Amerikkalaisyhtiö poisti Caterpillarin sosiaalisen vastuun sijoituskohteista

BDS-kampanja etenee.

http://yle.fi/uutiset/amerikkalaisyhtio_poisti_caterpillarin_sosiaalisen_vastuun_sijoituskohteista/6197842
Myös Suomessa on käynnistynyt kampanjoita, joilla halutaan kiinnittää huomiota eri yhtiöiden taloudellisiin kytköksiin Israelin Länsirannalle rakentamiin siirtokuntiin sekä palestiinalaisalueiden miehitykseen.Amerikkalainen sijoitusyhtiö on poistanut Caterpillarin sosiaalisen vastuun sijoituskohteista.

Caterpillar on maailman johtavia rakennus- ja kaivostyökoneiden valmistajia. Yhdysvaltalaisen sijoitusyhtiön MSCI:n päätöksen taustalla on kansainvälinen huoli yhtiöistä, jotka hyötyvät taloudellisesti Israelin miehityksestä Länsirannalla.

MSCI:n mukaan tärkein syy Caterpillarin sosiaalisen vastuun poistamiselle liittyy sen tuotteiden käyttöön miehitetyillä palestiinalaisalueilla Gazassa ja Länsirannalla ja niillä tehtyihin ihmisoikeusloukkauksiin. Eri järjestöt ja aktivistit ovat raportoineet Israelin armeijan käyttävän Caterpillarin puskutraktoreita palestiinalaisten talojen tuhoamiseen.

Caterpillarin puhemies Jim Dugan kertoi, että yhtiö ei myy tuotteitaan suoraan Israelin armeijalle, vaan ne päätyvät sille Yhdysvaltain armeijan kanssa tehtyjen kauppojen jälkeen. Hänen mukaansa Caterpillar ei halua ottaa kantaa Lähi-idän poliittiseen prosessiin.

Caterpillarin yhteys alueelle nousi ensi kertaa julkisuuteen vuonna 2003, kun sen puskutraktorilla ajettiin kuoliaaksi yhdysvaltalainen aktivisti Rachel Corrie. 23-vuotias Corrie yritti estää puskutraktoria tuhoamasta palestiinalaisten kotia Gazan kaistaleella. Israelin armeijan jälkeenpäin käynnistämän selvityksen mukaan Corrien kuolema oli vahinko, mutta hänen omaisensa ovat vieneet asian Israelin oikeusistuimeen.

Ihmisoikeusjärjestöt ja -aktivistit ovat aloittaneet kampanjan, jolla halutaan boikotoida yhtiöitä, jotka hyötyvät palestiinalaisalueiden miehityksestä. Esimerkiksi norjalaiset ja ruotsalaiset eläkerahastot ovat vetäneet sijoituksiaan yhtiöistä, jotka rakentavat kansainvälisen lain vastaisia israelilaissiirtokuntia ja niitä kiertävää muuria Länsirannalle.

Myös Suomessa on käynnistynyt kampanjoita, joilla halutaan kiinnittää huomiota eri yhtiöiden taloudellisiin kytköksiin Israelin Länsirannalle rakentamiin siirtokuntiin sekä palestiinalaisalueiden miehitykseen.  Muun muassa Kirkon ulkomaanavun Alkuperä merkkaa -kampanja vaatii Israelin siirtokunnista tuleviin tuotteisiin merkinnän siitä, että ne on tuotettu miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Vastaa

Siirry sivun alkuun