Syksy Räsäsen puhe Gaza-mielenosoituksessa 2.8.2014

ICAHD Finlandin Syksy Räsäsen puhe ”Näpit irti Gazasta! pt. 4” –mielenosoituksessa Helsingissä 2.8.2014.  Teksti saattaa hieman erota pidetystä puheesta.

Nimeni on Syksy Räsänen. Olen järjestön Israeli Committee Against House Demolitions, ICAHD, Suomen haaran hallituksessa. ICAHD on Israelissa perustettu järjestö, joka vastustaa Israelin miehitystä ja apartheidia ja työskentelee sen puolesta, että kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien yhtäläiset oikeudet toteutuisivat.

Ruumishuoneet ovat täynnä. Sairaaloissa ei riitä vuoteita haavoittuneille. Kirurgisia toimenpiteitä tehdään lattialla, niissä sairaaloissa joita ei ole tuhottu eikä jouduttu evakuoimaan. Ainoa voimala on tuhottu, sähköä on kaksi-kolme tuntia päivässä. Polttoaine on loppumassa, ruokaa ja vettä on vähän. Ahtaat ja epähygieeniset olosuhteet ovat otolliset epidemioiden leviämiselle.

Tykkitulella ja pommituksella pyyhitään pois kokonaisia kaupunginosia. Turvallista paikkaa ei ole, ambulansseihin, sairaaloihin, kouluihin, koteihin hyökätään tarkoituksella. Yli 1600 kuollutta, valtaosa siviilejä, yli 8000 haavoittunutta, melkein puoli miljoonaa pakolaista.

Tämä on tilanne Gazassa tänään.

Tämä on pisin ja tuhoisin hyökkäys Gazaan vuoden 1967 jälkeen, jolloin Israel miehitti alueen. Tämän hyökkäyksen aikana Gazan vastarinta on tappanut 61 miehitysjoukkojen sotilasta ja kolme siviiliä.

EU on tuominnut Israelin iskut siviilejä kohtaan, mutta ei hyökkäystä Gazaan sinänsä. Tällaisen lausunnon mielekkyys on kyseenalainen, koska hyökkäykset siviilejä kohtaan ovat keskeinen osa Israelin strategiaa, niin kutsuttua Dahiya-oppia.

Israelin vuoden 2008-2009 hyökkäystä Gazaan tutkineen Richard Goldstonen johtaman YK:n tutkimusryhmän mukaan Israel sovelsi silloin sotilasoppia, johon sisältyy “kohtuuttoman voiman käyttö ja suuren vahingon ja tuhon aiheuttaminen siviilien omaisuudelle ja infrastruktuurille ja kärsimyksen aiheuttaminen siviiliväestölle.” Nämä sanat olisi voitu kirjoittaa kuvaamaan tilannetta Gazassa nyt.

EU:lla ei olisi mitään periaatteellista ongelmaa tuomita voimankäyttöä laajemminkin. Palestiinalaisten kohdalla EU on tuominnut kaiken aseellisen vastarinnan, ei vain iskuja siviilejä kohtaan ja umpimähkäisiä iskuja, jotka ovat tietysti tuomittavia, teki ne kuka tahansa.

Miksi tulitaukoa ei ole tullut?

Israelin hallitus on ilmoittanut, että se ei suostu tulitaukoon, ennen kuin se saa Gazasta lähtevät ‘terroritunneleiksi’ kutsumansa tunnelit tuhottua. Näitä tunneleita pitkin ei kuitenkaan ole koskaan tehty ainuttakaan terrori-iskua, eli siviileihin kohdistuvaa hyökkäystä. Niitä on käytetty hyökkäyksiin Israelin miehitysjoukkojen sotilaita vastaan, mutta ne ovat myös tärkeitä elämälle välttämättömien tarvikkeiden kuljettamiselle Gazaan.

Gazan isoin vastarintajärjestö Hamas on ilmoittanut, että se ei suostu pitkään tulitaukoon ellei Gazan saarto lopu. Palestiinalaisten kansalaisyhteiskunta on tukenut tätä, koska saarron alla oleminen on, tunnettujen gazalaisten avoimen kirjeen sanoin, “elävää kuolemaa”.

EU on vaatinut ehdotonta tulitaukoa, mutta myös Gazan saarron välitöntä purkamista. EU tuomitsee aseellisen vastarinnan saarron purkamiseksi, mutta ei kuitenkaan ole ehdottanut mitään muita toimia, jotka johtaisivat siihen, että Israel purkaisi saarron.

Tässä näkyvät Yhdysvaltojen ja EU:n roolit: Yhdysvallat on vastannut Gazan hävittämiseen lisäämällä asetoimituksia Israeliin, EU katsomalla vierestä, kun sen asekauppakumppanit testaavat tuotteitaan siviileihin Gazassa.

