Sara Korhosen puhe Suurmielenosoituksessa rauhan & ympäristön puolesta 24.10.2014

ICAHD Finlandin Sara Korhosen puhe Suurmielenosoituksessa rauhan & ympäristön puolesta eduskuntatalon portailla 24.10.2014.

Olen Sara Korhonen ja olen ICAHD Finlandin eli Israeli Committee Against House Demolitions -nimisen järjestön Suomen haaran hallituksen jäsen. ICAHD on Israelissa perustettu ihmisoikeusjärjestö, joka vastustaa Israelin miehitystä palestiinalaisalueilla sekä työskentelee kaikkien Israel/Palestiina-alueella asuvien ihmisten yhtäläisten oikeuksien puolesta.

ICAHD Finland on tullut tunnetuksi erityisesti Suomen ja Israelin välistä asekauppaa vastustavana järjestönä. Olemme viime aikoina pyrkineet myös tuomaan esiin myös Israelin laittomissa siirtokunnissa valmistettuihin tuotteisiin liityviä ongelmia. Näitä tuotteita ovat muun muassa Suomessa myytävät Ahava-kauneudenhoitotuotteet sekä Sodastream-hiilihappolaitteet.

ICAHD Finland on lisäksi julkaissut hiljattain raportin Veolia-liikennöintiyritykseen liittyen. Veolia on yksi Helsingin kaupungin liikennöintilaitos HKL:n käyttämistä bussiyrityksistä, mutta tällä kansainvälisellä yhtiöllä on myös osallisuutensa Israelin siirtokuntapolitiikan toteuttamisessa. Veolia on muun muassa liikennöinyt siirtokuntien välisiä bussilinjoja ja lisäksi yritys ylläpitää siirtokuntalaisten jätteille tarkoitettua Tovlanin kaatopaikkaa Länsirannalla. Toiminta on kansainvälisen lain vastaista ja muun muassa YK:n yleiskokous on vaatinut Israelia lopettamaan jätteiden dumppaamisen miehitetyille alueille.

Jätteiden dumppaaminen liittyy ympäristökysymykseen, joka on kiinteä, mutta vähän puhuttu osa Israelin laitonta miehitystä. Yksi suurimmista kysymyksistä liittyy veteen. Israel on ottanut käyttöönsä 80% Länsirannan vesivarannoista ja palestiinalaiset kärsivät päivittäisestä vedenpuutteesta ja katkoksista veden jakelussa. Amnestyn mukaan israelilaiset sotilaat ovat jopa estäneet palestiinalaisia maanviljelijöitä keräämästä sadevettä. Israel ei myöskään ole rakentanut kaikkiin siirtokuntiin toimivaa viemäröintiä. Tämän seurauksena Israel dumppaa vuosittain 5,5 miljoonaa kuutiometriä jätevettä siirtokunnista Länsirannan vesistöihin. Vesitilanne Gazassa on järkyttävä ja uhkaa erityisesti vastasyntyneitten lasten terveyttä.

Israelilaisilla viranomaisilla on myös tapana julistaa palestiinalaisten omistamia viheralueita luonnonsuojelualueiksi. Meillä tällaista pidettäisiin hyvänä asiana, mutta Israel käyttää tätä mahdollisuutta poliittisena aseena, sillä luonnonsuojelualueeksi julistaminen evää palestiinalaisten oikeudet näihin maihin. Israelin rakentama erottelumuuri estää monin paikoin Länsirantaa sadeveden luonnollista virtausta aiheuttaen muun muassa viemäreiden tulvimista.

Vastaavia esimerkkejä Israelin ympäristövihamielisestä käytöksestä olisi minulla esittää pilvin pimein. Tästä huolimatta Israel antaa ymmärtää olevansa vihreän teknologian edelläkävijä ja moderneja länsimaisia arvoja, kuten ympäristönsuojelua, kunnioittava valtio. Me ICAHD Finlandissa toivomme, että suomalaiset ympäristöjärjestöt lähtisivät mukaan miehityksen vastaiseen toimintaan ja kritisoisivat äänekkäästi Israelin tuhoisaa ympäristöpolitiikkaa ja viherpesua. Lisätietoja asiasta saa tarvittaessa minulta tai muilta ICAHD Finlandin jäseniltä.

Vastaa

Siirry sivun alkuun