Finländsk människorättsaktivist utvisad från Israel (HBL July 7th, 2011)

 

HBL/Benjamin Suomela
(kts. myös YLEn uutinen)

Människorättsaktivisten Johannes Hautaviita, som utvisats från Israel, landar i eftermiddag hemma i Finland igen. Han var på väg till Västbanken för att återuppbygga boningshus, men stoppades vid passkontrollen.

Johannes Hautaviita sitter på flygplatsen i Riga och väntar på sitt flyg hem till Finland när Hbl når honom på förmiddagen. Under natten flögs han ut ur Israel efter att ha blivit nekad inresa till landet på grund av att han ljugit för myndigheterna.

– Det här var väntat, och på något plan var jag förberedd på att det skulle hända. Men nog är det ju ändå en annan känsla när det händer en själv.

Hautaviita är aktiv i den finska avdelningen av ICAHD (Israeli Committee Against House Demolitions), en organisation som bland annat ordnar läger där man återuppbygger palestiniers hus som demolerats av Israel – något som enligt Israel är olagligt. Han försökte resa in i landet på turistvisum.

– I passkontrollen sade de åt mig att jag ljuger, och att jag egentligen har starka politiska motiv för mitt besök och tänker delta i olagliga demonstrationer.

Bland annat hänvisades till aktiviteten på hans Facebooksida.

Hautaviita är kritisk till vilken rätt Israel har att förbjuda resenärer att åka till de ockuperade områdena som Västbanken eller Gaza.

Två av de fem finländare som ska delta i återuppbyggnadslägret har kommit in i landet, de tre överiga försöker ta sig in under de kommande dagarna.

Vastaa

Siirry sivun alkuun