Lehdistötiedote Veolia-raportista

TIEDOTE

Raportti Veolian osallisuudesta Israelin siirtokuntapolitiikkaan

Kansalaisjärjestöltä Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finland on 11.12.2013 ilmestynyt raportti “Suora tie miehitykseen” kuljetus- ja jätealan yritys Veolian yhteyksistä Israelin laittomiin siirtokuntiin. Raportti on saatavilla osoitteessa http://icahd.fi/wp-content/uploads/2013/12/suora_tie_miehitykseen.pdf.

Veolia osallistuu siirtokunnat Israeliin yhdistävään Jerusalem Light Rail Train –projektiin sekä siirtokuntien jätteiden viemiseen miehitetyille palestinalaisalueille. Israelin siirtokuntapolitiikka on Kansainvälisen tuomioistuimen, YK:n turvallisuusneuvoston, EU:n sekä Suomen hallituksen mukaan kansainvälisen oikeuden vastaista.

Raportissa argumentoidaan, että Veolian toiminta voidaan katsoa EU:n direktiivissä 2004/18/EY tarkoitetuksi ‘vakavaksi virheeksi’. Tämä voi toimia perusteena palveluntarjoajan sulkemiselle pois tarjouskilpailuista, ja tulisi vähintäänkin ottaa huomioon tarjouksia arvioidessa.

ICAHD Finland on lähestynyt HSL:n jäsenkuntien valtuustoja ja HSL:n hallitusta raportin kanssa ja vedonnut näihin, jotta HSL ei uusisi sopimuksia Veolian kanssa ja mahdollisuuksien mukaan lopettaisi voimassaolevia sopimuksia. Kirje on nähtävillä osoitteessa http://icahd.fi/?p=3833.

Asia on paikallisesti ajankohtainen, koska HSL kilpailuttaa tällä hetkellä 13 miljoonan euron arvosta bussilinjoja Kirkkonummella ja Sipoossa, ja Veolian odotetaan olevan kilpailussa mukana.

Asia on myös kansainvälisesti ajankohtainen. Veolia on menettänyt sopimuksia ympäri maailmaa siirtokuntatoimintansa takia. Viimeksi lokakuussa Yhdysvalloissa St Louisissa Veolia menetti sopimuksen kansalaisyhteisön kampanjan seurauksena, ja marraskuussa sijoitusjättiläinen TIAA-CREF poisti Veolian osakkeet vastuullisten sijoitusten rahastostaan. Suomessa Tampereella on jätetty uusimatta Veolian sopimuksia vuonna 2009 Vasemmistoliiton valtuustoryhmän aloitteen jälkeen.

Kysymys taloudellisesta toiminnasta siirtokunnissa on noussut viime aikoina tärkeäksi kysymykseksi EU-tasolla. EU:n parlamentti hyväksyi marraskuussa uudet siirtokuntaohjeet, joiden mukaan EU:n instituutiot eivät saa rahoittaa toimintaa Israelin siirtokunnissa, mikä on hiertänyt EU:n ja Israelin suhteita.

Aivan viime päivinä on tapahtunut kehitystä siirtokunta-asian suhteen.The Guardian raportoi 9.12.2013, että EU-maista Iso-Britannian hallitus on varoittanut yrityksiä siirtokunnissa toimimisen mahdollisista laillisista seuraamuksista ja Al Jazeera raportoi 11.12.2013, että Romania on kieltänyt kansalaisiaan työskentelemästä siirtokuntien infrastruktuurin rakentamisessa.

Lisätietoa eurooppalaisten yritysten osallisuudesta siirtokuntiin.

Taloussanomat on kirjoittanut ICAHD Finlandin raportista, tiettävästi se ei ole vielä ollut muuten esillä mediassa:

Vilpittömästi,

Syksy Räsänen

syksy.rasanen@iki.fi

ICAHD Finland

045 635 7214

ICAHD on vuonna 1997 perustettu israelilainen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on Israelin miehityksen ja apartheidin lopettaminen. ICAHDilla on YK:n Talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC:issa erikoiskonsultaatiostatus (special consultative status) ja sen puheenjohtaja Jeff Halper on ollut ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Järjestöllä on haarat Australiassa, Iso-Britanniassa, Norjassa, Saksassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa.

ICAHD Finland vuonna 2009 perustettu on ICAHDin suomalainen haara, joka toimii itsenäisesti.

http://www.icahd.org/

Etusivu

Vastaa

Siirry sivun alkuun