ICAHD Finland ja Suomi/Israel -asekauppa (Ydin 4/2009)


Suomen ja Israelin aseteollisuusyhteistyö on nousemassa Suomen tärkeimmäksi ulkopoliittiseksi kysymykseksi. Tästä huolimatta sekä puolue- että mediakenttä pidättäytyy käymästä aiheesta julkista keskustelua. Hallituksen, poliittisen opposition ja tiedotusvälineiden vaitiolo onkin pitänyt suomalaiset tietämättöminä Suomen valtion, puolustusvoimien ja aseteollisuuden osallisuudesta Israelin jatkuviin kansainvälistä lakia ja ihmisoikeuksia rikkoviin toimiin.

Suomen puolustusministeriö on ostanut Israelilaiselta ECI Telecomilta elektroniikkaa ja verkonhallintaratkaisuja 21 miljoonalla kuluvan vuosituhannen aikana, ja vuosina 2000 ja 2001 puolustusministeriö osti israelilaiselta Rafael Advanced Defence Systems -nimiseltä asejätiltä keskipitkän matkan ohjuksia 37 miljoonan euron arvosta – ohjuksia, joita alettiin juuri äskettäin huollattaa Rafaelilla Israelissa. Lisäksi suomalainen puolustusteollisuuskonserni Patria Oyj , josta 73,2 prosenttia on valtion omistuksessa, tekee yhdessä Rafaelin kanssa tuotekehittelyä. Vuosina 2004-2007 Suomi oli heti Yhdysvaltain jälkeen toiseksi suurin ohjusteknologian viejä Israeliin.

Vuonna 2006  Suomi äänesti ensimmäisen kerran YK:n suunnitteleman asekauppasopimuksen puolesta. Tällöin ulkoministeriö  korosti lehdistötiedotteessaan Suomen olleen yksi päätoslauselman seitsemästä alullepanijasta, ja että Suomi on tukenut kansainvälistä asekauppasopimusta jo vuodesta 2003.  Kyseisinä vuosina Israelin ja Suomen käymä kukoistava asekauppa pysyi  täysin koskemattomana, vaikka YK:n asekauppasopimus toteutuessaan kieltäisi aseiden tuonnin, viennin ja siirron sellaisiin maihin, joka toimillaan rikkoo kansainvälistä lakia ja ihmisoikeuksia. Kuluneen vuoden aikana muun muassa Norja on julkisesti katkaissut kytköksensä israelilaiseen Elbit Systems Limited -nimiseen aseteknologiaa tuottavaan yritykseen. Elbit on avoimesti mukana Israelin kansainvälistä lakia rikkovissa toimissa – yritys on muun muassa tuottanut valvontalaittestoja Israelin laittomaksi tuomittuun, Itä- Jerusalemiin rakentamaan muuriin. Gazassa tammikuussa 2009 tapahtuneiden massiviisten ihmisoikeus-  ja sotarikosten jälkeen Suomi on ainoastaan kasvattanut asekauppaansa Israelin kanssa – syksyllä 2009 Suomen puolustusministeriö teki 17 miljoonan euron sopimuksen armeijan käyttöön tarkoitetuista viestintävälineistä Elbit Systems Limitedin kanssa.

Suomen ja Israelin käymä, maailmanlaajuisesti mittava ja vaiettu asekauppa oli yksi ICAHD Finlandin perustamiseen johtaneista syistä. ICAHD Finland (lyhenne sanoista Israeli Committee Against House Demolitions)  on syyskuussa 2009 perustettu israelilaisen ICAHD -järjestön autonominen Suomen jaosto. Järjestön toimintaan kuuluu kampanjointi kansainvälisen lain  ja sitä vahvistavan politiikan puolesta  sekä Israel/Palestiina -konfliktin historiasta ja nykytilanteesta tiedottaminen ja informatiivisten tapahtumien järjestäminen. Lisäksi ICAHD Finland ylläpitää jokapäiväisiä ja aktiivisia suhteita Israeliin ja Miehitetyille palestiinalaisalueille, tuo konfliktin kannalta merkittäviä henkilöitä Suomeen ja järjestää matkoja talojen jälleenrakennusleireille Länsirannalle. Suomi/Israel – asekaupan kartoittaminen tulee olemaan yksi järjestön keskeisimmistä kampanjoista vuoden 2010 aikana.

Jemina Heinonen

Tiedottaja, järjestökoordinaattori

ICAHD Finland

Siirry sivun alkuun