:: Kahden valtion ratkaisu määritellään Israelin retoriikassa vain ani harvoin kansainvälisesti ymmärretyllä tavalla: Israelin vetäytymisenä vuoden 1967 rajoille ja molemminpuolisiin hyökäämättömyystakuisiin sitoutumisena. Barak ei näin ollen tarkenna, millaisesta kahden valtion ratkaisusta hän puhuu. Vetäytymisestä kansainvälisesti tunnustetuille rajoille vai osittaisesta, Israelin itsensä määrittämästä näennäisvetäytymisestä?

Barak: Israelin miehityksen päätyttävä (YLE: 19.4.2010)Ehud Barak istuu hävittäjäkoneen ohjaamossa

Kenraalimajuri Ido Nehoshtan esittelee puolustusministeri Ehud Barakille F-16-hävittäjää Ramat Davidin lentotukikohdassa

Kuva: Ariel Hermoni / Israelin puolustusvoimat / EPA

Israelin puolustusministeri Ehud Barak sanoo, että Lähi-idän konfliktin voi ratkaista vain antamalla palestiinalaisten hallita itseään. Barakin mukaan Israelin on myönnettävä, ettei maailma tule sietämään sen vuosikymmeniä jatkuvaa hallintoa palestiinalaisalueilla.

Barak sanoi kaatuneiden muistopäivän haastattelussa Israelin radiossa, että Israel on riittävän voimakas voidakseen sallia kahden valtion ratkaisun. Jos ratkaisu ei onnistu, maailma tietää, ettei se ole Israelin syy, Barak sanoi.

Barak piti myös Israelin ja Yhdysvaltain suhteiden viilenemistä vahingollisena maalleen. Puolustusministerin mukaan Israel voi kohentaa tilannetta ryhtymällä ajamaan rauhanaloitetta, jossa otetaan huomioon kaikki Israelin ja palestiinalaisten suurimmat kiistakysymykset.

Yritykset käynnistää uudelleen rauhanneuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välille ovat kilpistyneet Israelin päätökseen laajentaa juutalaissiirtokuntia Itä-Jerusalemissa. Myös Israelin ja Yhdysvaltain suhteet ovat olleet sen takia alamaissa.

Helmikuussa Barak herätti huomiota sanomalla, että Israelista on vaarassa tulla apartheid-valtio, jos rauhansopimusta palestiinalaisten kanssa ei saada aikaan. Vertausta pidettiin epätavallisena kielenkäyttönä Israelin johdolta.

Maanantain haastattelussa puolustusministeri sanoi myös, ettei Iran ole välitön uhka Israelin olemassaololle. Hän totesi kuitenkin Iranin mahdollisen ydinaseen olevan uhka koko alueelle ja varoitti varustelukierteestä Lähi-idässä. Myös Israelin presidentti Shimon Peres varoitti muistopäivän puheessaan maailmaa aliarvioimasta Iranin ydinohjelman uhkaa.

AP, YLE Uutiset

Siirry sivun alkuun