:: Gazan avustuslaivasaattueeseen kuulunut tunnettu ruotsalainen kirjailija ja teatterivaikuttaja Henning Mankell: “Meitä vastaan hyökättiin helikoptereilla, pikaveneillä ja suurella joukolla erikoisjoukkojen sotilaita, jotka valtasivat laivan toisensa jälkeen”

Henning Mankell: “He ampuivat nukkuvia ihmisiä” (HS, 2.6.)

Anna-Liina Kauhanen

Tiina Rajamäki


Kirjailija Henning Mankell kertoi kokemuksistaan  saavuttuaan    Landvetterin lentokentälle Göteborgiin.

Kirjailija Henning Mankell kertoi kokemuksistaan saavuttuaan Landvetterin lentokentälle Göteborgiin.


Tukholma. Gazan avustussaattueeseen osallistunut ruotsalaisdekkaristi Henning Mankell, 62, lensi myöhään tiistai-iltana Tel Avivista Göteborgiin.

“Meitä vastaan hyökättiin helikoptereilla, pikaveneillä ja suurella joukolla erikoisjoukkojen sotilaita, jotka valtasivat laivan toisensa jälkeen”, Mankell sanoi Aftonbladetin mukaan.

Mankellin mukaan sotilaat myös ampuivat laivalla nukkuvia ihmisiä.

Mankell kiitti Expressen-lehden haastattelussa Ruotsin suurlähetystön toimintaa Israelissa esimerkilliseksi. Expressenin mukaan Mankell ei missään nimessä kadu mukana oloaan.

Mankell tunnetaan muun muassa Wallander-rikosromaaneistaan.


Myöhään tiistai-iltana Tukholmaan palasivat myös kansanedustaja Mehmet Kaplan ja lääkäri Viktoria Strand. He olivat olleet pidätettyinä Israelissa.

Kaikkiaan ruotsalaisia oli saattueessa 11. Heistä osa kieltätyi tiistaina allekirjoittamasta Israelin karkoitusvaatimusta ja heitä pidettiin yhä kiinniotettuina. Mikäli he eivät suostu karkotukseen, heitä uhkaa oikeudenkäynti Israelissa.

Aftonbladetin mukaan muun muassa Uppsalan yliopiston uskontohistorian professori Mattias Gardell oli keskiviikkona suostunut karkotukseen ja oli matkalla kotiin aatehistorioitsijavaimonsa Edda Mangan kanssa.

Gazaan matkanneen avustuslaivasaattueen julkisuudenhallinnalle on ollut tärkeää, että matkaan saatiin myös poliitikkoja ja kulttuurivaikuttajia.

Mukana oli Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1976 saanut pohjoisirlantilainen rauhanaktivisti Mairead Corrigan-Maguire sekä saksalaisia, israelilaisia ja kuwaitilaisia kansanedustajia ja vaikuttajia.


Israel on karkoittanut osan kiinniottamistaan aktivisteista Jordaniaan. Noin 120 muslimimaista lähtöisin olevaa aktivistia saapui keskiviikkona Israelista Jordaniaan.

Siirry sivun alkuun