Rotuerottelu ulottuu Israeliin

(Kuva: muuri erottaa israelinjuutalaisten ja palestiinalaisten asuinalueet Israelissa Dhammashin kylän vierellä.)

Helsingin Sanomat kirjoitti 11.2. ihmisoikeusjärjestö B’Tselemin raportista, jonka mukaan Israel on apartheid-valtio. Artikkelissa oli harhaanjohtavia ja virheellisiä kohtia.

Artikkelin mukaan Israelin tunnustettujen rajojen sisällä ”ei ole käytössä kansanryhmien rasistista erillisyyspolitiikkaa”.

Tämä ei pidä paikkaansa. Israelin kunnista 43%:ssa on sisäänpääsykomitea, joka voi estää kansalaisten muuttamisen niihin siksi, että he eivät ole juutalaisia. Human Rights Watch on todennut, että kyse on etnisestä erottelusta.

Israelin maankäyttöpolitiikka perustuu maan pitämiseen juutalaisten hallussa. Tämän politiikan virallinen nimi on juutalaistaminen. Siihen kuuluu juutalaisten ja palestiinalaisten asuinalueiden erottelu, palestiinalaisten kotien tuhoaminen ja palestiinalaisten pakkosiirtäminen. Amnesty, Human Rights Watch, YK:n rotusyrjintäkomitea ja Euroopan parlamentti ovat tuominneet tämän sekä miehitetyillä alueilla että Israelissa.

Artikkelin mukaan ”apartheid-termiä on vastustettu myös siksi, että termiä käyttävät erityisesti Israeliin kriittisesti suhtautuvat ja Israel–Palestiina-konfliktiin keskittyvät järjestöt”.

Ensimmäisen tutkimuksen Israelin järjestelmästä apartheidina julkaisi Etelä-Afrikan valtiollinen tutkimuslaitos HSRC vuonna 2009. Sen jälkeen raportteja aiheesta ovat tehneet kansalaisyhteiskunnan tuomioistuin Russell Tribunal on Palestine (2011), YK:n Länsi-Aasian talous- ja sosiaalikomissio (2017) ja israelilainen ihmisoikeusjärjestö Yesh Din (2020).

Artikkeli kyseenalaisti Israelin kutsuminen apartheid-hallinnoksi siksi, että Myanmaria ei ole kutsuttu sellaiseksi. Vuonna 2017 Amnesty julkaisi raportin, jonka mukaan Myanmar syyllistyy apartheidiin.

Syksy Räsänen
ICAHD Finlandin puheenjohtaja, kirjan Israelin apartheid kirjoittaja


Tule mukaan ICAHD Finlandin työhön tavoittelemaan kaikkien oikeuksien toteutumista

ICAHD Finland on ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on Israelin miehityksen ja apartheidin korvaaminen kansainvälistä oikeutta kunnioittavalla demokraattisella järjestelmällä, joka takaa kaikkien oikeudet. ICAHD Finland on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Liity jäseneksi
Liity järjestöömme tällä lomakkeella hintaan 10€, 25€ tai 50€/vuosi.

Tule mukaan toimintaan
Haluatko aktivoitua järjestössä? Laita meille viestiä somessa tai sähköpostia osoitteeseen icahd@icahd.fi.

Osta tuotteita
ICAHD Finlandin verkkokaupassa on myynnissä muun muassa aihetta käsittelevää kirjallisuutta ja aitoja palestiinalaishuiveja.

Pysy kärryillä kannanotoista, tapahtumista ja kuulumisista
Seuraa ICAHD Finlandia somessa: Facebook | Twitter | Instagram

Siirry sivun alkuun