Israel on tuhonnut kansainvälisen rauhankeskuksen kuudennen kerran

.
Tiedote, 1.11.2012
.
Torstaina (1.11.2012) aamuyöllä Israelin viranomaiset tuhosivat ihmisoikeusjärjestö ICAHD:in (Israeli Committee Against House Demolitions) kansainvälisesti tunnetun rauhankeskuksen Beit Arabiyan, joka on myös paikallisen Shawamrehin perheen koti. Beit Arabiya hajotettiin kuudennen kerran. Länsirannalla Anatan kaupungissa sijaitsevan Beit Arabiyan viidenteen jälleenrakentamiseen osallistui kuusi suomalaista, mukaan lukien kuntavaalien Turun ääniharava Li Andersson (Vas.).
.
Kymmenien sotilaiden suojaamat viranomaiset tuhosivat puskutraktorilla koko Beit Arabiyan tontin: suurperheen omakotitalon, kotieläinsuojat, keskustelutilaisuuksille, luennoille, elokuvailloille, yöpymiselle ja yhdessäololle rakennetut tilat, miehille ja naisille rakennetut erilliset suihku- ja käymälätilat sekä laatoitukset ja kivimuurit.Shawamrehin perheen äidin Arabiyan mukaan nimetty Beit Arabiya (suom. Arabiyan talo) on vuosittaisten jälleenrakennusleirien, keskustelutilaisuuksien ja strategisen suunnittelun foorumi, jossa vierailee säännöllisesti YK:n ja EU:n edustajia, poliitikkoja, ryhmiä, aktivisteja ja muita vaikuttajia ympäri maailmaa.

Israel tuhoaa puskutraktoreilla tehdyissä talojen tuhoamisoperaatioissa usein lukuisia koteja ja rakennuksia. Tällä kertaa Beit Arabiya oli koko operaation ainoa kohde, mikä antaa ymmärtää, että Israelin päättäjät kohdensivat hyökkäyksen yksinomaan ICAHD:ia ja sen toimintaa vastaan.

Israelin viranomaiset ovat tuhonneet Beit Arabiyan jo viidesti, ja ICAHD on pystyttänyt keskuksen aina uudestaan. Beit Arabiyasta onkin muodostunut väkivallattoman vastarinnan symboli Israelin harjoittamalle talojen tuhoamispolitiikalle. Edellisen kerran Beit Arabiya tuhottiin tammikuussa 2012. Leiriläisistä yhteensä 30 oli kotoisin Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. ICAHD:in jälleenrakennusleireillä on ollut osallistujia Suomesta myös aiempina vuosina.

Israel on tuhonnut vuoden 1967 jälkeen yli 26 000 palestiinalaisten rakennusta miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Palestiinalaisten kotien tuhoamispolitiikka rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta, ja YK ja EU ovat tuominneet tämän Israelin harjoittaman käytännön jyrkästi.

Haastattelut ja lisätiedot seuraavilta vuoden 2012 leiriläisiltä:

Bruno Jäntti
ICAHD Finland, pj
050 4317485
brunojantti@yahoo.com

Syksy Räsänen
ICAHD Finland, hallituksen jäsen
045 6357214
syksy@iki.fi

Li Andersson
Vasemmistonuorten pj
040 5088697
li@vasemmistonuoret.fi

Lisätietoja Beit Arabiyan kuudennesta tuhoamisesta löydät täältä.
.
ICAHD on vuonna 1997 perustettu israelilainen ihmisoikeusjärjestö. ICAHD:in tunnetuin väkivallattoman vastarinnan muoto Israelin harjoittamalle palestiinalaisalueiden miehitykselle on palestiinalaisperheiden kotien jälleenrakentaminen yhteistyössä perheiden ja palestiinalaisyhteisöjen kanssa. Järjestön perustaja ja toiminnanjohtaja Jeff Halper on entinen Nobelin rauhanpalkinnon ehdokas. ICAHD:illa on YK:n Talous- ja sosiaaliasioiden neuvoston ECOSOC:in konsultatiivinen erityisasema.

Vastaa

Siirry sivun alkuun