TIEDOTE
11.3., julkaisuvapaa heti
Tiedekulmassa puhutaan uhista akateemiselle vapaudelle
Miten akateeminen vapaus on uhattuna? Mikä on tutkijoiden vapauden ja vastuun suhde? Miten liberaaleja ajatuksia kuten moniäänisyyttä ja erottelua politiikan ja tutkimuksen välillä käytetään keskustelun ja ihmisoikeuksien tukahduttamiseen? Mitä voimme oppia muiden maiden tapauksista?
Näistä asioista keskustellaan tilaisuudessa Academic Freedom Under Threat Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) lauantaina 21.3. kello 15.00-17.00.
Käsittelyssä erityisesti Israelin-Palestiinan, Unkarin ja Turkin tilanne. Unkarissa hallitus on häätänyt Central European Universityn maasta ja tiukentaa otetaan akateemisesta maailmasta. Turkissa hallitus on erottanut tuhansia tutkijoita ja laittanut satoja syytteeseen poliittisin perustein. Israelin/Palestiinan tilanteen kriittinen käsitteleminen voi johtaa ongelmiin akateemisessa maailmassa ei vain paikan päällä, vaan myös Euroopassa ja muualla.
Poliittisen tilanteen kärjistyessä kaikkialla Euroopassa keskustelu tutkijoiden vastuusta on tärkeää Suomen ja Euroopan tulevaisuuden kannalta.
Puhujina ovat Lori Allen, Halil Gürhanlı ja Annastiina Kallius.
Lori Allen on Lähi-idän antropologian tutkija School of Oriental and African Studies University of Londonissa. Hän tutkii mm. Israel/Palestiina-kysymystä, ihmisoikeusjärjestelmän politiikkaa ja ihmisoikeuksien antropologiaa.
Annastiina Kallius on valmistunut Unkarin Central European Universitystä, julistettiin
valtionviholliseksi Unkarin hallituksen TV-kanavalla, ja tutkii nykyään Helsingin yliopistossa äärioikeistoa ja propagandaa. Hän on tohtorikoulutettava Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden tohtoriohjelmassa.
Halil Gürhanlı on valmistunut Boğaziçin yliopistosta Turkista ja Essexin yliopistosta Iso-Britanniassa. Hän on tohtorikoulutettava Helsingin yliopiston poliittisten, yhteiskunnallisten ja alueellisten muutosten tohtoriohjelmassa. Hän tutkii turkkilaista islamistista populismia ja luennoi populismista ja poliittisesta teoriasta.
Keskustelu on englanniksi. Alussa on lyhyet osallistujien puheenvuorot, sen jälkeen kysymyksiä puheenjohtajalta ja lopuksi kysymyksiä yleisöltä.
Tilaisuuden juontaa ICAHD Finlandin pj ja yliopistotutkija Syksy Räsänen. Järjestäjänä on ICAHD Finland.
Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/146249539880757/
Kuva: hugovk (CC BY-NC-SA 2.0)