Israeli Apartheid Week: Kun queer ja apartheid kohtaavat, torstaina 5.3. klo 18.30

“Kun luin Raamatusta, että minut voi tappaa siksi, että olen homo, ymmärsin miltä tuntuu olla palestiinalainen.”

Millaista on olla homo/lesbo Israelissa/Palestiinassa? Mitä on pinkwashing ja miten se liittyy apartheidiin?

Näitä aiheita käsitellään tilaisuudessa “Kun queer ja apartheid kohtaavat” torstaina 5.3. kello 18.30 elokuvateatteri Andorrassa/baari Dubrovnikissa, osoitteessa Eerikinkatu 11.

Kello 18.30 näytetään Andorrassa korealais-amerikkalaisen Yun Suhin dokumentti CIty of Borders. Elokuvassa seurataan palestiinalaisten ja israelinjuutalaisten homojen ja lesbojen elämää Jerusalemin homobaarin ympärillä. Yllä oleva sitaatti on baaria pitäneeltä israelinjuutalaiselta mieheltä, joka on eräs elokuvan päähenkilöistä.

queer_apartheid

City of Borders on palkittu mm. Berliinin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla, Vancouver Queer Film Festivalilla, Barcelona International Gay & Lesbian Film Festivalilla ja Montreal Human Rights Film Festivalilla.

Kello 19.45 on Dubrovnikissa elokuvan teemoista ponnistava paneelikeskustelu. Siinä pohditaan lisäksi pinkwashingia, eli ihmisoikeusrikkomusten peittelyä queer-oikeuksien varjolla, muslimivastaisuutta ja rasismia.

Mukana ovat toimittaja Maryan Abdulkarim, ICAHD Finlandin varapuheenjohtaja Syksy Räsänen, dokumenttiohjaaja Maria Seppälä sekä toimittaja ja tuottaja Kaisu Suopanki. Syksy Räsänen toimii myös tilaisuuden puheenjohtajana.

Tilaisuus, elokuva mukaan lukien, on maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Tilaisuus on osa maailmanlaajuista tapahtumaa Israeli Apartheid Week, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta Israelin apartheid-järjestelmästä. Israeli Apartheid Week sai alkunsa Torontossa vuonna 2005, ja nykyään tilaisuuksia on vuosittain yli sadassa kaupungissa ympäri maailmaa. Vuonna 2015 Israeli Apartheid Weekia vietetään manner-Euroopassa 2.-9. maaliskuuta.

Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/681637885278440/

City of Bordersin traileri: https://www.youtube.com/watch?v=oUY8G4jjzrs

City of Bordersin www-sivu: http://www.cityofborders.com/

Israeli apartheid weekin www-sivu: http://apartheidweek.org/

Lisätiedot: Syksy Räsänen, syksy.rasanen@iki.fi, puh. 045 635 7214

Lisätietoa puhujista

Maryan Abdulkarim

Yhteiskunnallinen keskustelija ja vapaa kirjoittaja, joka on poliittisesti vasemmalle kallellaan.

Syksy Räsänen

Syksy Räsänen on ICAHD Finlandin varapuheenjohtaja. Hän on toiminut myös International Solidarity Movement -järjestössä ihmisoikeusaktivistina Israelin miehittämällä Länsirannalla.

Maria Seppälä

Maria Seppälä on dokumenttiohjaaja ja Yleisradion kulttuuritoimittaja. Hän oli Normihomolehti-NHL:n päätoimittaja koko sen ilmestymisen ajan.

Seppälä on ohjannut videoita Kirkon Ulkomaanavulle ja Pakolaisavulle varainhankinta- ja valistuskäyttöön muun muassa Palestiinassa ja Liberiassa. Hän on perehtynyt pakolaiskysymyksiin myös mm. Vietnamissa, Mosambikissa, Kambodžassa ja Nepalissa. Tällä hetkellä Seppälä valmistelee kaunokirjallista tietokirjaa fintiaaneista, Pohjois-Amerikan suomalaissiirtolaisten ja alkuperäisamerikkalaisten jälkeläisistä yhdessä kirjailija Katja Ketun ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa.

Kaisu Suopanki

Kaisu Suopanki on toimittaja ja Lens Politica –festivaalin tuottaja. Hän on kirjoittanut Israel-Palestiina -konfliktista myös queer-politiikan näkökulmasta.

Lisätietoja järjestäjistä

Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) on 1997 perustettu israelilainen järjestö. Se toimii yhteistyössä palestiinalaisten kanssa Israelin miehityksen ja apartheidin lopettamiseksi tavalla, joka noudattaisi kansainvälistä oikeutta ja takaisi kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien oikeudet. ICAHDilla on YK:n Talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC:issa erikoiskonsultaatiostatus (special consultative status), ja sen puheenjohtaja Jeff Halper on ollut ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. ICAHD Finland on vuonna 2009 perustettu Suomen haara. ICAHDilla on Israelin ja Suomen lisäksi haarat Australiassa, Iso-Britanniassa, Norjassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Suomen Rauhanpuolustajat – Fredskämparna i Finland ry on vuonna 1949 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Järjestö toimii rauhan, aseidenriisunnan, suvaitsevaisuuden, ihmisoikeuksien ja maailmanlaajuisen tasa-arvon puolesta.

Siirry sivun alkuun