Lehti: Israel aikoo ottaa haltuun vielä 10 prosenttia Länsirannasta (HS, 30 March 2012)

Kommentti :: Hesarin kirjoittaa Haaretzin uutisen pohjalta sinänsä asiallisen jutun. Alkuperäisen artikkelin mukaan tosin vain osa alueista liittyy Israelin apartheid-muuriin, HS pistää ne kaikki siihen kiinni.

Mutta tämän aiheen terminologiaa on hauska havainnoida. HS kutsuu Israelin rakentamaa muuria ensin nimellä “aitamuuri”, ikään kuin haluttaisiin kirjoittaa muuri mutta ei oikein tiedetä onko se kuitenkaan sopivaa. Heti seuraavaksi kuitenkin puhutaan “eristysaidasta”, mikä on jo melkein kuin erottelumuuri.

HS myös toistaa totena Israelin väitteen, että muuri on rakennettu turvallisuussyistä – vaikka Kansainvälinen tuomioistuin hylkäsi tämän. Kansainvälinen tuomioistuin käytti muuten termiä “muuri” eikä “aita”. Israelin hallituksen väitteiden toistamatta jättäminen koettaisiin ilmeisesti poliittiseksi kannanotoksi joka ei sovi uutisiin, mutta Kansainvälisen tuomioistuimen löydöt ja linjaukset voi sivuuttaa.

Artikkelista löytyy myös ilmaisu “Israelin arabit ja maanpakoon joutuneet palestiinalaiset”, mikä tarkoittaa Israelin kansalaisuuden omaavia palestiinalaisia ja palestiinalaisia, joilla ei ole Israelin kansalaisuutta, koska heidät tai heidän vanhempansa etnisesti puhdistettiin. Israelin valtio käyttää termiä “Israelin arabit” erotellakseen ja denationalisoidakseen palestiinalaisia kansalaisia.

MENAHEM KAHANA / AFP

Palestiinalaistyttö ja israelilaisia rajavartijoita Hebronin kaupungissa Länsirannalla torstaina.

Israelin puolustusministeriö aikoo ottaa hallintaansa vielä kymmenen prosenttia miehittämänsä Länsirannan palestiinalaisalueista Israelin siirtokuntien laajentamista varten. Puolustusministeriön alainen virasto on laatinut kartat, joista salainen suunnitelma käy ilmi, Haaretz-lehti kertoi perjantaina.

Siirtokuntia vastustava israelilainen aktivisti Dror Etkes sai kartat julki Israelin tiedonvapauslain nojalla. Tiedot tulevat nyt julkisuuteen ensi kertaa.

Puolustusministeriön alainen Israelin siviilihallinto “on vuosien ajan salaa paikantanut ja laatinut karttoja saatavana olevasta maasta Länsirannalla. Se on antanut lohkomalleen maalle nimiä jo olemassa olevien juutalaisten siirtokuntien mukaan, oletettavasti aikoen laajentaa noita yhteisöjä”, Haaretz kirjoitti perjantaina.

Israelin arabit ja maanpakoon joutuneet palestiinalaiset viettivät perjantaina maapäivää, jona he vuosittain protestoivat Israelin maanottopolitiikkaa.

Siirtokuntien perustaminen miehitysalueille on YK:n päätöslauselmien ja kansainvälisen oikeuden vastaista. Israelin näkökulmasta kyse on turvallisuudesta ja historian suomasta oikeudesta.

Karttoihin merkityt uudet lohkot tai tontit ovat kiinni Israelin rakentamassa aitamuurissa. Eristysaidan Israel rakensi suojatakseen siirtokunnissa asuvia kansalaisiaan tuhoisilta terrori-iskuilta.

Kartan tonteiksi on merkitty muun muassa 23 luvatta rakennettua siirtokuntaa.

Etkes uskoo, että luvattomien siirtokuntien rakentajat tiesivät hallinnon kartoista.

Kartoissa mainitaan useita palestiinalaisalueille suunniteltuja siirtokuntia, joita ei vielä ole olemassa.

“Hallinto siis päivittää ‘maapankkiaan’ ja pitää pilkkanaan kahden valtion periaatetta”, Etkes sanoi Haaretzille.

Kahden valtion periaate on Yhdysvaltojen ja kansainvälisen yhteisön periaatteessa kannattama ajatus siitä, alueella olisi kaksi itsenäistä valtiota, Israelin lisäksi myös Palestiina.

Vastaa

Siirry sivun alkuun