Yli 300 järjestöä kannustaa Mogherinia jäädyttämään EU:n ja Israelin välisen assosiaatiosopimuksen

TIEDOTE

Yli 300 ihmisoikeus- ja rauhanjärjestöä, ammattiliittoa ja poliittista puoluetta ympäri Eurooppaa vaatii EU:ta reagoimaan Israelin tänä kesänä Gazassa suorittamaan joukkomurhaan jäädyttämällä EU:n ja Israelin välisen assosiaatiosopimuksen. Assosiaatiosopimus on EU:n ja Israelin välisistä sopimuksista tärkein.

“Koko EU:n ja Israelin välisen assosiaatiosopimuksen voimassaolon ja kahdenvälisten suhteiden vahvistamisen ajan EU ja sen jäsenvaltiot ovat lähettäneet Israelille viestin, ettei sen tarvitse noudattaa kansainvälistä lakia”, todetaan 19:ta eri maan kansalaisjärjestöjen yhdessä antamassa lausunnossa.

Sopimuksen jäädyttämistä esittävä kirjallinen lausunto toimitettiin 3.11. EU:n uuden ulkopoliittisen vastaavan Federica Mogherinin Lähi-Idän neuvonantajille. Mogherini aloitti viime viikolla uudessa toimessaan, ja hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa suuntautuu Palestiinaan/Israeliin.

Sopimuksen allekirjoittajiin kuuluvat Irlannin ammattiliittojen kongressi, ja kansallisia ammattiliittoja Espanjassa, Ranskassa ja Belgiassa, sekä poliittisia puolueita, mukaan luettuna Espanjan mielipidemittauksia tällä hetkellä johtava Podemos, sekä tärkeitä kolmannen sektorin toimijoita, kuten CNCD Belgiassa ja Trocaire Irlannissa.

EU:n ja Israelin välinen assosiaatiosopimus muodostaa niiden välisten läheisten suhteiden rungon, ja antaa Israelille edullisen pääsyn eurooppalaisille markkinoille ja tekee mahdolliseksi sen osallistumisen useampiin EU:n ohjelmiin ja projekteihin kuin minkään muun EU:n ulkopuolisen valtion.

Vetoomus tuomitsee Israelin tietoisen valinnan pommittaa Gazan siviiliväestöä kesän hyökkäyksessä, jossa kuoli yli kuin 2000 palestiinalaista. Vetoomuksessa todetaan, että jättäessään ryhtymättä tiukkoihin vastatoimiin Israelia vastaan, EU “on osallisena rankaisemattomuuden ilmapiiriin ja vastuullisuuden puutteeseen”.

Lausunnossa todetaan myös, että Israelin lähes rajoittamaton pääsy eurooppalaisille markkinoilla ja osallistuminen EU-ohjelmiin on “aineellisen tuen antamista Israelin kansainvälisen oikeuden rikkomuksille” ja että EU “epäonnistuu omien kansainvälisen oikeuden mukaisten sitoumustensa noudattamisessa”.

EU on aiemmin jäädyttänyt assosiaatiosopimuksensa Sri Lankan kanssa, ja on hiljattain Ukrainan kriisiin liittyen ottanut käyttöön laajamittaisia kaupankäyntiä ja sijoitustoimintaa Venäjän kanssa rajoittavia toimenpiteitä.

Vastaavien toimenpiteiden käyttämättä jättäminen Israelin tapauksessa, huolimatta vuosikymmeniä kestäneistä vakavista kansainvälisen oikeuden rikkomuksista, on kaksinaismoralismia, kampanjoivat toteavat.

Anera Jerskan, lausunnon allekirjoittaneen European Coordination of Committees and Associations for Palestine (ECCP) -järjestön koordinaattorin, mukaan:

“EU:n ja Israelin assosiaatiosopimuksen jäädyttämistä vaativien valtavirtajärjestöjen suuri lukumäärä heijastaa Euroopan laajuista turhautumista eurooppalaisten hallitusten kyvyttömyyteen vastata Israelin toistuviin joukkomurhiin ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.”

“EU on pitkään esittänyt, että sen läheiset suhteet Israelin kanssa antavat sille hyvän neuvotteluaseman Israelin kanssa palestiinalaisten sortamiseen liittyen. Israelin  joukkomurha Gazassa osoittaa, että dialogi on epäonnistunut. EU:n on aika ryhtyä toimiin painostaakseen Israelia noudattamaan kansainvälistä oikeutta.”

ECCP on perustanut verkkoalustan freepalestine.eu, jonka tarkoituksen on kannustaa kansalaisia EU:n ja Israelin assosiaatiosopimukseen liittyviin yhteydenottoihin EU-parlamentin jäsenten kanssa. ECCP on myös julkaissut vetoomuksen kanssa tietopaketin EU:n ja Israelin assosiaatiosopimuksesta.

Suomesta vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Arabikansojen ystävyysseura, ICAHD Finland, Ihmisoikeuskasvatusjärjestö Aina, Lääkärien Sosiaalinen Vastuu, Psykologien Sosiaalinen Vastuu, Suomen Rauhanpuolustajat ja Vasemmistonuoret.

Vetoomuksen teksti: http://www.eccpalestine.org/a-european-call-to-suspen-the-eu-israel-association-agreement/

Tietopaketti EU:n ja Israelin assosiaatiosopimuksesta: http://www.eccpalestine.org/position-paper-the-eu-israel-association-agreement/

Kirjelomake suomalaisille MEPeille: http://freepalestine.eu/fi/

Lisätietoja:

Syksy Räsänen (ICAHD Finland)
syksy.rasanen@iki.fi

Vastaa

Siirry sivun alkuun