Apartheid ei ole demokratia

HS pääkirjoituksessa 3.4. (Ennenaikaisten parlamenttivaalien kierre jatkuu Israelissa) kirjoitettiin, että ”Israel on myönteinen poikkeus Lähi-idässä”, koska se on demokratia.

Demokratian ydin on yhtäläinen oikeus osallistua poliittiseen järjestelmään etnisyydestä riippumatta, tasa-arvoinen kohtelu lain edessä ja kaikkien ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

Israelin peruslain mukaan itsemääräämisoikeus maassa kuuluu vain juutalaisille, ei kaikille kansalaisille. Israelin 1.5 miljoonaa palestiinalaista kansalaista syrjitään järjestelmällisesti, koska he kuuluvat väärään etniseen ryhmään.

Vuonna 2018 joukko Israelin kansanedustajia ehdotti lakia, jonka mukaan maa kuuluisi yhtäläisesti kaikille kansalaisille. Parlamentin puheenjohtaja piti tätä ”mielettömänä ehdotuksena” joka ”nakertaa valtion perusteita”, ja parlamenttia estettiin keskustelemasta siitä.

Israelin hallitsemilla alueilla asuu lisäksi 5 miljoonaa palestiinalaista, joilla ei ole kansalaisoikeuksia, eivätkä he saa äänestää aluetta kontrolloivasta hallituksesta. He ovat eri lakien alla kuin samalla alueella asuvat israelinjuutalaiset, ja heidän ihmisoikeuksiaan loukataan päivittäin.

Israelin järjestelmä, joka perustuu yhden etnisen ryhmän ylivaltaan, ei ole demokratia, vaan apartheid, kuten esimerkiksi Etelä-Afrikan kansallinen tutkimuslaitoksen HSRC tutkimus on vuonna 2009 todennut.

Mitä muihin Lähi-idän maihin tulee, esimerkiksi Tunisian perustuslain mukaan maa kuuluu kaikille kansalaisille ja hallitus valitaan vaaleilla, joihin kaikki saavat osallistua.

Syksy Räsänen

ICAHD Finlandin pj

Siirry sivun alkuun