Puhe: Vaihtoehto kansanmurhalle

ICAHD Finlandin puheenjohtaja ja Sumudin varapuheenjohtaja Syksy Räsänen piti lauantaina 9.3.2024 puheen Palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksen mielenosoituksessa Gazan kansanmurhaa vastaan.

Palestiinalainen kirjailija Susan Abuhalwa palasi juuri Gazasta. Hän kirjoittaa, että mikään ei voinut valmistaa häntä siihen millaista Gazassa oli:

“Jopa ilma täällä polttaa. Jokainen hengitys raapii ja jää kiinni kurkkuun ja keuhkoihin.

[…]

Puita ei ole juurikaan jäljellä, koska ihmisten on pitänyt kaataa ne polttopuuksi.

[…]

Ensin ihmiset turvautuivat hevosten ja aasien rehun syömiseen, mutta se on loppu. Nyt he syövät hevoset ja aasit. Jotkut syövät kulkukissoja ja koiria; nekin näkevät nälkää ja joskus syövät ihmisten ruumiita kaduilta, minne ne ovat jääneet israelilaisten tarkka-ampujien napsittua ihmiset jotka uskalsivat liikkua heidän tähtäintensä näköpiirissä.”

Tämä kansanmurhan todellisuus on kaikkien nähtävillä, jotka haluavat nähdä. Suomen hallitusta on syytetty siitä, että se katsoisi hiljaa vierestä. Asia ei ole näin. Valtiot -kuten Suomi- jotka lopettavat rahoituksen UNRWA:lle ovat osallisia nälkään näännyttämiseen ja suunniteltuun nälänhätään, kuten YK:n oikeuden ruokaan erikoistarkkailija Michael Fakhri ja Amnestyn pääsihteeri Agnes Callamard ovat todenneet.

Juuri tänään ministeri Ville Tavio toisti, että Suomi ei palauta UNRWA:n rahoitusta. EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Josep Borrell on kehottanut palauttamaan UNRWA:n rahoituksen. Euroopan komissio jatkaa rahoitusta. Ruotsi on palauttanut rahoituksen, Tanska ja Norja eivät koskaan peruneet sitä.

Petteri Orpon hallitus haluaa tukea kansanmurhaa niin paljon, että se menee Euroopan komission ja muiden pohjoismaiden linjaa vastaan.

Viikko sitten Nicaragua vei Saksan YK:n Kansainväliseen tuomioistuimeen. Nicaragua syyttää Saksaa siitä, että se on rikkonut velvollisuutta olla estämättä kansanmurhaa ja olla osallistumatta siihen. Syynä on Saksan asevienti Israeliin ja päätös lopettaa rahoitus UNRWA:lle.

Tuomioistuimen päätöksellä tulee olemaan vaikutusta myös muiden maiden toimintaan, kuten Suomen. Lisäksi oikeusjuttuja saatetaan nostaa niitä vastaan suoraan.

Vuosikymmeniä Israel on rikkonut räikeästi kansainvälistä oikeutta, ja Yhdysvallat ja Eurooppa -Suomi muiden muassa- on tukenut sitä ehdoitta, itse rikkoen kansainvälistä oikeutta.

Viimein näemme muutoksen. Israelin lisäksi sitä tukevat hallitukset joutuvat sekä kansainvälisesti että kansallisesti vastuuseen rikkoessaan lakia.

Kansanmurha Gazassa on vain viimeisin askel yli 100 vuotta kestäneessä sionistiliikkeen kolonialismissa, jonka tavoitteena on palestiinalaisen yhteiskunnan pyyhkiminen pois kolonialistisen valtion tieltä.

Tämä projekti voi jatkua ainoastaan Euroopan ja Yhdysvaltojen tuella. Mutta sen nykyisen vaiheen, kansanmurhan, hirvittävä selkeys tekee sen tukemisen yhä vaikeammaksi. Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuili kansalaisten mielipiteen ja hallitusten tekojen kanssa kasvaa yhä isommaksi.

Globaalissa etelässä Euroopan huolella vaalima maine ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolustajana on kansanmurhan tukemisen myötä rapistunut. Tämä herättää toivoa. Mitä isomman hinnan Eurooppa maksaa tuesta Israelin apartheidille, sitä nopeammin se kääntää kelkkansa.

Vaihtoehto kolonialismille on dekolonisaatio ja tasa-arvo, vaihtoehto apartheidille on demokratia – ainoa vaihtoehto kansanmurhalle on kansanmurhan lopettaminen.

Suomen on lopetettava osallisuutensa kansanmurhaan ja palautettava UNRWA:n rahoitus.

Siirry sivun alkuun