Syksy Räsäsen puhe Gaza-mielenosoituksessa 9.8.2014

ICAHD Finlandin Syksy Räsäsen puhe ”Näpit irti Gazasta! pt. 5” –mielenosoituksessa Helsingissä 9.8.2014.  Teksti saattaa hieman erota pidetystä puheesta.

Nimeni on Syksy Räsänen. Olen järjestön Israeli Committee Against House Demolitions, ICAHD, Suomen haaran hallituksessa. ICAHD on Israelissa perustettu järjestö, joka vastustaa Israelin miehitystä ja apartheidia ja työskentelee sen puolesta, että kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien yhtäläiset oikeudet toteutuisivat.

72 tunnin tulitauko meni umpeen eilen aamulla kello kahdeksan ilman sovintoa sen jatkamisesta. Tulitauon aikana Israel veti joukkonsa pois Gazasta, mutta sen umpeuduttua rakettien ampuminen Gazasta ja pommitukset ovat jatkuneet.

Hamasin ja muiden palestiinalaisten ryhmien keskeinen vaatimus on Gazan saarron lopettaminen. Myös EU vaatii samaa, ehdottoman tulitauon lisäksi. Osittain tästä sovittiin jo marraskuun 2012 Gazan hyökkäyksen lopuksi solmitussa tulitaukosopimuksessa, jota Israel ei kuitenkaan noudattanut.

Kuukauden jatkuneen hyökkäyksen aikana Israelin armeija on tappanut yli 1900 ihmistä, mukaan lukien journalisteja, YK:n työntekijöitä ja lääkintähenkilökuntaa. Haavoittuneita on lähes kymmenentuhatta ja puoli miljoonaa ihmistä on joutunut pakolaisiksi. Samaan aikaan palestiinalaisten vastarinta on tappanut 64 miehitysjoukkojen sotilasta ja kolme siviiliä.

Israelin armeija on tuhonnut tai vakavasti vaurioittanut yli kymmenen tuhatta rakennusta, mukaan lukien elämiselle välttämätöntä infrastruktuuria. Miehitysjoukot ovat tuhonneet esimerkiksi Gazan ainoan voimalaitoksen ja suurimman vedenpuhdistamon sekä pohjavesikaivoja, vesijohtoja ja vesivarastoja. Yhdistettynä hyökkäyksiin sairaaloita ja terveysklinikoita vastaan tämä johtaa tautien leviämiseen osana humanitaarista katastrofia, joka ei pääty tulitaukoon. Tämä kaikki sen lisäksi, että Gazan tilanne oli jo valmiiksi epäinhimillinen yli seitsemän vuotta jatkuneen saarron ja jatkuvien hyökkäysten takia.

Edes Israelin armeijan tiedottajat eivät voi kiistää massiivista tuhoa Gazassa. Niinpä he ovat turvautuneet vanhaan selitykseensä: Israel yrittää välttää siviiliuhreja, mutta siviilejä kuolee, koska Hamas käyttää ihmiskilpiä.

Tämä väite onkin levinnyt laajalle. Esimerkiksi Helsingin Sanomat totesi pääkirjoituksessaan viikko sitten seuraavasti: “Israel on syyttänyt siviiliuhreista Hamasia, joka ampuu rakettejaan asutuksen keskeltä ja käyttää siviilejä käytännössä ihmiskilpenä. Se pitää paikkansa, Hamas tietää hyvin siviiliuhrien tuoman hyödyn itselleen. Tämä ei tietenkään vähennä Israelin vastuuta surmaamistaan lapsista, vaikka sillä onkin oikeus puolustautua.”

Kuulostaa ihailtavan tasapuoliselta syyttää lasten kuolemista molempia osapuolia. Sääli vain, että siitä, että palestiinalaiset käyttäisivät ihmiskilpiä ei ole todisteita. Vuoden 2008-2009 Gazan hyökkäyksen yhteydessä asiaa tutkivat YK:n asettama Richard Goldstonen johtama tutkimusryhmä sekä ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch. Ne eivät löytäneet ainuttakaan tapausta, jossa Hamas tai muut palestiinalaiset aseelliset ryhmät olisivat käyttäneet ihmiskilpiä, vaikka ne ovatkin osallistuneet sotatoimiin lähellä siviilikohteita.

Tämänkään hyökkäyksen aikana Amnesty ei ole löytänyt todisteita siitä, että palestiinalaiset aseelliset ryhmät olisivat käyttäneet ihmiskilpiä. Sen sijaan Israelin armeija on tehnyt niin, sekä 2008-2009 hyökkäyksen yhteydessä, että henkiin jääneiden todistajanlausuntojen perusteella myös nyt.

