:: Kansainvälistä ja riippumatonta tutkintaa vastustava Israelin hallitus on nimittänyt sopiviksi katsomansa tahot tekemään niin sanotun sisäisen tutkinnan Israelin laittomasta, kansainvälillä vesillä tekemästä hyökkäyksestä. STT, Reuters ja AFP: “Pääministerin toimiston mukaan tarkkailijoilla ei ole oikeutta puuttua tutkinnan etenemiseen tai johtopäätöksiin. Heiltä voidaan myös salata dokumentteja tai tietoa, jotka melko varmasti aiheuttaisivat merkittävää harmia kansalliselle turvallisuudelle tai valtion ulkosuhteille.”

Israel aloittaa oman tutkinnan laivaiskusta (HS: 14.6.2010)

JERUSALEM. Israel tekee sisäisen tutkinnan liittyen iskuun, jonka maa teki avustuslaivojen saattuetta vastaan kaksi viikkoa sitten. Tutkinnan aloittamisesta päättää Israelin hallitus virallisesti myöhemmin päivällä.

Israelin pääministerin toimisto kertoo, että tutkintakomissiota johtaa Israelin korkeimman oikeuden jo eläkkeelle siirtynyt tuomari Jaakov Tirkel.

Mukaan kutsutaan myös kaksi ulkomaalaista tarkkailijaa. Toinen heistä on irlantilainen Nobelin rauhanpalkinnon voittaja David Trimble.

Pääministerin toimiston mukaan tarkkailijoilla ei ole oikeutta puuttua tutkinnan etenemiseen tai johtopäätöksiin. Heiltä voidaan myös salata dokumentteja tai tietoa, jotka melko varmasti aiheuttaisivat merkittävää harmia kansalliselle turvallisuudelle tai valtion ulkosuhteille.

Yhdysvallat luonnehtii Israelin ilmoitusta tärkeäksi askeleeksi eteenpäin. Samalla maa korostaa odottavansa, että tutkinta hoidetaan ripeästi.

Siirry sivun alkuun