Pieni voitto Israelin laittomia siirtokuntia vastaan

Vuonna 2013 EU laati sitovat ohjeet, joiden mukaan EU:n rahaa ei saa käyttää Israelin laittomien siirtokuntien toimintaan.

Vuonna 2021 tuli ilmi, että Helsingin yliopiston sairaalasta (HUS) johdetussa projektissa BOUNCE oli mukana osallistuja Arielin yliopistosta. Arielin yliopisto sijaitsee samannimisessä siirtokunnassa.

Projektin johtaja valehteli Arielin osallisuudesta. Hän muun muassa muutti vanhoja asiakirjoja siten, että BOUNCE-tilaisuudessa ollut Arielissa työskentelevä henkilö oli vaihdettu toiseksi.

ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen teki asiasta virallisen valituksen. Lisäksi Räsänen kirjoitti aiheesta Voimaan huhtikuussa 2021.

EU:n ensimmäinen selvitys koostui siitä, että projektin johtajalta kysyttiin, onko siinä väärinkäytöksiä. Hän vastasi että ei.

Asiasta saatiin seuraava selvitys, jota tekevälle ryhmälle ei kuitenkaan kerrottu, mitkä olivat ne syytökset, joita heidän piti tutkia. Niinpä he eivät tutkineet niitä.

Räsänen teki ECCP:n ja European Legal Support Centerin tuella valituksen EU:n oikeusasiamiehelle. Projektin väärinkäytöksiin ei puututtu, mutta oikeusasiamies totesi, että tällainen menettely EU:n taholta ei kelpaa, vaan käytännöt projektien väärinkäytösten selvittämisestä pitää uusia.

Lisäksi oikeusasiamies totesi, että siirtokunnissa toimivat tahot eivät saa olla osallisina EU:n projekteihin, vaikka niille ei menisi EU:n rahaa. Tämä on pieni askel eteenpäin.

Lue lisää:
European Legal Support Center ELSC:n tiedote

Siirry sivun alkuun