Tiedote: aktivismi tiedemaailmassa ja rasistinen pakolaispolitiikka aiheina maaliskuussa

TIEDOTE

26.2., julkaisuvapaa heti

Israeli Apartheid Weekillä käsitellään aktivismia tiedemaailmassa ja rasismia yli rajojen

Miten tiede ja politiikka liittyvät toisiinsa? Mikä on tieteilijän yhteiskunnallinen vastuu? Millainen on tieteenteon ja aktivismin suhde?

Maanantaina 12.3. kello 18.00 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) keskustellaan näistä aiheista otsikolla ?Activism in Academia: academic boycott of Israel and beyond?. Konkreettisesti puhutaan mm. Israelin akateemisesta boikotista ja häirinnästä tiedemaailmassa.

Paneelissa ovat mukana mm. Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola, Tampereen yliopiston aikuiskasvatuksen professori ja kirjailija Juha Suoranta (mm. Taisteleva tutkimus), sekä feministi ja tutkija Saara Särmä (tunnetaan mm. All Male Panel -meemin kehittämisestä). Paneelin puheenjohtajana on ICAHD Finlandin pj Syksy Räsänen.

Pakolaisvastaisuus, sisäänpäin kääntynyt etninen nationalismi ja rasismi nousevat taas Euroopassa, kuten viime vuosisadan alkupuolella. Nykyään Euroopan oikeistopoliitikot, kuten Alternative für Deutschland, oikeuttavat politiikkansa yhä enemmän Israelin esimerkillä.

Tiistaina 13.3. kello 17.15 elokuvateatteri Andorrassa/baari Dubrovnikissa (Eerikinkatu 11) tilaisuudessa “Refugees, racism and politics: Israel, Finland and the EU” käsitellään tätä rajat ylittävää rasistista politiikkaa.

Israelissa on noin 40 000 afrikkalaista pakolaista. Heistä 11 on saanut turvapaikan. Hallitus on tässä kuussa ruvennut laittamaan pakolaisia vankilaan, ja johtavat poliitikot ovat kiihottaneet kansaa heitä vastaan. Toisaalta maassa on ollut ennennäkemättömiä solidaarisuuden ilmauksia pakolaisille, esimerkiksi yli sata lentäjää ilmoitti, että he eivät lennä karkotuslentoja.

Asiasta on kertomassa eräs sen parhaita asiantuntijoita, israelilainen journalisti David Sheen. Hän on vuosia seurannut afrikkalaisten pakolaisten tilannetta ja rasismia Israelissa. Sheeniä uhkaa tällä hetkellä oikeusjuttu, koska hän kutsui israelilaista kenraalia Israel Ziviä rasistiksi.

Kello 17.15 Andorrassa David Sheen näyttää dokumenttejaan afrikkalaisista pakolaisista ja rasismista Israelissa ja kertoo poliittisista taustoista. Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Kello 19.00 alkaa baari Dubrovnikin puolella asiantuntijoiden keskustelu pakolaisuudesta, rasismista ja niiden poliittisista taustoista, niin Israelissa, Suomessa kuin EU:ssakin. Mukana ovat mm. maahanmuuton tutkija ja ihmisoikeusaktivisti Erna Bodström, afganistanilainen pakolaisoikeusaktivisti Mohammad Javid ja israelilainen journalisti David Sheen. Tilaisuuden juontaa Students for Justice in Palestine Helsinki -järjestön Lotfi El Salah.

Tilaisuudet on englanninkielisiä. Niihin, mukaan lukien elokuvaan, on vapaa pääsy.

Maanantain tilaisuuden järjestävät ICAHD Finland ja Helsingin yliopiston opiskelijajärjestö Students for Justice in Palestine Helsinki. Tiistain tilaisuudessa on mukana myös Rauhanpuolustajat. Tilaisuudet ovat osa maailmanlaajuista tapahtumaa Israeli Apartheid Week, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta Israelin apartheid-järjestelmästä. Israeli Apartheid Week alkoi Torontossa vuonna 2005 ja nykyään tilaisuuksia on vuosittain yli sadassa kaupungissa ympäri maailmaa.

Tilaisuuksien Facebook-tapahtumat:

https://www.facebook.com/events/151609542314953/
https://www.facebook.com/events/556970034696124/

David Sheenin kotisivu: http://www.davidsheen.com/
Tietoja David Sheeniä uhkaavasta oikeusjutusta: https://presssolidarity.wordpress.com/
David Sheen Twitterissä: @davidsheen

Israeli Apartheid Weekin www-sivu: http://apartheidweek.org/

David Sheeniä ja Wael Omaria on mahdollisuus haastatella 12.-14.3.

Lisätietoja: Kanerva Rautila, kanervarautila@gmail.com

Järjestäjät

Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) on vuonna 1997 perustettu israelilainen järjestö. Se toimii yhteistyössä palestiinalaisten kanssa Israelin miehityksen ja apartheidin lopettamiseksi tavalla, joka noudattaisi kansainvälistä oikeutta ja takaisi kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien oikeudet. ICAHD Finland on vuonna 2009 perustettu Suomen haara. ICAHDilla on Israelin ja Suomen lisäksi haarat myös Iso-Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Suomen Rauhanpuolustajat – Fredskämparna i Finland ry on vuonna 1949 perustettu kansalaisjärjestö, joka toimii rauhan, aseidenriisunnan, suvaitsevaisuuden, ihmisoikeuksien ja maailmanlaajuisen tasa-arvon puolesta.

Students for Justice in Palestine – Helsinki on vuonna 2015 perustettu Helsingin yliopistolla toimiva opiskelijajärjestö, jonka toimintaa ohjaa pyrkimys oikeudenmukaiseen rauhaan ja yhtäläisten oikeuksien toteutumiseen kaikille Israelin/Palestiinan alueella asuville ihmisille.

Siirry sivun alkuun