:: Ban Ki-moonilta kansainvälistä lakia puoltava kannanotto. HS unohtaa mainita, että Itä-Jerusalem on yleisesti tunnustettu osaksi Länsirantaa (muidenkin kuin palestiinalaisten mukaan) ja että kaikki siirtokunnat alueella ovat kansainvälisen lain vastaisia.

YK:n pääsihteeri ärjähti Gazan-vierailullaan Israelille (HS 22.3.2010)

Ban Ki-moonin mukaan Gazan eristäminen aiheuttaa sietämätöntä kärsimystä.

HS–STT–AFP–Reuters–AP

MAHMUD HAMS AP

YK:n pääsihteeri ärjähti Gazan-vierailullaan Israelille

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (oik.) vieraili Gazassa YK:n avustusrahoilla rakennetun talon katolla. Paikalla aiemmin ollut talo tuhoutui Israelin hyökkäyksessä.

Khan Yunis. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi sunnuntaina jyrkästi Israelin kolme vuotta jatkaman Gazan alueen saarron. Ban toisti Gazan-vierailullaan, että saarto aiheuttaa ihmisille sietämättömiä kärsimyksiä.

“Olen useaan otteeseen sanonut Israelin johdolle, että saartopolitiikka on väärin eikä se ole kestävää. Se estää laillisen kaupan ja yllyttää salakuljetukseen. Se heikentää maltillisia voimia ja kannustaa ääriliikkeitä”, Ban sanoi.

Israel on saartanut Gazaa kesästä 2006 alkaen. Myös Egypti osallistuu saartoon. Alueelle pääsee vain välttämätön apu. Israelin mukaan toimenpide on välttämätön, jotta ääri-islamilainen Hamas-liike ei pysty kokoamaan voimiaan.

“Olen vakuuttunut siitä, että saarto voidaan purkaa ottamalla silti huomioon Israelin turvallisuushuolet”, Ban kommentoi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ilmoitti sunnuntaina, että Israel jatkaa siirtokuntien rakentamista Itä-Jerusalemiin kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.

Palestiinalaisten mukaan alue on osa Länsirantaa ja toivottua palestiinalaisvaltiota.

Israelin armeija kertoi sunnuntaina ampuneensa Länsirannalla kaksi palestiinalaista, jotka yrittivät puukottaa sotilasta. Kolmas palestiinalainen ammuttiin erillisessä välikohtauksessa.

Siirry sivun alkuun