EU:n pitäisi tehdä välittömästi kolme asiaa: jäädyttää EU:n ja Israelin assosiaatiosopimus, kieltää Israelin laittomissa siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden tuominen EU:n alueelle ja lopettaa asekaupat Israelin kanssa.

Kaksi viimeistä ovat asioita, jotka Suomi voi tehdä itse, ja jotka Suomen pitäisi tehdä heti. Me emme ole viattomia sivustakatsojia, meidän hallituksemme harjoittaa asekauppaa yritysten kanssa, jotka mainostavat testanneensa tuotteitaan hyökkäyksissä Gazaan.

Suomessa Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on vaatinut loppua asekaupoille. Sitä ennen Vasemmistonuoret, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ja Demarinuoret olivat tehneet samoin.

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Islannin sosialidemokraattiset puolueet ovat antaneet lausunnon, jossa vaaditaan muun muassa Gazan saarron lopettamista. Tästä lausunnosta tekee historiallisen se, että nämä puolueet ilmoittavat, että “Työskentelemme kansainvälisesti, jotta miehitetyillä alueilla tuotetuille tuotteille saadaan kieltoja.”.

Tässä ei puhuta kehotuksista, ei puhuta tuotteiden alkuperän merkitsemisestä, vaan puhutaan oikeasta asiasta: työskentelystä siirtokuntatuotteiden kieltämiseksi. Tarvitaan sitovia toimia, ja niitä tarvitaan nyt.

Kiitos Vasemmistoliitolle, kiitos SDP:lle. Koska Vihreät seuraavat Vihreiden nuorten esimerkkiä? Missä ovat muut puolueet? Missä niiden ääni on Suomen osallisuudesta Israelin sotateollisuuteen ja laittomien siirtokuntien liiketoimintaan?

Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi YLEn haastattelussa torstaina asekaupoista kysyttäessä: “Minä en osallistu siihen keskusteluun. Sen saa puolustusministeriö selittää.” Tuomioja on kyllä aiemmin ilmaissut kantansa, jonka mukaan asekaupat pitäisi lopettaa.

Puolustusministeriön hallitusneuvos Jouko Tuloisela on sanonut meille, ICAHD Finlandille, että asehankintoihin liittyy aina politiikkaa, mutta “mitä politiikkaan tulee niin ulkoasianministeriö on se taho joka vetää tätä ulkopoliittista linjaa näissä hankinnoissa ja tarvittaessa meille sitten antaa puolustusministeriölle opastusta näistä kysymyksistä”

Kuka tätä venettä oikein ohjaa? Meidän pitää vaatia loppu vastuunpakoilulle, ja loppu asekaupoille.

Boikotit saattavat tuntua mitättömiltä kuolonuhrien kasaantuessa tunti tunnilta. Mutta Israelin hallitus on erittäin tietoinen boikoteista ja herkkä niille. Israelin nykyinen oikeusministeri Tzipi Livni kampanjoi viime vaaleissa sillä, että hän osaa pysäyttää boikotit ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu mainitsi maaliskuun puheessaan Yhdysvalloissa boikottiliikkeen 18 kertaa. Osoitus siitä, miten tehokkaana boikotteja pidetään on se, että niihin kehottamisesta on tehty Israelissa laitonta.

Sen lisäksi, että olemme yhteydessä ministereihin ja kansanedustajiin asekaupasta ja valtiollisen tason toimista, voimme toimia myös pienemmällä tasolla. Jos näette yritysten, kuten Stockmannin tuolla, myyvän siirtokuntatuotteita, kuten SodaStreamin hiilihapotustuotteita tai Ahavan kosmetiikkaa, niin olkaa yhteydessä niihin ja kertokaa, että tuotteet on valmistettu laittomissa siirtokunnissa. Helsingin yliopiston pitää lopettaa Israelin miehitykseen osallisen G4S-turvallisuusyrityksen palvelujen käyttäminen. Jos taloyhtiönne tai yrityksenne käyttää G4S:n palveluita, voitte tehdä samoin.

Boikotit toimivat Etelä-Afrikassa, ja ne toimivat Israelissa. Kyse ei ole vain paineen aikaansaamisesta Gazan nykyisen hyökkäyksen lyhentämiseksi, vaan pitkäjänteisestä toiminnasta kaikkien tulevien hyökkäysten estämiseksi ja miehityksen lopettamiseksi. Boikotteja jatketaan ja syvennetään, kunnes apartheid-järjestelmä on purettu ja kaikilla Israelissa/Palestiinassa on yhtäläiset oikeudet.

Vastaa

Siirry sivun alkuun