Estelle-laivan matka nostattanut tukimielenosoituksia Euroopassa

YLE 2.10.2012

Rahtipurjelaiva Estelle kuljettaa Gazaan avustustarvikkeita, mutta tärkein tehtävä on herättää median ja yleisön kiinnostus sekä purkaa Gazan saarto.
Reilun kaupan purjelaiva Estelle
Turkulainen Estelle on siirtynyt ruotsalaisen Ship to Gaza -järjestön omistukseen. Järjestön nimen mukaisesti Estelle on tällä hetkellä matkalla Gazaan. Kuva: Uusi Tuuli ry

Turkulaisen rahtipurjelaiva Estellen matka Gazaan on saanut tukea ympäri Eurooppaa.  Estellen matkaa tukevaan adressiin on kirjoittanut nimensä muun muassa Irlannin, Turkin ja Ruotsin parlamentin jäseniä, sekä julkisuuden henkilöitä kuten kirjailija Henning Mankell.

– Tukisatamia on matkan varrella putkahtanut koko ajan lisää, kun eri maat ja kaupungit ovat halunneet osoittaa meille tukensa, kuvailee Estellellä purjehtiva turkulainen vapaaehtoistyöntekijä Wellu Koivisto laivan matkaa.

Nykyään ruotsalaisen Ship to Gaza –järjestön omistama Estelle on tällä hetkellä pysähtynyt Pohjois-Italiaan, La Speziaan, josta laivan tarkoitus on jatkaa Napolin kautta Gazaan.

 

Julkinen kiinnostus suurimpana tavoitteena

 

Gazassa Estellen ja sitä johtavan Ship to Gaza -järjestön tavoitteena on purkaa yli viisi vuotta kestänyt Gazan saarto. Laiva kuljettaa Gazaan esimerkiksi koulujen jälleenrakennukseen käytettävää sementtiä, huonossa kunnossa olevien vesihuolto- ja sähköjärjestelmien korjaamiseen tarvittavia osia, koulutarvikkeita, lääkkeitä ja muita sairaalatarvikkeita.

– Estellen apu on lähinnä symbolinen ele. Laivan lasti ei pysty kauheasti auttamaan 1,6 miljoonaa ihmistä. Estelle onkin 90 prosenttisesti tiedotusväline, sanoo Wellu Koivisto.

– Tärkein tehtävämme on herättää tiedotusvälineiden ja yleisön kiinnostus, sekä saada kansainvälisen yhteisön tuki. Tavoitteena on Israelin sortopolitiikan lopettaminen.

Kriittisimmät ovat väittäneet, että Estelle olisi tekemisissä palestiinalaisen Hamas-järjestön kanssa. Hamas on vallalla juuri Gazassa.

– Me emme ole millän tavalla yhteistyössä minkäänlaisen organisaation kanssa tai millään tavalla kenenkään puolella. Haluamme vilpittömästi auttaa koko Gazan kansaa ja myöskin Israelia, jotta tämä konflikti saataisiin loppumaan. Poliittinen ja julkinen painostus on kuitenkin juuri Israelia kohtaan, jolla on avaimet käsissään tämän Gazan saarron avaamisessa, painottaa Koivisto.

Iiro Andersson
Iiro AnderssonYle Turku

Mistä on kyse?

Turkulaisen v/s Estelle -rahtipurjelaivan matka Gazaan on herättänyt paljon kiinnostusta ympäri EurooppaaEstelle on tällä hetkellä Pohjois-Italian La Speziassa, josta sen matka jatkuu Napolin kautta GazaanEstelle vie Gazaan muun muassa sairaalatarvikkeita sekä koulujen jälleenrakentamiseen tarvittavaa sementtiä

 

Vastaa

Siirry sivun alkuun