.fi/


[1] http://mondoweiss.net/2014/07/military-destroyed-hospital.html, http://electronicintifada.net/blogs/nora-barrows-friedman/doctors-evacuate-patients-after-israel-bombs-hospital

[2] http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/massacre-shujaiya-dozens-killed-israel-shells-eastern-gaza-city-photos

[3] http://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_sitrep_21_07_2014.pdf

[4] On sittemmin tullut ilmi, että Israelin hallitus tiesi alusta alkaen, että siirtokuntalaisnuoret oli luultavasti tapettu, ja sillä oli pian epäily tekijöiden henkilöllisyydestä. Israelin hallitus kuitenkin pimitti tätä tietoa oikeuttaakseen ison sotilasoperaation rangaistakseen palestiinalaisia yhtenäishallituksen muodostamisesta. Ks. http://electronicintifada.net/content/netanyahu-government-knew-teens-were-dead-it-whipped-racist-frenzy/13533

ja

http://www.aljazeera.com/programmes/insidestory/2014/07/israel-gaza-tensions-preparing-battle-201478151125992576.html

Vastaa

Siirry sivun alkuun