Israelin sotilas ampui erehdyksessä rabbin Länsirannalla (HS, 11 November 2011)

Kommentti :: Mikäli uhrina olisi ollut “epäilyttävästi ajanut” palestiinalaisperhe, tapahtuma ei olisi ylittänyt uutiskynnystä, sillä ns. erehdykset ovat Länsirannalla osa arkipäivää ja tärkeä osa palestiinalaisalueiden miehitystä.

Länsirannalle pystytettyjen pysyvien ja liikkuvien kulkuesteiden tarkoituksena on – yhdessä Haagin kansainvälisen tuomioistuimen laittomaksi toteaman muurin ja ei-palestiinalaisille sallittujen valtateiden kanssa – hajottaa alue pieniin osiin ja estää osaltaan toimivan yhteiskunnan rakentuminen. Moni palestiinalainen jonottaa tarkastuspisteillä tunteja päivittäin päästäkseen kouluun tai töihin. Useiden sukupolvien ajan jatkunut etninen syrjintä ja nöyryytys kuuluvat oleellisesti Israelin miehityspolitiikkaan.

Nobelin rauhanpalkinnon saanut, Etelä-Afrikan apartheidin ja sittemmin Israelin apartheid-politiikan vastustaja arkkipiispa Desmond Tutu kommentoi Länsirannan kulkuesteitä seuraavasti: ”Olen nähnyt palestiinalaisten nöyryyttämisen tiesuluilla. Se muistutti minua siitä, mitä tapahtui meille Etelä-Afrikassa, missä he mukiloivat ja ahdistelivat meitä ja nauttivat meidän nöyryyttämisestämme. Sydäntäni särkee.”

Kulkuesteistä enemmän esimerkiksi israelilaisen B’Tselemin taustaselvityksestä. ja YK:n raportista, joka käsittelee synnytyksiä Länsirannan tiesuluilla.


—————————-
HS 11.11.2011 14:31
Jerusalem. Israelilainen sotilas ampui perjantaina rabbin Länsirannalla. Sotilas luuli juutalaissiirtokuntalaista palestiinalaistaistelijaksi.

Välikohtaus tapahtui Israelin armeijan pystyttämässä tarkastuspisteessä Beit Hagain siirtokunnan tuntumassa. Sotilaat olivat saaneet ilmoituksen autosta, joka “ajoi epäilyttävästi”.

Armeijan tiedotteen mukaan sotilas avasi tulen, kun kuljettaja ei noudattanut pysähtymiskäskyä. Israelilaisia vastaan hyökänneet palestiinalaiset ovat käyttäneet ajoneuvoja iskuissaan.

Rabbin autossa olleet kaksi muuta ihmistä haavoittuivat ammuskelussa. Yksi israelilaissotilas sai myös vammoja, kun ohi kiiruhtanut kuorma-auto osui häneen.

Armeijan radion mukaan rabbi ja hänen kumppaninsa olivat matkalla aamurukouksiin Hebroniin.

Vastaa

Siirry sivun alkuun