:: Israelin armeijan säännökset vs. kansainvälinen laki – mielivaltainen, humanitaarisia oikeuksia polkeva politiikka on mahdollista vain muun maailman hiljaisella myöntymyksellä. YLE uutisoi tärkeästä aiheesta.

Israel voi karkottaa tuhansia ihmisiä Länsirannalta (YLE 11.4.2010)

Israelin armeija on uusinut säännöksensä, jotka koskevat luvatonta maahantuloa. Säädökset ovat niin väljät, että niiden perusteella voidaan Länsirannalta karkottaa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Asiasta kertoo sanomalehti Haaretz.

Viikon kuluessa voimaan astuvat säädökset tekevät kymmenistä tuhansista Länsirannalla asuvista palestiinalaisista lainrikkojia, jotka voidaan karkottaa tai joille voidaan antaa jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistus.

Karkotettavilta voidaan myös periä pidätyksestä, vangitsemisesta ja karkotuksesta syntyviä kuluja.

Uudet säädökset tiukentavat oleskelulupien tulkintaa. Säädökset koskevat esimerkiksi palestiinalaisia, joiden henkilökorttiin on merkitty asuinpaikaksi Gaza. Näitä ovat Gazassa syntyneet ihmiset ja heidän lapsensa, vaikka nämä olisivatkin syntyneet Länsirannalla.

Lisäksi rangaistuksen voivat saada henkilöt, jotka jostain syystä ovat menettäneet oleskelulupansa ja palestiinalaisten ulkomaalaissyntyiset puolisot huolimatta siitä, että nämä olisivat syntyneet Israelille ystävällismielisissä maissa.

Säädösten tulkinta riippuu Israelin puolustusvoimien paikallispäälliköiden päätöksistä.

Aikaisemmin Israelin siviilituomioistuimet ovat evänneet palestiinalaisten karkotuksia. Nyt päätösvalta siirtyy sotilastuomioistuimille, joilla uskotaan olevan tiukempi linja.

Monet israelilaiset ihmisoikeusjärjestöt protestoivat uusia sääntöjä vastaan, koska säädökset ovat bniin väljät, että niiden perusteella voitaisiin karkottaa lähes koko Länsirannan palestiinalaisväestö.

YLE Uutiset

Siirry sivun alkuun