Puhe: Kolmas varoitus kansanmurhasta

19.11.2023 / Kuva: Outi Neuvonen

ICAHD Finlandin pj Syksy Räsänen piti sunnuntaina 19.11.2023 puheen mielenosoituksessa Gazan kansanmurhaa vastaan.

Joukko riippumattomia YK:n asiantuntijoita varoitti torstaina kolmannen kerran kansanmurhasta Gazassa. Mukana oli entistä enemmän asiantuntijoita, ja varoitus oli entistä painavampi.

Heidän mukaansa kasvava kiihotus kansanmurhaan, avoin aikomus tuhota palestiinalainen kansa, valtava kuolonuhrien määrä ja elämälle välttämättömän infrastruktuurin tuhoaminen osoittaa, että kyseessä on “tekeillään oleva kansanmurha”. Puolet Gazan siviili-infrastruktuurista on jo tuhottu.

Tämä on kansainväliseen oikeuteen näkemyksensä perustavien asiantuntijoiden varovainen arvio.

Kun luin tämän kammottavan varoituksen, ajattelin kahta asiaa.

Ensinnäkin, nämä seikat ovat selviä kaikille, jotka ovat seuranneet raportointia paikan päältä.

Toisekseen, nämä seikat ovat vieraita Suomen hallitukselle, valtaosalle kansanedustajista ja puolueista, ja suurimmalle osalle toimittajista.

Tästä kiireellisestä lausunnosta ei uutisoitu Helsingin Sanomissa eikä Ylellä. Ne ovat vaienneet myös kahdesta aiemmasta kansanmurhavaroituksesta ja muiden asiantuntijoiden lausunnoista kansanmurhasta.

Kansanmurha jatkuu seitsemättä viikkoa, mutta Helsingin Sanomissa ja Ylellä ei ole tehty ainoatakaan artikkelia siitä, mitä on kansanmurha ja miksi käsite kuvaa Israelin toimintaa. Sen sijaan toimittajat kirjoittavat juttuja siitä, onko Palestiinan vapauden kannattaminen antisemitismiä.

Kansanmurhat eivät tule tyhjästä. Joukkotuhoamista edeltää usein ihmisten jaottelu rodullisiin ryhmiin, vähempiarvoisiksi luokiteltujen ryhmien dehumanisointi, eristäminen ja niihin kohdistuvan väkivallan muuttaminen arkiseksi.

Nämä piirteet ovat kuuluneet Israelin apartheid-politiikkaan alusta alkaen. Tätä on jatkunut 75 vuotta, mutta tiedotusvälineiden viitekehyksenä on yhä Israelin väitetty demokratia ja sen väitetty itsepuolustus.

YK:n asiantuntijat totesivat lausunnossaan, että kansainvälisen yhteisön täytyy tehdä kaikkensa välittömästi lopettaakseen kansanmurhan riskin ja lopulta Israelin apartheidin. He vaativat muun muassa tulitaukoa ja asekauppakieltoa.

Suomen hallitus ei kannata tappamisen lopettamista.

Sen sijaan hallitus allekirjoitti yli 300 miljoonan euron sopimuksen uusista aseostoista Israelista. Kauppakumppani Rafael aseistaa Israelin armeijaa joka suorittaa kansanmurhaa Gazassa, ja luultavasti myös testaa tulevien tuotteidensa teknologiaa siellä. Rafael myös valmistaa Israelin joukkotuhoaseita.

Lisäksi Suomen valtionyhtiö Patria omistaa 50% norjalaisesta Nammosta, joka vie aseita Israeliin.

Jos toimittajat tuntisivat vastuunsa, kansanmurhan aseistaminen olisi etusivulla. Jos ihmisoikeudet ja asiantuntijoiden lausunnot otettaisiin vakavasti, kaikki poliitikot liittyisivät Vasemmistoliiton ja Vihreiden vaatimukseen tulitauosta – vain Vasemmistoliitto vaatii asekaupan lopettamista.

Ainoa mikä muuttaa tämän on kansalaisten toiminta. Tarvitaan lisää mielenosoituksia, lisää vetoomuksia, lisää kansalaistottelemattomuutta, lisää väkivallatonta suoraa toimintaa, lisää tekoja yhteiskunnan kaikilla saroilla.

Siirry sivun alkuun