:: Kun Yhdysvaltain poliittinen johto haluaa Israelin toimien muuttuvan, se siirtyy puhelinsoitoista sotilaallisen ja taloudellisen tuen lakkauttamiseen.

Ulkoministeri Clinton arvosteli Israelia harvinaisen jyrkästi (YLE 12.3.2010)

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton puhuu, taustalla YK:n paneloitu logo seinällä.
Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton puhuu, taustalla YK:n paneloitu logo seinällä.

Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on arvostellut hyvin suorasukaisesti Israelin päätöstä laajentaa siirtokuntaansa Itä-Jerusalemissa. Clinton sanoi päätöksen lähettävän erittäin kielteisen signaalin Israelin ja Yhdysvaltain suhteista.

Israel ilmoitti päätöksestä rakentaa juutalaisille 1600 uutta asuntoa miehitettyyn Itä-Jerusalemiin Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin Israelin-vierailun aikana alkuviikosta. Ilmoitus suututti palestiinalaisjohtajat, jotka Israelin päätöksen jälkeen torjuivat kaavaillut epäsuorat rauhanneuvottelut lähitulevaisuudessa.

Ulkoministeri Clinton esitti paheksuntansa Israelin pääministerille Benjamin Netanyahulle yli 40 minuuttia kestäneessä puhelinkeskustelussa. Clintonin mielestä Israelin on osoitettava kiinnostuksensa rauhaan ja hyviin suhteisiin paitsi sanoissa, myös teoissa.

Clinton sanoi, että hän ei voi käsittää, että Israel teki tällaisen päätöksen, etenkin kun Yhdysvallat on sitoutunut vahvasti Israelin turvallisuuden takaamiseen.

Netanyahu pahoitteli vain asutuspäätöksen ajoitusta

Netanyahu pahoitteli Clintonille siirtokuntapäätöksen ajoitusta, mutta ei sisältöä.

Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Israelin päätöstä liittää Itä-Jerusalem alueisiinsa. Israel miehitti alueen vuoden 1967 sodassa. Palestiinalaiset haluaisivat Itä-Jerusalemista tulevan Palestiinan valtion pääkaupungin.

Israelin juutalaisasutukset miehitetyillä Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa ovat kansainvälisen lain mukaan laittomia. Israel on kiistänyt tämän, ja nimittää asutus- ym. toimiaan Itä-Jerusalemissa kaupungin jälleenyhdistämiseksi.

Lähi-Idän kvartetiltakaan ei ymmärrystä Israelille

Israelin rakennusaikeet saivat perjantaina osakseen paheksuntaa myös myös Lähi-Idän kvartetilta. Yhdysvaltain, Venäjän, Euroopan unionin ja YK:n muodostama kvartetti kertoi lausunnossaan tuomitsevansa Israelin suunnitelmat rakentaa asuntoja Itä-Jerusalemiin. EU:n ja YK:n mukaan rakennusaikeet ovat laittomia ja esimerkiksi Venäjä sanoi Israelin suunnitelmien hyväksymisen olevan mahdotonta.

Reuters, AP, AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton puhuu, taustalla YK:n paneloitu logo seinällä.

Siirry sivun alkuun