Rauhanfoorumi

pf-page-001TIEDOTE

Israel/Palestiina -asiantuntijat helmikuussa Suomessa

Helmikuun 2.-5. päivä Suomessa vierailevat Gideon Levy ja Mouin Rabbani. Gideon Levy on israelilainen journalisti, joka on tullut tunnetuksi palestiinalaisalueiden miehityksen tinkimättömänä kuvaajana, mistä hän on kerännyt useita palkintoja sekä “Israelin vihatuimman miehen” tittelin. Mouin Rabbani on palestiinalainen tutkija, joka on seurannut tarkkaan niin palestiinalaisten sisäpolitiikkaa, Israelin toimintaa kuin Lähi-idän suurempia kuvioitakin.

Levy ja Rabbani puhuvat maanantaina 3.2. kello 16 Rauhanfoorumissa Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen salissa II. Teemana ovat muutokset Israelin/Palestiinan konfliktissa ja sen kytköksistä laajempaan Lähi-idän politiikkaan otsikolla “Arab spring, Israeli autumn, Palestinian winter?”. Tilaisuudessa puhuu myös Antti Pentikäinen, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja.

Rauhanfoorumin järjestävät yhteistyössä Hakunilan kansainvälinen yhdistys ja Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finland, ja sen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Rauhanfoorumi järjestetään vuonna 2014 kymmenennen kerran. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii ICAHD Finlandin Syksy Räsänen.

Aihe on ajankohtainen, koska arabikansannousut ovat muuttaneet Lähi-idän tilannetta ja kansainvälinen Palestiina-solidaarisuustoiminta on noussut Israelin hallituksen huolenaiheeksi. YK on omistanut vuoden 2014 solidaarisuudelle palestiinalaisia kohtaan. Kirkon Ulkomaanavun EAPPI-ihmisoikeustarkkailijaohjelma ja kampanja siirtokuntatuotteiden merkitsemiseksi ovat osa tätä solidaarisuutta. Merkittävää on myös Israeliin kohdistuvien boikottien saama suosio. Gideon Levykin ilmoitti heinäkuussa 2013 siirtyneensä kannattamaan Israeliin kohdistuvaa taloudellista boikottia “isänmaanystävän velvollisuutena”. Molemmat kehityskulut ovat osa Rabbanin “Palestiinan kansainvälistymiseksi” kutsumaa ilmiötä.

Levy ja Rabbani puhuvat myös tiistaina 4. helmikuuta kello 13 Pikkuparlamentissa journalismista otsikolla “Difficult Reflections – Journalism and Israel/Palestine”. Tilaisuuden järjestävät ICAHD Finland, Vikes ja kansanedustaja Anna Kontula.

Levyä ja Rabbania on mahdollista haastatella Suomessa 2.-5. helmikuuta.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: Syksy Räsänen, syksy.rasanen@iki.fi, puh. 045 635 7214.

Lisätietoa puhujista

levyGideon Levy

Gideon Levy toimi vuodesta 1978 alkaen neljä vuotta Israelin nykyisen presidentin Simon Peresin avustajana ennen ryhtymistään Ha’aretz-lehden journalistiksi vuonna 1982. Levy tunnetaan parhaiten kolumnistaan “Twilight Zone”, jota hän on kirjoittanut kahdenkymmenenviiden vuoden ajan ja jossa hän käsittelee enimmäkseen palestiinalaisalueiden miehitystä. Ulkomailla Levystä on tullut eräs arvostetuimpia israelilaisia journalisteja. Hän on saanut mm. vuonna 2003 Leipzigin mediapalkinnon, 2008 Anna Lindhin säätiön palkinnon ja 2012 International Council for Press and Broadcasting -järjestön palkinnon.

