Tiedote: Palestiinalainen ilmastotutkija ja israelilainen ilmastoaktivisti Suomessa

28.2.2022

Palestiinalainen ilmastotutkija ja israelilainen ilmastoaktivisti puhuvat Helsingissä, Turussa ja Tampereella ilmastonmuutoksen ja konfliktin risteyksestä

Ollessaan 14-vuotias Ya’ara Peretz näki elokuvan ”An Inconvenient Truth” ilmastonmuutoksesta ja päätti, että hänen täytyy tehdä jotain. Seuraavat 17 vuotta Peretz on toiminut Israelin ympäristöliikkeessä, muun muassa Extinction Rebellionissa. Hiljalleen hän hahmotti ilmastonmuutoksen liittyvän muihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin, ja oli vuonna 2020 mukana perustamassa liikettä One Climate, joka yhdistää kamppailun ilmastonmuutosta ja apartheidia vastaan.

Palestiinalais-irakilainen Zena Agha tutkii ilmastonmuutosta ja kolonialistista tilan hallintaa Washingtonin Middle East Institutessa. ”Ilmastonmuutospaneeli IPCC ennustaa, että eteläinen ja itäinen Välimeri lämpenee tällä vuosisadalla globaalia keskiarvoa enemmän – 2,2 ja 5,1 asteen välillä – mikä johtaa erittäin häiritseviin, kenties katastrofaalisiin seurauksiin”, Agha muistuttaa. Hän korostaa, että Israelin miehityksen sirpaloima Palestiinan poliittinen maasto on yksi suurimpia haasteita ilmastonmuutokseen sopeutumiseen alueella.

Tutkimuksen lisäksi Agha käsittelee politiikkaa ja ilmastonmuutosta runouden keinoin. Hän on vuosien ajan esittänyt runoja yleisöille ja organisoinut runotapahtumia, ja hänen esikoisrunokirjansa Objects from April and May ilmestyy huhtikuussa.

Ensi viikolla on tilaisuus kuulla kuulla Peretziä ja Aghaa Helsingissä. Tilaisuudessa puhuu myös Ulkopoliittisen instituutin tutkija Emma Hakala. Hän on ilmastonmuutoksen geopolitiikan asiantuntija.

Miten ilmastonmuutos ja konfliktit liittyvät toisiinsa? Miksi Palestiina on haavoittuvainen ilmastonmuutokselle? Miten kamppailu ilmastonmuutosta vastaan kytkeytyy toimintaan oikeudenmukaisuuden puolesta?

Näitä kysymyksiä pohditaan keskiviikkona 9.3. kello 17 Rauhanfoorumissa Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen salissa II. Otsikkona on Palestine at the Crossroads of Climate Change and Apartheid.

Tilaisuuden juontaa ICAHD Finlandin pj Syksy Räsänen. Lopussa on aikaa kysymyksille, ja puheiden jälkeen on kahvi- ja teetarjoilu.

Tilaisuus striimataan livenä osoitteessa https://video.helsinki.fi/unitube/live-stream.html?room=l21

Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/646320583252928/

Agha ja Peretz puhuvat myös Turussa torstaina 10.3. kello 18 panimoravintola Koulussa, sekä Tampereella perjantaina 10.3. kello 15 Tampereen yliopiston kirjastossa.

Zena Aghaa on mahdollista haastatella 7.-11.3. ja Ya’ara Peretziä 8.-11.3..
Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: Syksy Räsänen, syksy.rasanen@iki.fi.

Lisätietoa puhujista

Emma Hakala

Emma Hakala on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa, väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa, ja BIOS-tutkimusyksikön jäsen. Hän myös työskentelee projektissa ”Toxic Crimes”, joka tutkii konfliktien ympäristövahinkoja. Hakala on ympäristöturvallisuuden ja ilmastonmuutoksen geopolitiikan asiantuntija.


Zena Agha

Palestiinalais-irakilainen Zena Agha on Washingtonin Middle East Instituten tutkija – sekä runoilija. Hänen asiantuntemusalaansa ovat ilmastonmuutos ja palestiinalaisten sopeutuminen siihen, Israelin tapa käyttää tilaa sekä kolonialistinen kartografia. Hän on aiemmin ollut tutkijana mm. Harvard Law Schoolin Library Innovation Labissa. Agha on kirjoittanut mm. lehtiin The New York Times, Foreign Policy, The Nation, The Independent, Foreign Affairs, The Margins, NPR and El País. Aghaa ovat haastatelleet mm. BBC World Service ja Voice of America.

Zena Aghan artikkeli ilmastonmuutoksesta Palestiinassa: https://al-shabaka.org/briefs/climate-change-the-occupation-and-a-vulnerable-palestine/

Zena Aghan runoluenta: https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=6_6_zUN-KoQ

Zena Aghan kotisivu: https://zenaagha.com/


Ya’ara Peretz

Israelilainen Ya’ara Peretz on ollut mukana Israelin ympäristöliikkeessä 14-vuotiaasta asti. Hän oli perustamassa sekä Greta Thunbergin inspiroiman Fridays for Future -ympäristöliikkeen että Extinction Rebellionin (Elokapina) Israelin haaraa. Vuonna 2020 Peretz perusti muiden kanssa One Climate -liikkeen, joka yhdistää toiminnan ilmastonmuutosta ja apartheidia vastaan. Hän toimii nykyään liikkeessä ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta koko Israelin hallitsemalla alueelle, eli Israelissa ja sen miehittämillä alueilla. One Climate pyrkii tuomaan esille niiden äänet, jotka kärsivät ilmastokriisistä eniten, kuten palestiinalaisten ja köyhien.

Peretz on alueellinen koordinoija EastMed-kaasuputken vastaisessa kansainvälisessä kampanjassa. Kaasuputken on tarkoitus yhdistää Israelin sekä sen laittomien siirtokuntien ja EU:n energia-infrastruktuuri.

Ya’ara Peretzin haastattelu One Climate -liikkeestä: https://www.972mag.com/one-climate-occupation-west-bank/

Lisätietoja järjestäjistä

Hakunilan kansainvälinen yhdistys ry on rekisteröity vuonna 1998. Sen tarkoituksena on auttaa maahanmuuttajia, edistää monikulttuurista toimintaa, lisätä vieraiden kulttuurien tuntemusta ja vastustaa rasismia. Yhdistyksen toimintaan kuuluu tilaisuuksien järjestämisen lisäksi mm. maahanmuuttajille tarkoitetun neuvontatoimiston pitäminen.

Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) ry on vuonna 1997 perustettu israelilainen järjestö. Se toimii yhteistyössä palestiinalaisten kanssa Israelin miehityksen ja apartheidin lopettamiseksi tavalla, joka noudattaisi kansainvälistä oikeutta ja takaisi kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien oikeudet. ICAHD Finland on vuonna 2009 perustettu Suomen haara. ICAHDilla on Israelin ja Suomen lisäksi haarat Iso-Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Suomen Rauhanpuolustajat – Fredskämparna i Finland ry on vuonna 1949 perustettu kansalaisjärjestö, joka toimii rauhan, aseidenriisunnan, suvaitsevaisuuden, ihmisoikeuksien ja maailmanlaajuisen tasa-arvon puolesta.

Siirry sivun alkuun