ECCP:n kirje mepeille

ICAHD Finland lähetti, osana ECCP:tä, eilen allaolevan kirjeen suomalaisille europarlamentaarikoille Gazan tilanteesta.

14. heinäkuuta 2014

Kunnioitettu Euroopan parlamentin jäsen,

Me – 50 Palestiina-solidaarisuuskomitean ja -yhdistyksen muodostama verkosto 20 Euroopan maasta – lähestymme Teitä nyt, kymmenen vuotta sen jälkeen, kun Israelin apartheid-muurin julistettiin laittomaksi. YK:n Kansainvälinen tuomioistuin ei ainoastaan julistanut muuria laittomaksi, se myös velvoitti valtioita toimimaan tämän laittoman tilanteen lopettamiseksi. Kirjoitamme teille EU:n ja sen jäsenvaltioiden velvollisuudesta painostaa Israelia kunnioittamaan palestiinalaisten oikeuksia ja noudattamaan kansainvälistä lakia.

Tilanne on juuri nyt erittäin huolestuttava, koska Israelin hyökkäys Gazaan kiihtyy ja aiheuttaa yhä suuremman määrän kuolonuhreja, eikä siviiliväestöllä ole suojaa.

Kesäkuun 12. päivänä Israel käynnisti miehitetyllä Länsirannalla kollektiivisen rangaistusoperaation. Operaation syyksi väitettiin kolmen Länsirannalla Gush Etzionin laittoman siirtokunnan läheisyydessä liftaamassa olleen teini-ikäisen siirtokuntalaisen kaappaajien etsintä[1]. Operaatiossa Israelin joukot surmasivat 15 ja kaappasivat 560 palestiinalaista. Heistä 200 on edelleen vangittuina, ilman että heitä vastaan olisi nostettu syytteitä. Israelin ilmoittaessa 30. kesäkuuta siirtokuntalaisnuorten ruumiiden löytämisestä, Netanjahu lietsoi kostoa ja sanoi, että Hamas on vastuussa, ja että Israel tulee vastaamaan voimalla.

Israel jatkoi operaatiotaan Länsirannalla ja lisännyt liikkumisen esteiden määrää siellä sekä hyökännyt Gazaan. Samaan aikaan Israelin yksityiset kansalaiset rupesivat uhkaamaan palestiinalaisia ja hyökkäämään heidän kimppuunsa. Useiden kidnappausyritysten jälkeen israelilaiset siirtokuntalaiset sieppasivat 17-vuotiaan palestiinalaisen Mohammed Abu Khdeirin Jerusalemissa läheltä hänen kotiaan ja polttivat hänet elävältä.

Israelin ulkoministeri Avigdor Liebermanin ilmoitus 7. heinäkuuta liiton lopettamisesta pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa, koska tämä ei ollut tarpeeksi kova palestiinalaisia kohtaan, heikensi Netanjahun asemaa ja lisäsi painetta sotilasoperaation laajentamiseen. Myöhemmin samana päivänä Netanjahu käynnisti laajamittaisen sotilasoperaation Gazan kaistaa vastaan ja kutsui 40 000 reserviläistä mahdolliseen maahyökkäykseen. Israelin puolustusministeri ilmoitti, että ”Suojaavaksi teräksi” (”Protective Edge”) nimetty operaatio tulisi olemaan pitkä.

Toistaiseksi Israelin armeija on tehnyt satoja pommi-iskuja, tappanut yli 160 ihmistä, joista YK:n mukaan noin 70% ovat siviilejä, ja vahingoittanut satoja. Armeija on pommittanut satoja rakennuksia ja vahingoittanut tuhansia, sekä muuta siviili-infrastruktuuria, mukaan lukien Gazan eurooppalaista sairaalaa (European Hospital of Gaza), vedenpuhdistamoa ja vesijohtoja, jotka vievät vettä yli 70 000 tuhannelle ihmiselle.

Useiden tuhansien ihmisen aktivoituessa ympäri Eurooppaa vaatimaan välitöntä loppua Israelin hyökkäyksille, jotka kohdistuvat saarron alla elävään Gazan väestöön, jolla ei ole pakopaikkaa, kansalaisjärjestöt kritisoivat sitä, että Israelille ei tule seurauksia toimistaan sekä EU:n ja sen jäsenvaltioiden osallisuutta niihin. Täten pyydämme teitä – Euroopan parlamentin uusia jäseniä – osoittamaan sitoutumisenne kansainväliseen oikeuteen, ihmisoikeuksiin ja oikeudenmukaiseen rauhaan, ja:

1)    Vahvasti tuomitsemaan palestiinalaisten siviilien, mukaan lukien lasten, tappamisen Israelin armeijan toimesta, ja vaatimaan loppua Gazan epäinhimilliselle piiritykselle;

2)    Esittämään Euroopan ulkosuhdehallinnolle ja Euroopan neuvostolle kehotuksen, että nämä painostaisivat Israelia välittömästi lopettamaan Gazan piiritettyyn palestiinalaisväestöön kohdistuvat sotatoimenpiteet ja kollektiivisen rangaistuksen;

3)    Pyrkimään toimeenpanemaan välittömästi ja kokonaisuudessaan, EU:n laillisten velvoitteiden mukaisesti, Kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) suosituksen olla tunnustamatta, tukematta tai avustamatta Länsirannan muurin ja siirtokuntien ylläpitoa, ja aloittamaan käytännössä vaikuttavat toimenpiteet, joilla painostaa Israelia lopettamaan muurin ja siihen liittyvän vallankäyttöjärjestelmän aiheuttama laiton tilanne;

4)    Työskentelemään yhdessä muiden Euroopan parlamentin jäsenten EU:n ja Israelin välille solmitun assosiaatiosopimuksen välittömäksi jäädyttämiseksi, johtuen Israelin vakavista kansainvälisen oikeuden loukkauksista, pohjaten artikloihin 2 ja 79, EU:n julkilausuttujen kansainvälisen oikeuden noudattamista koskevien linjausten mukaisesti.

5)    Työskentelemään EU:n sisällä Israelin ja EU:n jäsenvaltioiden välisen asekaupan lopettamiseksi.

Kunnioittavasti,

ECCP

ja

Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finland

[1] On sittemmin tullut ilmi, että Israelin hallitus tiesi alusta alkaen, että siirtokuntalaisnuoret oli luultavasti tapettu, ja sillä oli pian epäily tekijöiden henkilöllisyydestä. Israelin hallitus kuitenkin pimitti tätä tietoa oikeuttaakseen ison sotilasoperaation rangaistakseen palestiinalaisia yhtenäishallituksen muodostamisesta. Ks. http://electronicintifada.net/content/netanyahu-government-knew-teens-were-dead-it-whipped-racist-frenzy/13533

ja

http://www.aljazeera.com/programmes/insidestory/2014/07/israel-gaza-tensions-preparing-battle-201478151125992576.html

Vastaa

Siirry sivun alkuun