Hamasia ja muita palestiinalaisia aseellisia järjestöjä tulee syyttää heidän rikoksistaan, kuten kolmen siviilin tappamisesta raketeilla Israelissa, mutta on uskomatonta, että miehitystä vastustaville ryhmille kasataan myös vastuu miehitysjoukkojen aiheuttamasta tuhosta, ja jopa annetaan ymmärtää, että palestiinalaiset toivovat lastensa tappamista.

YK:n ihmisoikeusjohtaja Navi Pillayn mukaan Israel toimii samalla tavalla kuin vuonna 2008-2009, jolloin YK:n tutkimusryhmä totesi sen tarkoituksellisesti aiheuttavan kärsimystä siviileille osana harkittua strategiaa.

Ajatus siitä, että Israelin armeija tappaisi palestiinalaisia siviilejä vain siksi, että sitä ei voi välttää on Israelin nykyisen ilmapiirin valossa tragikoominen. Kansankiihotus arabeja ja muslimeita kohtaan on Israelissa saavuttanut kansanmurhaa edeltävät mittasuhteet. Esimerkiksi parlamentin varapuheenjohtaja Moshe Feiglin vaati viime viikolla pääministeri Benjamin Netanjahua perustamaan keskitysleirejä Gazan asukkaille askeleena etnisille puhdistuksille ja tuhoamaan ne palestiinalaiset, jotka eivät suostu tai pysty siirtymään leireihin.

Helmikuussa vieraanamme oli Helsingissä israelilainen journalisti Gideon Levy, yksi maansa tunnetuimpia toisinajattelijoita. Tällä viikolla Israelin parlamentin suurimman ryhmän puheenjohtaja Yariv Levin vaati Levyä journalisminsa takia syytteeseen maanpetturuudesta, mistä on kuolemanrangaistus. Israel haluaa teloittaa omatuntonsa.

Suomessa ollessaan Levy korosti kahta asiaa. Ensinnäkin ratkaisun avain on se, että israelilaiset tunnustavat palestiinalaiset tasavertaisiksi. Toisekseen, muutos ei tapahdu Israelin sisältä käsin. Israelissa tasa-arvon hyväksyvä rauhanliike, johon meidänkin järjestömme kuuluun, on pieni joukko ihmisiä, joilla ei ole mitään vaikutusta maan sisällä ja joiden kimppuun hyökätään kaduilla.

Levyn mukaan muutos tapahtuu vain, jos Israelia painostetaan ulkopuolelta, boikottien kautta. Keskiviikkona palestiinalaisten kansalaisyhteiskunta ilmaisi, millaista tukea he haluaisivat kansainväliseltä yhteisöltä Gazan hyökkäyksen takia. Palestiinalaisten keskeinen pyyntö oli boikotit, niiden pitäisi olla mielenosoitusten pääasiallinen viesti.

Kolme keskeistä boikotteihin liittyvää asiaa, mitkä EU:n pitäisi tehdä heti: jäädyttää EU:n ja Israelin assosiaatiosopimus, kieltää Israelin laittomissa siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden tuonti ja lopettaa asekaupat Israelin kanssa.

Suomessa voimme päättää itsenäisesti kahdesta jälkimmäisestä.

SDP on jo ilmoittanut toimivansa kieltojen saamiseksi siirtokuntatuotteille. Kiitos SDP:lle!

Vielä tärkeämpää olisi asekaupan lopettaminen. Suomi on pelkästään tänä vuonna hankkinut aseita Israelista yli 50 miljoonan euron edestä. Suomen asekauppakumppanit mainostavat tuotteitaan sillä, että Israelin armeija on testannut niitä, mukaan lukien iskuissa Gazaan. Israelin aseteollisuutta tuetaan meidän verorahoillamme ja meidän puolustusvoimamme hyötyvät tuotteiden testaamisesta Gazan asukkaisiin.

Asekauppaboikotilla on laaja tuki. Järjestömme vetoomuksessa asekauppojen lopettamisesta on yli 250:n tunnetun suomalaisen nimi. Vastustuksensa ovat viime päivinä erityisesti tuoneet julkisesti esille muun muassa Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Jörn Donner ja ulkoministeri Erkki Tuomioja. Meidän täytyy pitää huoli siitä, että muutkin tuovat äänensä nyt kuuluviin: kirjoittakaa kansanedustajillenne.

Painostaessamme valtiota toimiin on tärkeää, työskennellä myös ruohonjuuritasolla. Esimerkiksi Stockmannilla myydään SodaStreamin ja Ahavan tuotteita, Helsingin yliopisto käyttää G4S:n palveluita ja Helsingin kaupunki käyttää Veolian palveluita. SodaStream, Ahava, G4S, Veolia ovat kaikki osallisia miehitykseen. Ollaan yhteydessä jälleenmyyjiin, ollaan yhteydessä Helsingin kaupunginvaltuustoon, toimitaan paikallisesti.

On turha ihmetellä ja valitella sitä, että julmuudet jatkuvat, jos emme ole edes valmiita lopettamaan niiden rahoittamista.

Vastaa

Siirry sivun alkuun