HS Vastaväite: Ahmadinejad ei ole uhannut Israelia

Pääkirjoituksessa (HS 25. 9.) esitetään, että Iranin entinen presidentti Mahmud Ahmadinejad on “uhannut Israelia tuholla”. Väite nojaa virheelliseen tulkintaan.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston Lähi-idän-yksikön entinen ylijohtaja ja ulkoministeriön sekä CIA:n entinen asiantuntija Flynt Leverett kuvailee Ahmadinejadin ja Iranin muiden johtajien lausuntoja näin: “Kun he puhuvat siitä, kuinka Israel tulee katoamaan, he puhuvat siitä samalla tavalla kuin Neuvostoliitto katosi tai kuten Etelä-Afrikan apartheidhallinto katosi.”

Leverettin mukaan Ahmadinejadin lausuntoja ei voi tulkita Israeliin kohdistetuksi sotilaalliseksi uhkaukseksi. Myös Lähi-itään erikoistunut tutkiva toimittaja Jonathan Steele kirjoittaa, ettei Ahmadinejad ole uhannut Israelia sotatoimilla.

Iranin nykyhallinto ei ole aloittanut yhtäkään sotaa. Pentagon ja Yhdysvaltain sotilastiedustelu kuvailevatkin Iranin sotilaallista strategiaa ja asevoimien rakennetta puolustuksellisiksi. Nämä arvovaltaiset arviot olisi syytä ottaa huomioon Iranista käytävässä keskustelussa.

Johannes Hautaviita
Helsinki

Vastaa

Siirry sivun alkuun