Tiedote: Eurooppalaiset kansalaisjärjestöt vastustavat TTIP-sopimusta

TIEDOTE       14.09.2015

Yli 150 Palestiina-solidaarisuustoiminnassa mukana olevaa ammattiliittoa ja kansalaisjärjestöä on julkaissut kirjeen, jossa ne ilmoittavat vastustavansa TTIP-sopimusta. Allekirjoittajat ovat enimmäkseen eurooppalaisia, mutta tukena on myös järjestöjä Israelista ja Yhdysvalloista.

Merkittävin allekirjoittaja on Iso-Britannian suurin ammattiliitto Unite, jolla on 1,4 miljoonaa jäsentä. Suomesta mukana ovat Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finland, Arabikansojen ystävyysseura, Lääkärien sosiaalinen vastuu ja Työpaikkojen rauhantoimikunta.

EU ja Yhdysvallat käyvät neuvotteluja TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) -sopimuksesta, jonka tarkoituksena on yhtenäistää lainsäädäntöä ja suojella yritysten etuja. Kesäkuussa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama allekirjoitti lain, jonka mukaan eräs Yhdysvaltojen “pääasiallisista neuvottelutavoitteista” TTIP-neuvotteluissa on Israelin ja sen miehittämien palestiinalaisalueiden kohdistuvien boikottien ja pakotteiden vastustaminen.

Palestiinalaisten ihmisoikeuksien toteutumiseen tähtäävän poliittisen toiminnan mahdollinen rajoittaminen on vakavasti otettava uhka niin kansalaisjärjestöille kuin jäsenvaltioille.

“Israelin miehityksen vastaiset boikotit etenevät, joten Yhdysvallat haluaa käyttää TTIP:tä niiden tukahduttamiseen. Sellainen poliittisen ilmaisun ja toiminnan vapauden rajoittaminen ei kuulu demokratiaan,” sanoo ICAHD Finlandin puheenjohtaja Bruno Jäntti.

TTIP:tä saatettaisiin myös käyttää EU:n jo ottamien askeleiden perumiseen. EU ei tunnusta Israelin suvereniteettia miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Kansainvälisen oikeuden mukaan Israelin miehittämille palestiinalaisalueille rakentamat siirtokunnat ovat laittomia.

Vuonna 2014 EU kielsi siirtokunnissa valmistettujen eläinperäisten ihmisravinnoksi tarkoitettujen tuotteiden tuonnin. Saman vuoden alussa voimaan tulivat ohjeet, joiden mukaan EU-instituutiot eivät saa rahoittaa siirtokunnissa toimivia tahoja. Toissaviikolla EU:n ulkoasianvastaava Federica Mogherini ilmoitti EU:n päättävän pian Israelin siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden merkitsemisestä.

Kansalaisjärjestöjen boikottikampanjat ovat saaneet yrityksiä lopettamaan toiminnan Israelin laittomissa siirtokunnissa. Toistaiseksi merkittävin tapaus on ollut ranskalaisen liikennealan suuryrityksen Veolian vetäytyminen elokuussa miehitetyiltä alueilta Veolia oli ollut vuosia boikottikampanjan kohteena useissa maissa, mukaan lukien Suomessa. Myös yritykset G4S ja SodaStream ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä siirtokunnista. Niihinkin on kohdistunut boikottikampanjoita, myös Suomessa.

YK:n kesäkuussa julkaiseman raportin mukaan ulkomaiset sijoitukset Israeliin ovat pudonneet 50% viime kesän Gazan hyökkäyksen ja boikottien takia. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan boikottikampanjat ovat yhtä suuri uhka kuin Iran.

Lisätietoja:

Syksy Räsänen
ICAHD Finlandin varapuheenjohtaja
syksy.rasanen@iki.fi

ICAHD on vuonna 1997 perustettu israelilainen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on Israelin miehityksen ja apartheidin lopettaminen. ICAHDilla on YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC:issa erikoiskonsultaatiostatus (special consultative status) ja sen puheenjohtaja Jeff Halper on ollut ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Järjestöllä on haarat Israelin lisäksi Australiassa, Iso-Britanniassa, Norjassa, Saksassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa.

ICAHD Finland on vuonna 2009 perustettu ICAHDin suomalainen haara, joka toimii itsenäisesti.

Siirry sivun alkuun