Rauhanfoorumi: Escalation in Gaza and beyond

ARTIKKELEITA RAUHANFOORUMIN VIERAISTA:

Israelilainen Länsirannalta ja palestiinalainen Israelista tulivat puhumaan rauhasta

TIEDOTE

Israelilainen Gaza-journalisti ja palestiinalainen poliittinen johtaja syyskuussa Suomessa

gazaesc2

Syyskuun 6.-10. päivä Suomessa vierailevat Amira Hass ja Jamal Zahalka. Amira Hass on miehitetyillä palestiinalaisalueilla asuva israelinjuutalainen journalisti ja Jamal Zahalka on Israelissa asuva palestiinalainen poliitikko.

Hass ja Zahalka puhuvat maanantaina 8.9. kello 17 Rauhanfoorumissa Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen salissa II. Teemana on Israelin hyökkäys Gazaan ja Israelissa noussut kansankiihotus arabeja ja vasemmistolaisia kohtaan. Tapahtuman otsikko on “Escalation in Gaza and beyond”. Tilaisuudessa puhuu Gazan tilanteen taustoista myös Hannu Juusola, seemiläisten kielten ja kulttuurien professori ja kirjan “Israelin historia” kirjoittaja.

Amira Hass on ainoa israelilainen journalisti, joka on asunut Gazassa ja Länsirannalla ja on eräs näiden alueiden parhaita asiantuntijoita. Hass tunnetaan tinkimättömästä kritiikistä niin israelilaisia kuin palestiinalaisiakin päättäjiä kohtaan. Israelin miehitystä käsittelevän journalisminsa lisäksi Hass on toimittanut äitinsä päiväkirjat Bergen-Belsenin keskitysleiriltä.

Jamal Zahalka on Israelin parlamentin jäsen ja palestiinalaisen Balad-puolueen puheenjohtaja. Hän on eräs tunnetuimpia palestiinalaisia poliitikkoja Israelissa. Zahalkan tavoitteena on Israelin muuttaminen demokratiaksi, joka antaisi kaikille kansalaisille tasa-arvoiset oikeudet etnisyydestä riippumatta.

Tilaisuuteen oli  tulossa vieraaksi myös Haneen Zoabi, joka on tunnetuin palestiinalainen naispoliitikko. Hän on Israelin parlamentissa Balad-puolueen jäsenenä. Zoabi joutui kuitenkin perumaan matkansa Suomeen häneen Israelissa kohdistuvan poliittisen vainon takia. Zoabi lähettää tilaisuuteen lausunnon, joka luetaan hänen puolestaan.

Rauhanfoorumin järjestävät Hakunilan kansainvälinen yhdistys ja Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finland, ja sen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Rauhanfoorumi järjestetään vuonna 2014 yhdennentoista kerran. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii ICAHD Finlandin hallituksen jäsen Syksy Räsänen.

Hassia ja Zahalkaa on mahdollista haastatella 7.-9. syyskuuta.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: Syksy Räsänen, syksy.rasanen@iki.fi, puh. 045 635 7214.

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/312276695618773/

Lisätietoa puhujista

amira_hass

Amira Hass

Amira Hass on työskennellyt israelilaisen Ha’aretz-lehden journalistina vuodesta 1989 alkaen. Hass asui Gazassa vuosina Oslon rauhanprosessin aikaan 1993-1997 ja on sen jälkeen asunut miehitetyllä Länsirannalla. Hass oli ensimmäisiä, joka raportoi 1990-luvulla alkaneesta Gazan eristämisestä, joka on yltynyt saarroksi. Saarron lopettaminen on palestiinalaisten aseellisten ryhmien keskeinen vaatimus on tällä hetkellä jatkuvassa Gazan konfliktissa.

Hass kävi Gazassa vielä muutettuaan Länsirannalle, mutta joulukuusta 2006 Israelin hallitus ei ole päästänyt israelilaisia journalisteja Gazaan. Hass vältti Israelin tarkastuspisteet menemällä Gazaan veneellä marraskuussa 2008, mutta aluetta hallitseva järjestö Hamas ei sallinut hänen jäädä sinne, koska hän oli kritisoinut Hamasin toimia.

