Räsänen katsoo kameraan, taustalla kirjahylly.

Syksy Räsäsen puhe Gaza-mielenosoituksessa 28.10.2023

29.10.2023

Syksy Räsänen piti puheen palestiinalaisten tueksi  mielenosoituksessa Helsingissä:

“Olin eilen podcast-nauhoituksessa Kokoomuksen kansanedustaja Atte Kalevan kanssa. Hän kannatti sitä, että Gazaan ei anneta apua eikä sinne päästetä ruokaa, vettä eikä polttoainetta. Huomautin, että tämä tarkoittaisi satojentuhansien ihmisten kuolemaa. Hän jatkoi oikeuttamalla tätä – siis kannatti kansanmurhaa.

Tällaisina hetkinä tunnen suurta henkistä etäisyyttä.

Tunsin etäisyyttä myös, kun tänä aamuna herättyäni luin, että Suomi äänesti tyhjää YK:n päätöslauselmasta, jossa tuomittiin israelilaisten ja palestiinalaisten siviilien tappaminen ja vaadittiin tulitaukoa. Esimerkiksi Irlanti, Norja ja Ranska äänestivät puolesta, ja Suomi on eri linjassa maailman enemmistön kanssa.

Israel on tappanut Gazassa yli 7 000 ihmistä, 40% heistä lapsia. Kun Suomen hallitus ei kannata tulitaukoa, se kannattaa väkivallan jatkamista. Tavallinen perustelu tälle on “Israelin oikeus puolustaa itseään”.

Kaikilla valtioilla tosiaan on oikeus puolustaa itseään. Mutta Gazan siviileihin kohdistuvat hyökkäykset ja umpimähkäinen pommittaminen eivät ole puolustusta.

Laajemmin, Israelin vuosikymmeniä jatkunen päivittäisen väkivallan tarkoitus ei ole itsepuolustus. Kuten Israelin merkittävin ihmisoikeusjärjestö B’Tselem on todennut, Israelin väkivallan tarkoitus on ylläpitää yhden etnisen ryhmän ylivaltaa toisiin, eli apartheidia.

Entä palestiinalaisten oikeus puolustaa itseään? Jotkut eivät halua puhua siitä, mutta asia on yksinkertainen.

Kenelläkään, ei miehittäjällä eikä miehitystä vastustavilla, ei ole oikeutta hyökätä siviilejä kohtaan, ja suurin osa Hamasin hyökkäyksen 1 400 uhrista oli siviilejä.

Mutta kaikilla miehitystä vastustavilla kansoilla on oikeus aseelliseen vastarintaan sotilaskohteita vastaan. Kun kyse on Ukrainasta, kaikki Suomessa ymmärtävät tämän.

Mutta minun asiani suomalaisena ei ole kehottaa ketään muualla osallistumaan tai olemaan osallistumatta aseelliseen vastarintaan – ei Ukrainassa eikä Palestiinassa. Se päätös kuuluu miehityksen ja hyökkäyksen alla eläville ihmisille.

Minun velvollisuuteni on huolehtia siitä, että oma maani toimii ihmisoikeusloukkauksia ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksia vastaan, ja lopettaa osallisuutensa niihin.

Kaikkein kiireellisintö on, että Suomen pitää vaatia välitöntä tulitaukoa. Samalla Suomen pitää lopettaa asekaupat ja sotilasyhteistyö Israelin kanssa ja lopettaa laittomien siirtokuntatuotteiden tuonti.”

Siirry sivun alkuun