Puhe mielenosoituksessa turvapaikanhakijoiden tueksi

ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsäsen puhe mielenosoituksessa ”Ei takaisintyönnöille! // No to pushbacks!” kansainvälisenä siirtolaisten päivänä 18.12.2021.

Marraskuun 9. päivä palestiinalainen Anas –tarkemmin sanottuna hänen ruumiinsa– löydettiin Turkin rannalta. Kaksi päivää aiemmin hänen naapurinsa Abu Adham al-Farran ruumis oli löytynyt Turkin rannalta.

Anas ja Abu Adham al-Farra olivat kotoisin Gazasta. Gazasta, joka on Israelin miehityksen ja saarron alla, ja jonka YK on todennut elinkelvottomaksi. Anas ja Abu Adham al-Farra olivat paenneet Egyptin kautta Turkkiin, ja yrittivät sieltä Eurooppaan.

Hukkuessaan Välimereen Anas soitti äidilleen Gazaan, kertoi ystävänsä Abu Adham al-Farran jo hukkuneen, ja sanoi että hänkin on kuolemassa.

Israel piti Anasia ja Abu Adham al-Farraa Gazassa, avovankilassa saarron ja pommitusten alla, vain yhdestä syystä: he kuuluvat väärään etniseen ryhmään.

Gazan asukkaista kaksi kolmasosaa on pakolaisia, joiden koti on Israelin alueella. Israel estää heitä käyttämästä kansainvälisen oikeuden mukaista oikeuttaan palata kotiin, koska he kuuluvat väärään etniseen ryhmään.

Samoin kuin Israel on karkottanut väärään etniseen ryhmään kuuluvia ihmisiä Gazaan muurien taakse, Eurooppa rakentaa muureja pitääkseen kriisejä pakenevat ihmiset poissa.

Samoja kriisejä, joita Eurooppa ruokkii.

Suomi tukee Israelin rotuerottelupolitiikkaa ja Gazan saartoa muun muassa siirtokuntatuotteiden tuonnilla sekä asekaupoilla, jotka ovat viime vuosina kasvaneet.

Tämä ei ole poikkeus. Suomi osallistui yli kymmenen vuotta Afganistanin sotaan, joka tuhosi afganistanilaisten elämää entisestään.

Suurin konflikteja ja pakolaisuutta lisäävä tekijä on ilmastonmuutos, joka on vaikuttanut kuivuuden kautta muun muassa Syyrian sodan syttymiseen.

Suomen hallitus kiihdyttää ilmastonmuutosta avaamalla Datteln4-hiilivoimalan Saksaan ja tukemalla turpeenpolttoa.

Oikeus hakea turvapaikkaa ja velvollisuus kohdella pakolaisia inhimillisesti kirjattiin kansainväliseen oikeuteen toisesta maailmansodasta oppineena. Nyt kun meitä kohtaa ilmastonmuutoksen myötä uusi maailmanlaajuinen kriisi ajaa, niin Euroopan hallitukset, Suomen hallitus mukaan lukien, haluavat kääntää selkänsä kansainvälisen oikeuden vaatimuksille ja estää ihmisiä hakemasta turvaa.

Kansalaisten äänen, meidän äänemme, pitää kuulua, jotta lakia noudatettaisiin, inhimillisyyttä vaalittaisiin, eikä kukaan enää hukkuisi.

Siirry sivun alkuun