Räsänen katsoo kameraan, taustalla kirjahylly.

Syksy Räsäsen mielipidekirjoitus Lapin Kansassa: Sivistysvaltio kunnioittaa ihmisoikeuksia

Lapin Kansa julkaisi ICAHD Finlandin puheenjohtajan Syksy Räsäsen mielipidekirjoituksen Sivistysvaltio kunnioittaa ihmisoikeuksia 28.1.2022. Voit lukea mielipidekirjoituksen Lapin Kansan verkkosivuilta. Kirjoitus on maksumuurin takana, mutta voit lukea sen myös alta:

Sivistysvaltio kunnioittaa ihmisoikeuksia

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) esitti vahvoja väitteitä Veronika Honkasalon siirtokuntatuotteita koskevasta lakialoitteesta ja väitti häntä juutalaisvihaajaksi. (Miksi si­vis­tys­val­tio su­vait­see juu­ta­lais­vas­tai­suut­ta?, Lapin Kansa 25.1.)

Politiikassa rapataan ronskisti, mutta on kuitenkin syytä oikaista muutama fakta.

Toisin kuin Laukkanen väittää, Honkasalon lakialoite ei kohdistu vain yhteen valtioon. Se koskee kaikkia tilanteita, joissa valtio syyllistyy vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin miehittämillään alueilla ja siirtää sinne omaa väestöään siirtokuntiin. Lain perusteluissa mainitaan esimerkkeinä mm. Israelin miehittämät Gaza, Länsiranta ja Itä-Jerusalem, Marokon miehittämä Länsi-Sahara ja Venäjän miehittämä Krim.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on todennut, että valtioilla on velvollisuus kieltää tuonti laittomista siirtokunnista, jotta ne eivät tukisi ihmisoikeusloukkauksia.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on todennut, että Israelin järjestelmä täyttää kansainvälisessä oikeudessa määritellyt apartheidin eli rotuerottelun tunnusmerkit. Israelin siirtokunnat ovat tämän järjestelmän keskeinen osa.

Laukkanen pohti tekstinsä lopuksi 27.1. vietettävää vainojen uhrien muistopäivää. Meidän onkin todella syytä oppia vakavasti toisen maailmansodan tapahtumista, ja työskennellä aktiivisesti ihmisoikeusloukkauksia ja rotuerottelua vastaan. Honkasalon lakialoite on tästä hieno esimerkki.

Syksy Räsänen
Kirjoittaja on ICAHD Finlandin puheenjohtaja

Siirry sivun alkuun