ICAHD Finlandin avoin kirje ulkoministeri Alexander Stubbille (HBL 21.10.2010)

Klikkaamalla alla olevaa artikkelia voit lukea avoimen kirjeen alkuperäisen kokoisena.  Katso teksti suomeksi tästä.

 

HBL 21.10.2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomen Lähi-idän ulkopolitiikan ristiriitaisuus

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina 10.10.2010 koko sivun artikkelin otsikolla Aseveljemme Israel. Artikkelissa viitattiin järjestömme ICAHD Finlandin kokoamaan vetoomukseen, jossa yli 150 suomalaista tieteen, taiteen ja politiikan vaikuttajaa ilmaisi vastustavansa Suomen ja Israelin käymää asekauppaa. Vetoomus heijastaa laajaa maailmanlaajuista liikettä, jossa vaaditaan Israelia kunnioittamaan kansainvälistä lakia ja ihmisoikeuksia.

Stubbin ulkoministeriö on ajanut YK:ssa kansainvälistä asekauppasopimusta, joka kieltäisi kaiken asekaupan ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyvien maiden kanssa. Sopimus kattaisi aseiden tuonnin, viennin ja siirtämisen. Suomi on ollut yksi sopimuksen seitsemästä alullepanijamaasta. Stubb kirjoittaa blogissaan, että Suomen ja muiden sopimusta puoltavien maiden “tarkoituksena on vihdoin saada aikaan maailmanlaajuiset pelisäännöt asekaupalle”.

Tästä huolimatta Suomi on käynyt 17 miljoonalla eurolla kauppaa Israelin suurimman aseyhtiön Elbitin kanssa Stubbin ministerikaudella. Suomi on ostanut israelilaisia aseita vuodesta 1994 yhteensä yli 170 miljoonalla eurolla, ja Suomi oli vuosina 2004 – 2007 toiseksi merkittävin ohjusteknologian viejä Israeliin. Viime vuoden hankintojen lisäksi Suomen Kuvalehti uutisoi 1.10., että koodinimellä Aurora tunnettujen salauslaitteiden hankinnat asetettiin uudelleen puolustusministeriön kaupallisen johtoryhmän asialistalle, kun Gazan hyökkäyksen jälkeinen kansainvälinen kohu oli ehtinyt laantua.

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman vieraili Suomessa heinäkuussa. Siirtokunnassa asuvan Liebermanin äärikansallinen Yisrael Beitenu -puolue ajoi sunnuntaina 10.10. läpi kansallisuuslain, jonka mukaan Israelin kansalaisuutta hakeva joutuu vannomaan uskollisuusvalan ‘juutalaiselle ja demokraattiselle valtiolle’. HS kirjoitti 13.10.: “Hanke ei syrji arabeja suinkaan vahingossa. Alkuperäisen ehdotuksen mukaan vala olisi vaadittu Israelin koko 1,5 miljoonaiselta arabiväestöltä kansalaisuuden menettämisen uhalla.” Lieberman on aiemmissa lausunnoissaan mm. ehdottanut palestiinalaisvankien hukuttamista Kuolleeseen mereen ja gazalaisten tuhoamista ydinasein. Tästä kaikesta huolimatta ulkoministeri Stubb linjasi vierailun jälkeen blogissaan että “Suomen ja Israelin kahdenväliset suhteet ovat hyvällä tolalla. Niin kuin pitääkin.” Pitääkö? Missä menee raja rakentavan poliittisen diplomatian ja vastuuttomuuden välillä?

Kuten YK:n ihmisoikeusneuvosto ja maailman arvostetuimmat kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat todenneet sadoissa eri raporteissaan, Israel syyllistyy säännöllisesti räikeisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Israel on lisäksi syyllistynyt lukuisiin sotarikoksiin ja mahdollisiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Israel on myös vastuussa toisen maailmansodan jälkeisen ajan pisimmästä edelleen jatkuvasta laittomasta sotilaallisesta miehityksestä.

“Siirtokuntien rakentaminen on lopetettava, palattava vuoden 1967 rajoihin ja toteutettava kahden valtion ratkaisu”, luonnehti Stubb Suomen ulkopoliittista linjaa viime maaliskuussa. Israel ei ole kuitenkaan osoittanut merkkiäkään edes siirtokuntien rakentamisen lakkauttamisesta, puhumattakaan kansainvälisen lain ja yhteisön edellyttämästä vetäytymisestä vuoden 1967 rajoille.

Pitäen edellä mainitun mielessä on hämmentävää, että Stubb totesi Liebermanin vierailun aikana, että “Suomen ja Israelin välillä ei ole poliittisia ongelmia.” Suomen ulkopoliittinen linja on sekava, ja Suomen käymä asekauppa Israelin kanssa on auttamattomassa ristiriidassa Stubbin ulkoministeriön ajaman YK:n asekauppasopimuksen kanssa.

Suomen Lähi-idän ulkopolitiikan ristiriitaisuus ja sekavuus ovat pakottaneet valintatilanteeseen: Suomen on pidettävä lähtökohtana ja päämääränä Lähi-idän politiikassaan joko kansainvälinen laki ja sen edellyttämät poliittiset järjestelyt tai hyvät suhteet Israeliin. Molempia Suomi ei voi saada.

 

Johannes Hautaviita ja Jemina Heinonen

Israeli Committee Against House Demolitions ICAHD Finland

 

Vastaa

Siirry sivun alkuun