Vastaväite Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen (2.8.)

Alla ICAHD Finlandin Johannes Hautaviidan kirjoittama vastaväite HS:n pääkirjoitukseen (2.8.). HS ei koskaan julkaissut vastaväitettä,  joten se julkaistaan nyt sivuillamme.

——–

HS:n pääkirjoituksessa (2.8.) todetaan, että “Israel on syyttänyt siviiliuhreista Hamasia, joka ampuu rakettejaan asutuksen keskeltä ja käyttää siviilejä käytännössä ihmiskilpenä. Se pitää paikkansa, Hamas tietää hyvin siviiliuhrien tuoman hyödyn itselleen.”

Vaikka Hamas on ampunut raketteja asuinalueilta Gazassa ja sijoittanut sinne sotatarvikkeita‚ Israelin toistuvasti esittämälle väitteelle, jonka mukaan Hamas syyllistyy järjestelmälliseen ihmiskilpien käyttöön, ei ole todisteita. Israelin vuoden 2008-2009 hyökkäyksen jälkeen ihmisoikeusjärjestöt, kuten Amnesty International ja Human Rights Watch, sekä Richard Goldstonen johtama YK:n tutkimusryhmä tutkivat syytöstä. Ne eivät löytäneet todistusaineistoa siitä, että Hamas olisi käyttänyt ihmiskilpiä.

Amnesty on toistanut kantansa Israelin viimeisimmän hyökkäyksen kohdalla.

Amnesty ja YK:n tutkimusryhmä dokumentoivat vuoden 2008-2009 hyökkäyksen aikana sen sijaan tapauksia, joissa Israelin armeija käytti palestiinalaisia siviilejä ihmiskilpinä. Vuonna 2013 YK:n lapsen oikeuksien komitea arvosteli Israelin armeijaa “jatkuvasta palestiinalaislasten käyttämisestä ihmiskilpinä”.

Mutta jos Hamasin järjestelmällisestä ihmiskilpien käytöstä ei ole uskottavaa näyttöä, mikä selittää Israelin aiheuttaman valtavan tuhon ja korkean siviiliuhrien määrän Gazassa?

YK:n tutkimusryhmän mukaan Israelin Gazassa vuonna 2008-2009 käyttämään sotilaalliseen toimintatapaan kuului “suhteeton voimankäyttö ja valtavan vahingon ja tuhon aiheuttaminen siviilien omaisuudelle ja infrastruktuurille, ja kärsimyksen aiheuttaminen siviiliväestölle.”

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay arvioi Israelin syyllistyneen “samanlaisiin koteihin, kouluihin, sairaaloihin, YK:n tiloihin kohdistuviin hyökkäyksiin” Gazassa viime viikkojen aikana kuin vuonna 2008-2009. Pillayn mukaan “yksikään” iskuista “ei vaikuta vahingolta.”

Vastaa

Siirry sivun alkuun