ICAHD Finland & Suomen rauhanpuolustajat: Suomen pitää toimia päättäväisesti sotaa vastaan, tulitauon puolesta ja Palestiinan miehityksen ja apartheidin lopettamiseksi

Ensimmäinen inhimillinen reaktio Hamasin hyökkäyksen kiihdyttämään verenvuodatukseen Israelissa/Palestiinassa on suru kaikista tapetuista, olivatpa he palestiinalaisia, israelilaisia tai muita. Jokainen ihmishenki on yhtä arvokas, eikä hyökkäyksiä siviilejä kohtaan voi hyväksyä, tekipä niitä miehittäjä tai miehitystä vastaan kamppaileva kansa.

On tärkeää kysyä, mistä väkivalta johtuu ja miten saadaan aikaan oikeudenmukainen rauha. Se voi tapahtua vain puuttumalla alkusyihin: miehitykseen ja apartheidiin. Israelin apartheidia ja palestiinalaisalueiden miehitystä voi ylläpitää vain väkivalloin, ja sen väkivalta on ollut jatkuvaa ja päivittäistä vuosikymmenien ajan.

Israel on pitänyt Gazaa laittoman saarron alla jo 17 vuotta. YK:n arvion mukaan Israel on tehnyt yli kahden miljoonan asukkaan Gazasta elinkelvottoman. Israelin nykyinen äärioikeistohallitus on entisestään lisännyt palestiinalaisten sortoa.

Vähin, mitä voimme Suomessa tehdä, on lopettaa oma osallisuutemme ihmisoikeusloukkauksiin ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin. Suomi on viime vuosina lisännyt asekauppoja Israelin kanssa. Suomi myös sallii Israelin laittomissa siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden tuonnin Suomeen, vaikka se on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Suomen pitää lopettaa asekauppa Israelin kanssa, kieltää siirtokuntatuotteiden tuonti ja vaatia molempien toteutumista koko Euroopan unionissa. Suomessa kaikkien eläke- ja muiden rahastojen on syytä tarkastella, onko niillä sijoituksia miehitykseen osallisissa yrityksissä ja lopettaa ne.

Israelin hyökkäys Gazaan uhkaa tappaa paljon enemmän ihmisiä kuin mitä tähän mennessä on jo kuollut. Suomen pitää toimia päättäväisesti ja nopeasti sotaa vastaan, tulitauon puolesta ja miehityksen ja apartheidin lopettamiseksi.

Suomen hallituksen velvollisuus on edistää oikeudenmukaisuutta ja kansainvälistä oikeutta Euroopan unionissa, YK:ssa ja maailmassa. On meidän kansalaisten asia huolehtia siitä, että se tekee niin.

Kuvan teos: Jarmo Valtanen

12.10.2023

Siirry sivun alkuun