Israeli Apartheid Week: Eurooppa ja maailma muurien takana, lauantaina 1.3. kello 14

1797518_816755111675319_393317527_n

Nelson Mandelan kuolema toi tiedotusvälineet täyteen kommentteja, jossa iloittiin Etelä-Afrikan apartheidin kaatumista. Eteläisen Afrikan entistä tilannetta muistuttavaa apartheidia, sotilasmiehitystä ja sortoa on kuitenkin vielä nykyään.

Stephen Hawkingin päätös boikotoida konferenssia Israelissa ja Scarlett Johanssonin SodaStream-kohu ovat tuoneet Israelin erottelupolitiikkaa päivänvaloon. Meksikossa poliittisten vainojen aika on palannut, toimittajia ja aktivisteja murhataan, ja kuolonuhrien määrä on sisällissodan luokkaa. Länsi-Saharan miehitys jatkuu vailla suurta huomiota, ja EU on juuri ostanut Marokolta Länsi-Saharalle kuuluvia kalastusoikeuksia. Kaikissa näissä paikoissa satojen kilometrien mittaiset muurit erottavat ihmisiä toisistaan. Mitä yhtäläisyyksiä näillä tilanteilla on toistensa ja Etelä-Afrikan apartheidin kanssa? Miten EU osallistuu näihin konflikteihin – ja mitä eurooppalaisten kansalaisten pitäisi tehdä?

Näistä aiheista keskustellaan tilaisuudessa “Israeli Apartheid Week: Eurooppa ja maailma muurien takana” lauantaina 1.3. kello 14 Eurooppasalissa, osoitteessa IAW-juliste2 (1)-page-001Malminkatu 16.

Mukana ovat toimittaja ja Etelä-Afrikan apartheidin vastaisen kamppailun veteraani Helvi Kolehmainen, Meksikossa asuva anarkisti Ina Juva, Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro, joka on toiminut vuosikymmeniä Länsi-Saharan itsemääräämisoikeuden puolesta ja ICAHD Finlandin jäsen Syksy Räsänen. Syksy Räsänen toimii myös tilaisuuden puheenjohtajana.

Paneelin jälkeen näytetään Eurooppasalissa kello 16 dokumenttielokuva Roadmap to Apartheid (2012), jossa vertaillaan Etelä-Afrikan ja Israelin apartheid-järjestelmiä. Elokuva on kerännyt useita palkintoja, mm. parhaan dokumentin palkinnon Anchorage International Film Festivalissa ja Garden State Film Festivalissa. Muun muassa arkkipiispa Desmond Tutu ja kirjoittaja Naomi Klein ovat suositelleet elokuvaa.

Tilaisuus on maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Tilaisuus on osa maailmanlaajuista tapahtumaa Israeli Apartheid Week. Tapahtuman tavoitteena on lisätä tietoisuutta Israelin apartheid-järjestelmästä. Israeli Apartheid Week sai alkunsa Torontossa vuonna 2005, eli se järjestetään vuonna 2014 kymmenettä vuotta. Tapahtuma on kasvanut melkoisesti: vuonna 2013 tilaisuuksia oli yli 150 kaupungissa ympäri maailmaa. Manner-Euroopassa Israeli Apartheid Weekia vietetään vuonna 2014 1.-8. maaliskuuta.

Israeli Apartheid Weekin osana on myös Vasemmistonuorten Palestiina-ryhmän järjestämä Boycott, Divestment and Sanctions –koulutus lauantaina 8.3. kello 12 Joensuussa teatteri Satamassa. Tilaisuudessa käsitellään Israelin apartheidin vastaista boikottikampanjaa ja sitä, miten Suomessa voidaan osallistua siihen. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

Koulutustilaisuuden Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/670211373018026/

Lisätiedot: Syksy Räsänen, syksy.rasanen@iki.fi, puh. 045 635 7214.

Israeli Apartheid Weekin traileri: http://bit.ly/iawvideo

Lisätietoa puhujista

Ina Juva

Ina Juva on anarkisti ja käyttäytymistieteiden tohtorikoulutettava, joka on asunut Meksikossa kahdeksan vuoden ajan ja toiminut aktivistina mm. pitämällä katukouluja.

Helvi Kolehmainen

Helvi Kolehmainen on toimittaja, joka on asunut kuusi vuotta Etelä-Afrikassa ja kirjoittanut maasta paljon. Hänellä on maisterin tutkinto Edinburghin yliopiston Afrikka-instituutista ja hän on työskennellyt Suomen Punaisessa Ristissä projektipäällikkönä. Kolehmainen oli aktiivinen Etelä-Afrikan apartheidin vastaisessa liikkeessä ja hän on Suomi-Etelä-Afrikka -seuran hallituksen jäsen.

Teemu Matinpuro

Teemu Matinpuro on ollut Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja jo 20 vuotta. Hän on toiminut Länsi-Saharan itsemääräämisoikeuden puolesta vuosikymmeniä ja oli myös aktiivinen Etelä-Afrikan apartheidin vastaisessa liikkeessä, mm. Suomi-Etelä-Afrikka –seurassa. Hän oli mukana järjestämässä Nelson Mandelan ensimmäistä Suomen-vierailua vuonna 1992, ennen apartheidin loppumista.

Syksy Räsänen

Syksy Räsänen on ICAHD Finlandin hallituksen jäsen. Hän on myös toiminut järjestössä International Solidarity Movement ihmisoikeustarkkailijana Israelin miehittämällä Länsirannalla.

Lisätietoja järjestäjistä:

Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) on 1997 perustettu
israelilainen järjestö. Se toimii yhteistyössä palestiinalaisten kanssa Israelin miehityksen ja apartheidin lopettamiseksi tavalla, joka noudattaisi kansainvälistä oikeutta ja takaisi kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien oikeudet. ICAHDilla on YK:n Talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC:issa erikoiskonsultaatiostatus (special consultative status), ja sen puheenjohtaja Jeff Halper on ollut ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. ICAHD Finland on vuonna 2009 perustettu Suomen haara. ICAHDilla on Israelin ja Suomen lisäksi haarat myös Australiassa, Iso-Britanniassa, Norjassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Psykologien Sosiaalinen Vastuu on toiminut vuodesta 1991 (yhdistys toimi sitä ennen vuodesta 1982 nimellä Psykologien Rauhantoimikunta). Yhdistyksen tarkoituksena on edistää jokaisen ihmisen oikeutta psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä kannustaa psykologeja, psykologian opiskelijoita ja muiden ammattialojen edustajia toimimaan tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Psykologien Sosiaalisella Vastuulla on, muun toiminnan lisäksi, aktiivinen Ulkoasiainministeriön tukema ohjelma Libanonin palestiinalaisilla pakolaisleireillä.

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/791105580917935/

Vastaa

Siirry sivun alkuun