Pauliina Liukkosen puhe Gaza-mielenosoituksessa 16.8.2014

Boikotti on keino vaikuttaa Israeliin

ICAHD Finlandin Pauliina Liukkosen puhe ”Näpit irti Gazasta, osa 6” –mielenosoituksessa Helsingissä 9.8.2014.  Teksti saattaa hieman erota pidetystä puheesta.

Kansainvälinen yhteisö on epäonnistunut surkeasti Palestiinan siviilien ja siviili-infrastruktuurin suojelemisessa. Se on epäonnistunut omasta halustaan. Yhdysvallat ja Eurooppa, mukaan lukien Suomi, ovat sallineet Israelin tuhota ja aiheuttaa kärsimystä ennennäkemättömässä mitassa.

YK ja EU-maat ovat ajantasaisen puuttumisen sijaan halukkaampia rahoittamaan sortajan sotkujen siivoamisen. On kaksinaismoralistista ensin rahoittaa ja tukea, jopa aseistaa Israelia, ja antaa sen miehitysjoukkojen aikaansaada humanitaarisia katastrofeja, ja sitten tekohengittää Palestiinaa eloon kansainvälisellä avustustoiminnalla.

Tekemällä Israelin kanssa asekauppoja ja bisnestä laittomissa siirtokunnissa toimivien yritysten kanssa Suomi kantaa verorahojamme Israelin laariin. Se, ettei Israelin kanssa käytävää asekauppaa voi lopettaa, on valhe. Se, ettei laittomista siirtokunnista tulevien tuotteiden tuontia voisi kieltää, on myös valhe. Nämä ovat poliittisia päätöksiä. On vain sääli, ettei Suomen poliittinen johto ole kyennyt tekemään eettisiä ratkaisuja. Suomi tukee laittomien siirtokuntien kasvua, koska päättäjämme pakenevat vastuutaan. Suomi käy asekauppaa Israelin kanssa, koska haluaa niin tehdä.

Mitä keinoja kansalaisyhteiskunnalla on saada Israelille suunnattu jatkuva kansainvälinen poliittinen, institutionaalinen ja taloudellinen tuki loppumaan?

Vastaus on boikotti. Asekauppakiellon vaatimisen lisäksi. Boikottiin meitä velvoittaa, ei ainoastaan moraalinen vastuu, vaan myös poliittinen välttämättömyys.  Emme halua katsoa kansanmurhaa sivusta.

Boikotoikaa erityisesti Israelin laittomista siirtokunnista tulevia tuotteita, boikotoikaa yrityksiä, jotka tekevät rahaa miehityksellä, ihmisoikeusloukkauksilla ja kansainvälisen oikeuden rikkomisella, boikotoikaa yrityksiä ja tahoja, jotka tekevät miehityksen ja sorron mahdolliseksi. Se on keinomme suojella elämää ja ihmisarvoa.

Olemme jo tarttuneet ilmiselviin boikottikohteisiin SodaStream ja Ahava. SodaStreamin Soda Bar Järkäsaaressa on erinomainen kohde flashmobeille. Ahavan kosmetiikkaa myyville kaupoille, esimerkiksi Stockmannille, teemme selväksi, että tuotteisiin liittyy ihmisoikeusloukkauksia ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksia. Ajamme G4S:n kanssa tehtyjä vartiointisopimuksia alas ja vaadimme Helsinkiä lakkauttamaan Veolian kanssa tehdyt liikennöintisopimukset.

Lobbaaminen siirtokuntatuotteiden tuontikiellon eteen on pitkä tie, mutta voimme vaikuttaa suoraan kauppojen kautta. Kuluttajien toiveilla ja kulutuskäyttäytymisellä on merkitystä kauppiaan sisäänostopäätöksiin. Useassa Euroopan maassa kauppaketjut ovat peruneet tilauksia israelilaisilta hedelmien ja vihannesten viejiltä, koska kuluttajat eivät halua niitä kauppoihin eivätkä niitä osta. Koska meidän pyyntö siirtokuntatuotteiden merkitsemisestä ei ole toteutunut, on syytä tehdä selväksi suomalaisille kauppaketjuille, että kaikki israelilaiset hedelmät ja vihannekset ovat boikottilistallamme.

Israel jatkaa Palestiinan miehittämistä ja Gazan saartoa, se rakentaa apartheidmuuria edelleen ja jatkaa laittomien siirtokuntien kasvattamista. Mutta niin jatkamme mekin. Jos emme me, niin ketkä sitten? Jos ei nyt niin, milloin sitten? Paineen täytyy jatkua niin kauan, että näemme muutoksen tapahtuvan. Meidän täytyy toimia, vapauden, oikeudenmukaisuuden ja rauhan tähden!

Vastaa

Siirry sivun alkuun