Hass on saanut useita kansainvälisiä palkintoja journalismistaan. Muun muassa arvostettu Journalistit ilman rajoja –järjestö antoi Hassille vuonna 2009 “Vuoden journalisti” –palkinnon hänen raportoinnistaan Israelin edellisestä suurhyökkäyksestä Gazaan vuodenvaihteessa 2008-2009.

Hassilta on ilmestynyt englanniksi kirjat “Drinking the Sea at Gaza” ja  artikkelikokoelma “Reporting from Ramallah”. Hän on myös toimittanut äitinsä Hanna Levy-Hassin päiväkirjat Bergen-Belsenin keskitysleiriltä, “Diary of Bergen-Belsen: 1944-1945”. Molemmat Amira Hassin vanhemmat olivat holokaust-selviytyjiä.

Amira Hassin haastattelu hänen taustastaan ja journalismistaan Guernica-lehdessä: http://www.guernicamag.com/interviews/ramsey_hass_11_15_11/

Amira Hassin haastatteluja Israelin tämän kesän hyökkäyksestä Gazaan Democracy Now! –ohjelmassa:
http://www.democracynow.org/2014/7/15/after_192_killed_in_gaza_is
http://www.democracynow.org/2014/7/25/turning_point_largest_west_bank_protest

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jamal Zahalka

Jamal Zahalka on palestiinalainen Israelin kansalainen. Hän on ollut Israelin parlamentin jäsen vuodesta 2003, ja hän on palestiinalaisen Balad-puolueen johtaja.

Vuonna 1995 perustetun Baladin tavoitteena on muuttaa Israel valtioksi, jossa kaikki etniset ja uskonnolliset ryhmät ovat tasa-arvoisia, sen sijaan että juutalaisilla on etuoikeutettu asema. Israelin kansalaisista on noin 20% palestiinalaisia. Balad-puolueen ja sen tunnettujen jäsenten osallistumista vaaleihin on yritetty estää Israelissa monta kertaa.

Zahalkan mukaan kansainvälisen yhteisön pitäisi painostaa Israelin hallitusta demokratiaan kansainvälisillä pakotteilla ja boikoteilla.

Zahalkan kirjoitus Israelin oikeistohallituksesta ja pakotteista The Guardian –lehdessä:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2012/nov/04/europe-impose-sanctions-israel-palestinians

 

hannu_juusola

Hannu Juusola

Hannu Juusola on seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Helsingin yliopiston maailman kulttuurien laitoksen Lähi-idän tutkimuksen osastolla. Hän on aiemmin johtanut Suomen Lähi-idän instituuttia Damaskoksessa. Useiden Lähi-itää käsittelevien artikkeleiden lisäksi Juusola on kirjoittanut kirjan “Israelin historia”.

 

 

 

Lisätietoja järjestäjistä

Hakunilan kansainvälinen yhdistys on rekisteröity vuonna 1998. Sen tarkoituksena on edistää monikulttuurista toimintaa, lisätä vieraiden kulttuurien tuntemusta ja vastustaa rasismia. Yhdistyksen toimintaan kuuluu tilaisuuksien järjestämisen lisäksi mm. maahanmuuttajille tarkoitetun neuvontatoimiston pitäminen.

Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) on vuonna 1997 perustettu israelilainen järjestö. Se toimii yhteistyössä palestiinalaisten kanssa Israelin miehityksen ja apartheidin lopettamiseksi tavalla, joka noudattaisi kansainvälistä oikeutta ja takaisi kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien oikeudet. ICAHDilla on YK:n Talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOCissa erikoiskonsultaatiostatus (special consultative status), ja sen puheenjohtaja Jeff Halper on ollut ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. ICAHD Finland on vuonna 2009 perustettu Suomen haara. ICAHDilla on Israelin ja Suomen lisäksi haarat myös Australiassa, Iso-Britanniassa, Norjassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Vastaa

Siirry sivun alkuun