Israelissa Levyn kirjoitukset ovat saaneet kiitosta ihmisoikeuksien puolustajilta, ja hänet on palkittu Israelin ihmisoikeusjärjestön (Association of Human Rights in Israel) toimesta 1996 sekä Israelin journalistiliiton toimesta 1997. Toisaalta hänen esittämänsä ehostamaton kuva miehityksestä on herättänyt vihaa ja eristänyt hänet monista maanmiehistään. The Independent –lehden Johann Hari on kuvannut Levyä “Israelin vihatuimmaksi –ja kenties sankarillisimmaksi– mieheksi”.

Levyltä on ilmestynyt englanniksi kirja “The Punishment of Gaza”, johon on koottu hänen Gazaa käsitteleviä artikkeleitaan aina vuonna 2006 alkaneen Gazan saarron alkuvaiheilta Israelin hyökkäykseen Gazaan vuodenvaihteessa 2008-2009 ja sen jälkimaininkeihin.

rabbaniMouin Rabbani

Mouin Rabbani on riippumaton tutkija, joka on kirjoittanut laajalti Palestiinan kysymyksestä ja arabien ja Israelin konfliktista. Vuosina 2002-2008 hän oli International Crisis Groupin vanhempi tutkija ja Palestiina-erityisneuvonantaja, ja hän on työskennellyt myös palestiinalaiselle Al Haq -ihmisoikeusjärjestölle. Tällä hetkellä Rabbani on vanhempi tutkija Institute of Palestine Studiesissa sekä Jadaliyya- ja Middle East Report –lehtien toimittaja. Rauhanfoorumissa Rabbani esittää henkilökohtaisia kantojaan eikä toimi minkään muun tahon edustajana.

Vuonna 2013 Rabbani toimitti Noura Erekatin kanssa kirjan “Aborted State? The UN Initiative and New Palestinian Junctures”, joka käsittelee vuosien 2011-2012 hanketta saada YK tunnustamaan Palestiinan valtio.

pentikainenAntti Pentikäinen

Antti Pentikäinen on työskennellyt vuosina 2001-2004 Martti Ahtisaaren neuvonantajana ja vuodesta 2004 alkaen Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtajana. Kuten Ahtisaarikin, hän on Crisis Management Initiative -järjestön perustajajäsen. Pentikäinen on toiminut sen talous- ja hallintopäällikkönä. Hän on toiminut myös useissa muissa ihmisoikeustehtävissä, mm. ulkoministeriön ihmisoikeusasioiden neuvottelukunnan jäsenenä, Euroopan kirkollisten avustusjärjestöjen yhteistyöjärjestö Aprodevin puheenjohtajana ja Religions for Peace –järjestön konfliktienhallintaohjelmien vetäjänä.

Kirkon Ulkomaanapu on mukana kansainvälisessä EAPPI-ohjelmassa, jossa lähetetään ihmisoikeustarkkailijoita miehitetylle Länsirannalle. “Alkuperä merkkaa” –kampanjassaan Kirkon Ulkomaanapu ajoi Israelin laittomista siirtokunnista tulevien tuotteiden alkuperän merkitsemistä.

Lisätietoja järjestäjistä

Hakunilan kansainvälinen yhdistys on rekisteröity 1998. Sen tarkoituksena on edistää monikulttuurista toimintaa, lisätä vieraiden kulttuurien tuntemusta ja vastustaa rasismia. Yhdistyksen toimintaan kuuluu tilaisuuksien järjestämisen lisäksi mm. ulkomaalaisille tarkoitetun neuvontatoimiston pitäminen.

Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) on 1997 perustettu israelilainen järjestö. Se toimii yhteistyössä palestiinalaisten kanssa Israelin miehityksen ja apartheidin lopettamiseksi tavalla, joka noudattaisi kansainvälistä oikeutta ja takaisi kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien oikeudet. ICAHDilla on YK:n Talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC:issa erikoiskonsultaatiostatus (special consultative status), ja sen puheenjohtaja Jeff Halper on ollut ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. ICAHD Finland on vuonna 2009 perustettu Suomen haara. ICAHDilla on Israelin ja Suomen lisäksi haarat myös Australiassa, Iso-Britanniassa, Norjassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Vastaa

Siirry sivun alkuun