Aiheesta on tehty myös israelilainen, katsomisen arvoinen dokumentti: Yoav Shamirin Defamation. (http://www.defamation-thefilm.com/html/trailer1.html)

Tutkimus: Juutalaisiin kohdistuneet viharikokset kaksinkertaistuivat (HS 13.4.2010)

Juutalaisiin kohdistuneiden viharikosten määrä kaksinkertaistui vuonna 2009 edellisvuoteen verrattuna, käy ilmi israelilaisessa Tel Avivin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Eniten rikokset lisääntyivät Britanniassa, Ranskassa ja Kanadassa, mutta niitä tilastoitiin tavanomaista enemmän myös maissa, joissa ne ovat olleet aiemmin suhteellisen harvinaisia.

Tutkimuksen mukaan juutalaiset tai heidän yhteisönsä joutui viime vuonna 1 129 törkeäksi luokiteltavan viharikoksen kohteeksi. Muutos aiempaan oli selvä, sillä vuonna 2008 rikoksia tilastoitiin 559.

Britanniassa rikoksia tilastoitiin 374, Ranskassa 195, Kanadassa 138 ja Yhdysvalloissa 116. Tilastoissa oli selvä piikki ylöspäin myös Itävallassa (22) ja Norjassa (6), joissa antisemitistiset rikokset ovat aiemmin olleet varsin harvinaisia.

Stephen Roth -instituutin ylläpitämässä tilastossa huomioidaan törkeät henkilöön ja omaisuuteen kohdistuvat rikokset, joissa on selvästi nähtävissä juutalaisvastainen motiivi. Tilastoihin ei oteta lievempiä tapauksia, kuten esimerkiksi kunnianloukkauksia tai omaisuuden töhrimistä.

Tutkijat arvioivat, että merkittävin syy rikosten lisääntyminen oli Israelin palestiinalaisia vastaan Gazassa tammikuussa 2009 käymä sota.

Paljon kansainvälistä arvostelua saanut hyökkäys ei kuitenkaan yksin selitä muutosta, joka on tutkijoiden mukaan ollut havaittavissa loivana trendinä 1990-luvulta lähtien.

Tutkijat näkevät ilmiön taustalla lisääntyvän antisemitismin. Sitä ruokkii tutkijoiden mukaan niin nuorten historiallinen tietämättömyys, muslimimaiden lietsoma propaganda kuin juutalaisten joukkotuhon – holokaustin – politisoiminen juutalaisyhteisöä vastaan.

Jännitteitä juutalaisyhteisöjä kohtaan on tutkimuksen mukaan lisännyt myös radikaalimuslimien aktivoituminen Euroopassa. Kun rikoksiin ovat aiemmin syyllistyneet etenkin äärioikeiston kannattajat, paljastuu suurin osa Euroopassa selvitetyistä rikoksista nyt äärivasemmiston ja musliminuorten tekemiksi.

Pohjoismaissa juutalaisten kokema viha on puhuttanut viime ja tänä vuonna Ruotsin Malmössä, missä osa paikallisen juutalaisyhteisön jäsenistä on joutunut muuttamaan kaupungista.

Poliisin mukaan juutalaisiin kohdistuneiden rikosten määrä kaksinkertaistui Skånessa viime vuonna.

Siirry sivun alkuun