ICAHD Finlandin Syksy Räsäsen puhe ”Näpit irti Gazasta! pt. 2” –mielenosoituksessa Helsingissä 19.7.2014. Teksti saattaa hieman erota pidetystä puheesta.
Olen Syksy Räsänen, järjestön Israeli Committee Against House Demolitions, ICAHD, Suomen haarasta. ICAHD on Israelissa perustettu järjestö, joka vastustaa Israelin miehitystä ja apartheidia ja työskentelee sen puolesta, että kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien yhtäläiset oikeudet toteutuisivat.
Haluan sanoa kolme asiaa: mitä Israelin maahyökkäyksestä Gazaan saattaa seurata, mitä siitä varmasti ei seuraa ja mitä me voimme tehdä.
Israel aloitti torstai-iltana maahyökkäyksen Gazaan, pommitettuaan ensin Gazaa kymmenen päivää. Noiden päivien aikana Israel tappoi yli 230 ihmistä; samana aikana Hamasin raketit tappoivat yhden ihmisen Israelissa. Maahyökkäyksen pohjustaminen alkoi al-Wafan vanhustensairaalan tuhoamisella.
Edellisen kerran Israel teki mittavan maahyökkäyksen Gazaan vuonna 2009. YK:n julkaiseman Goldstonen raportin mukaan Israel teki silloin sotarikoksia ja kenties rikoksia ihmisyyttä vastaan. Israelin armeija muun muassa ampui tahallisesti siviilejä, käytti palestiinalaisia ihmiskilpinä ja tuhosi vesijärjestelmiä ja muuta siviili-infrastruktuuria osana tarkoituksellista strategiaa.
Maahyökkäyksen alkamisen jälkeen, alle kahdessa päivässä, Israel on tappanut yli 60 ihmistä lisää, niistä yli 50 eilen. Tälläkin kertaa siirtyminen pommituksesta maahyökkäykseen merkitsee kuoleman ja tuhon lisääntymistä. Ainoa tekijä, joka rajoittaa tuhon määrää, olemme me. Vain kansainvälisen yhteisön painostus hillitsee Israelin päättäjiä.
Entä mitä hyökkäyksestä ei seuraa? Riippumatta siitä, miten paljon ihmisiä, koteja ja elämisen kannalta välttämätöntä infrastruktuuria Israel tuhoaa, Gaza ei katoa mihinkään, Länsiranta ei katoa mihinkään, palestiinalaiset eivät lakkaa olemasta kansakunta, eivätkä lakkaa vaatimasta oikeuksiaan. Israel ei voi väkivalloin muuttaa sitä, että on olemassa Palestiina, jossa elää palestiinalaisia. Lopulta ainoa ratkaisu on se, että israelilaiset tunnustavat palestiinalaiset tasavertaisiksi ihmisiksi ja israelilaiset ja palestiinalaiset elävät rauhassa Israelissa/Palestiinassa.
Mitä me voimme tehdä?
Oikeudenmukainen ratkaisu saattaa vaikuttaa etäiseltä nyt, kun ruumiita kerätään kotien raunioista. Mutta on hyvä muistaa, että muutkin tilanteet ovat vaikuttaneet toivottomilta.
Eilen oli YK:n julistama Mandela-päivä, jolloin muistetaan Nelson Mandela perintöä. Mandela oli 27 vuotta vankilassa siksi, että oli Etelä-Afrikan vapautusjärjestön ANC:n aseellisen siiven johtaja ja suunnitteli sissisotaa apartheid-järjestelmää vastaan.
Etelä-Afrikankin apartheidin vastainen kamppailu tuntui pitkien vuosien ajan toivottamalta, ja väkivalta itse asiassa kiihtyi loppua kohden. Apartheid-hallinnon väkivalta kuitenkin kääntyi sitä itseään vastaan, koska se teki apartheidin luonteen selväksi ulkopuolisille, ja ruokki kansainvälistä vastustusta.
Näin on myös Israelin kohdalla: jokainen Israelin joukkomurha, jokainen tuhottu sairaala, jokainen pommituskampanja tuo Israelin apartheid-järjestelmän loppua lähemmäs.
Se mitä me voimme tehdä, ja mitä meidän pitää tehdä, on osallistua boikotteihin, ja vaatia omaa hallitustamme ja EU:ta siirtymään tyhjistä sanoista tehokkaaseen painostukseen.
Vuoden 2008-2009 Gazan hyökkäyksessä Israelin sotilasyhtiöt testasivat aseitaan Gazan asukkaisiin. Esimerkiksi Suomen asekauppakumppaneihin kuuluvan Elbit Systemsin miehittämättömiä lentokoneita käytettiin Gazan hyökkäyksessä 2008-2009, ja niitä sittemmin kehuttiin mainoslauseella ”tähti syntyi Gazan taivaalla”. Emme tiedä, testaako Israelin armeijan nyt uusia aseita Gazassa, mutta se mikä on selvää on, että Suomen hallitus ei välitä vaikka niin tapahtuisi.
Suomi on jo tänä vuonna hankkinut aseita Israelista yli 50 miljoonalla eurolla. Puolustusministeriön mukaan se ei tee eettisiä arviointeja, ja ulkoministeriö on sanonut, että asehankinnat eivät kuulu heille. Ulkoministeri Erkki Tuomioja on julkisesti vastustanut asekauppoja, mutta ei sano asiasta ulkoministeriölle ellei sieltä kysytä.
Suomen ja Israelin asekauppojen pitää loppua. Siirtokuntatuotteiden, kuten Ahavan kosmetiikan ja SodaStreamin hiilihapotuslaitteiden, tuonti Suomeen, ja koko EU:n alueelle, pitää kieltää. Miehitykseen osallisille yrityksille pitää olla seurauksia. Helsingin kaupungin pitää lopettaa sopimusten tekeminen laittomien siirtokuntien toimintaan osallisen Veolian kanssa, ja Helsingin yliopiston pitää lopettaa yhteistyö Israelin vankilajärjestelmään osallisen G4S:n kanssa. Meidän pitää kirjoittaa hallitukselle, kansanedustajille, mepeille, Helsingin kaupungille, lehtiin, siirtokuntatuotteita myyville kaupoille, järjestää tapahtumia, vaatia vastuuta.
Juuri nyt apartheidin yö voi vaikuttaa läpitunkemattomalta, mutta aamu koittaa vielä, ja jokainen meistä voi nopeuttaa sen tuloa.